• 100% Gekeurde en/of Gecertificeerde producten*
  • Gratis ruilen
  • Achteraf betalen mogelijk
  • Shopping Award Winnaar 2022

Beste bezoeker van de webshop,

Vanwege beëindiging van de bedrijfsactiviteiten is de webwinkel permanent gesloten. 

Wat zijn de voordelen van langer thuis blijven wonen?

Laten we eerst kijken naar de voordelen van langer thuis blijven wonen als senior. Het behouden van een vertrouwde omgeving biedt niet alleen emotionele waarde, maar stelt je ook in staat om je onafhankelijkheid te handhaven. Gepersonaliseerde aanpassingen aan de leefruimte kunnen bovendien comfort en welzijn bevorderen. Het behoud van controle over het dagelijks leven draagt bij aan een gevoel van voldoening en eigenwaarde.

Een ander voordeel is de mogelijkheid om sociale banden te behouden. Thuis blijven wonen betekent vaak in de buurt blijven van vrienden, familie en de gemeenschap waar je je vertrouwd mee voelt. Dit bevordert sociale interactie, wat essentieel is voor je welzijn. Het kan eenzaamheid verminderen en een ondersteunend netwerk bieden, waardoor je je meer verbonden voelt.

Financieel gezien kan thuis blijven wonen ook voordelig zijn. Het vermijden van kosten verbonden aan verhuizing naar een zorginstelling en het behouden van eigen bezittingen kan financiële stabiliteit bevorderen.

Samengevat biedt het langer thuis blijven wonen als senior emotionele waarde, behoud van onafhankelijkheid, sociale connecties en financiële stabiliteit. Het is een benadering die niet alleen het fysieke welzijn ondersteunt, maar ook je algehele levenskwaliteit bevordert.


Wat zijn de overwegingen bij langer thuis wonen?

Uiteraard zijn er ook overwegingen bij langer thuis blijven wonen als senior. Hoewel het behouden van een bekende omgeving belangrijk is, kunnen er uitdagingen ontstaan. Beperkte sociale interactie buiten de directe kring van vrienden en familie kan leiden tot een verhoogd risico op eenzaamheid. Fysieke beperkingen naarmate men ouder wordt, kunnen zelfstandigheid beïnvloeden en afhankelijkheid van anderen voor dagelijkse taken veroorzaken.

Ook financieel gezien kunnen er extra kosten ontstaan voor aanpassingen aan de woning, en het inschakelen van thuiszorgdiensten kan mogelijk extra druk op je financiële situatie veroorzaken. Het ontbreken van directe toegang tot medische professionals in vergelijking met een zorginstelling kan ook een uitdaging vormen bij (langdurige) gezondheidsproblemen. Gelukkig kunnen financiële regelingen en subsidies ervoor zorgen dat de kosten rondom langdurige zorg worden verlicht, waardoor thuiszorg mogelijk is wanneer nodig.

Hoewel langer thuis blijven wonen voordelen heeft, is het belangrijk om deze overwegingen te begrijpen en een weloverwogen beslissing te nemen die past bij je individuele behoeften en omstandigheden.


Hoe kan Veilig.nl je helpen je huis veiliger te maken?

Bij Veilig.nl is onze missie helder: een veilige thuisomgeving creëren voor iedereen. Of het nu gaat om bescherming tegen inbraak, het voorkomen van ongevallen of het ondersteunen van een gevoel van welzijn, Veilig.nl staat klaar om je te begeleiden.

Onze uitgebreide expertise op het gebied van thuisveiligheid is geworteld in jarenlange ervaring. We begrijpen de complexiteit van veiligheidsuitdagingen en streven ernaar niet alleen standaardoplossingen, maar ook doordachte alternatieven aan te bieden. Of het nu gaat om beveiligingsadvies, woningaanpassingen of geavanceerde technologische integraties, we zijn vastbesloten oplossingen te bieden die verder gaan dan het gebruikelijke. Je gemoedsrust en veiligheid zijn onze prioriteit, en we streven ernaar om dit te realiseren door middel van een holistische benadering van thuisveiligheid.

Welke woningaanpassingen kan je maken om veilig thuis te blijven?

