Brandblussers
Wil je een brandblusser kopen? In ons assortiment vind je betrouwbare brandblussers, zoals CO2-blussers, poederblussers en schuimblussers. Alle brandblussers zijn voorzien van certificeringen en/of keurmerken, waardoor je zeker weet dat je een veilige aankoop doet.
Waarom zou je een brandblusser kopen?
Jaarlijks ontstaan duizenden branden in woningen. Zo lag het aantal meldingen van woningbranden in 2020 op 550 per maand. Stoken met haardvuur blijkt oorzaak nummer één. Ook elektrische apparaten vatten regelmatig vlam, zoals wasdrogers waarvan de filter niet voldoende wordt gereinigd. Niet alleen in woningen ontstaat brand; in 2019 bleek 45% van de meldingen voor branden in een bedrijfspand te zijn.
Brand zorgt voor levensgevaarlijke situaties. Het is dan ook van groot belang om de risico’s op brand en gevolgen van een brand te beperken. Veilig.nl heeft een groot assortiment producten voor brandpreventie. Al onze brandblussers zijn gekeurd en/of gecertificeerd, onder andere met het keurmerk Rijkstypekeur. Dat betekent dat onze brandblussers voldoen aan strenge eisen en Europese regelgeving.
Een brandblusser kan niet ontbreken in een woning of gebouw. Een brandblusser is een handzaam product om het vuur van een beginnende brand te doven. Als je een kleine brand op tijd dooft, ben je grotere branden voor. Zo beperk je schade en gezondheidsrisico’s. In panden die publiek toegankelijk zijn, is een brandblusser bovendien wettelijk verplicht. Denk aan horeca, musea, horeca, kantoren en evenementenlocaties.
Veilige brandblussers voor elk type brand
Veilig.nl levert verschillende soorten brandblussers. Voor iedere situatie hebben wij de veiligste keuze. Denk aan CO2-blussers, poederblussers en schuimblussers. Ben je benieuwd welke brandblusser je moet kopen? Iedere brandblusser heeft een andere werking en is geschikt voor verschillende type branden.
Vuur heeft zuurstof nodig om te branden. Met een poederblusser zorg je ervoor dat er een laag poeder over het vuur komt. De vlammen krijgen geen brandstof meer en doven uit. Een poederblusser is geschikt om verschillende soorten branden te blussen: vaste stoffen, vloeistoffen en gasbranden. Daar horen ook licht ontvlambare stoffen bij, zoals olie, verf en benzine. Een nadeel van een poederblusser is dat er een kleverige poederlaag achterblijft na het blussen.
Een schuimblusser heeft dit nadeel niet; na het blussen blijft er minder troep achter op je spullen. Heb je een ruimte waarin je geen nevenschade wil, zoals op een kantoor of in een auto? Dan is een schuimblusser een uitstekende keuze.
Met een schuimblusser kan je branden blussen die ontstaan uit organische stoffen, kunststoffen en vloeistoffen, en olie of benzine. Een schuimblusser is gevuld met water en schuim. Net als bij een poederblusser leg je met een schuimblusser een soort schuimdeken over de vlammen. Het vuur gaat hierdoor uit.
Veilig.nl verkoopt ook CO2-brandblussers, die ook wel koolzuursneeuwblussers genoemd worden. CO2-brandblussers zijn gevuld met vloeistof verdicht blusgas. Als je vuur blust met een CO2-blusser, verstikt de CO2 de vlammen. Het grote voordeel is dat CO2 als blusstof geen resten achterlaat.
Met een CO2-blusser doof je vloeistofbranden en apparatuur die onder spanning staan. Je kan hiermee geen branden doven die ontstaan zijn uit vaste stoffen. Een ander nadeel van een CO2-blusser is dat de blusstof niet indringt tot het vuur. In feite blaas je het vuur dus tijdelijk uit, wat betekent dat de vlammen daarna weer makkelijk kunnen oplaaien.
Een brandblusser ophangen en goed bevestigen
In Nederland gelden regels voor het ophangen van brandblussers in bedrijven en openbare gebouwen. Je moet een brandblusser daar maximaal 1 meter hoog boven de grond hangen.
Je mag de brandblussers plaatsen waar het jou het beste uitkomt. Het is verstandig om te zorgen voor een verspreiding van de brandblussers door je woning of bedrijfspand. Handige punten zijn bijvoorbeeld in de gang of hal, in het trappenhuis, of bij een uitgang. Als je brandblussers zoekt voor een groot kantoor, zorg dan dat je nooit meer dan twintig meter hoeft te lopen tot de dichtstbijzijnde blusser.
Je kunt een brandblusser ophangen met een muurbeugel of plaatsen op een statief. Een muurbeugel monteer je aan de muur met een boormachine. Als je de brandblusser op een statief plaatst, hoef je niets aan de muur te bevestigen en staat hij altijd in het zicht. Zorg er dan wel voor dat hij niet in de weg staat en je hem niet per ongeluk omstoot.
Specialist in brandpreventie en brandveiligheid
Als specialist in brandveiligheid levert Veilig.nl ook andere artikelen voor brandpreventie, zoals blusdekens, brandladders en CO2-melders. Met deze items in huis, op kantoor of in een bedrijfspand zorg je voor optimale veiligheid.
Wil je ons volgen?