Wanneer het aankomt op het aanpassen van een huis voor senioren, is het niet alleen van belang om geschikt meubilair te kiezen, maar ook om optimale mobiliteit in je woning te creëren. Juist de combinatie van deze twee factoren draagt bij aan een veilige en toegankelijke thuisomgeving, waardoor je langer comfortabel thuis kunt blijven wonen. Laten we nader bekijken hoe deze aanpassingen niet alleen functioneel zijn, maar ook doordacht ontworpen om te voldoen aan specifieke fysieke behoeften.


 

Woonkamer:

Minimaliseer obstakels zoals losse kabels en laaghangende meubels om struikelgevaar te verminderen. Installeer eventueel strategisch geplaatste wandbeugels en overweeg antislipvloeren om de algehele stabiliteit te vergroten. Goede verlichting is cruciaal, vooral 's avonds. Het gebruik van lampen met bewegingssensoren die automatisch inschakelen wanneer beweging wordt gedetecteerd, kunnen een groot verschil maken. Dit vergroot niet alleen de veiligheid, maar geeft ook een gevoel van gemak en comfort, zelfs bij weinig licht

 
Kinderveiligheidgo to top

Keuken:

Om te beginnen, is het verstandig om te investeren in een ergonomisch ontworpen keukengerei met comfortabele handgrepen. Dit minimaliseert de belasting op je handen en polsen, waardoor dagelijkse kookactiviteiten gemakkelijker worden. Bovendien kunnen verhoogde werkbladen een belangrijke aanpassing zijn om het bukken te verminderen, waardoor je taken zoals snijden en hakken comfortabeler kan uitvoeren zonder overmatige druk op de rug of gewrichten.

Veiligheid in de keuken kan verder worden bevorderd door het gebruik van antislipmatten rondom het aanrecht. Deze matten bieden extra grip en verminderen zo het risico op uitglijden. Daarnaast kunnen slimme keukenapparaten met ingebouwde veiligheidsopties, zoals automatische uitschakeling, de veiligheid verhogen en het risico op ongelukken verminderen.

Een goed verlichte keuken is van groot belang om de zichtbaarheid te verbeteren en ongelukken te voorkomen. Zorg voor voldoende en goed geplaatste verlichting, vooral boven werkbladen en kookgebieden. Ook is het handig om keukenkasten te organiseren op een manier dat veelgebruikte items gemakkelijk bereikbaar zijn, wat bukken en rekken verder minimaliseert.

Ten slotte kan het gebruik van kleurcontrasten in de keuken, zoals donkere handvatten op lichte kasten, de zichtbaarheid vergroten en het gemakkelijker maken voor je om items te lokaliseren en te gebruiken.

 

Slaapkamer:

In de slaapkamer zijn er verschillende aanpassingen die de veiligheid en het comfort voor je kunnen verbeteren. Zorg ervoor dat het bed op een strategische plek staat, zodat er voldoende ruimte is om eromheen te bewegen. Overweeg het gebruik van verstelbare bedden, die niet alleen comfort bieden, maar ook de hoogte aanpassen aan je behoefte, waardoor het in- en uitstappen gemakkelijker wordt.

Daarnaast is goede verlichting bij het bed essentieel voor een veilige slaapomgeving. Denk aan bedlampjes of wandlampen die eenvoudig bereikbaar zijn zonder uit bed te hoeven stappen. Bedverlichting met bewegingssensoren kan ook een goede optie zijn wanneer je 's nachts uit bed stapt. Om struikelgevaar te verminderen, zorg voor een laagdrempelige omgeving. Houd de vloeren gelijkmatig en vermijd losse tapijten of matten. Ook een drempelhulp kan goed van pas komen om struikelgevaar te verminderen. Plaats eventueel een wandbeugel bij je bed om extra ondersteuning te bieden bij het opstaan of gaan zitten.

Minimaliseer rommel en obstakels in de slaapkamer. Houd de ruimte georganiseerd en vermijd losse kabels op de vloer. Dit bevordert niet alleen een opgeruimde sfeer, maar vermindert ook het risico op struikelen.

Door deze eenvoudige aanpassingen wordt je slaapkamer een veilige en comfortabele plek om te rusten en te ontspannen!

 
Kinderveiligheidgo to top

Badkamer:

Als het gaat om de veiligheid in je badkamer, zijn er verschillende aanpassingen die je kan maken om deze te vergroten en tegelijkertijd je gemak te bevorderen. Belangrijk is het installeren van wandbeugels bij het toilet en in de douche. Deze wandbeugels bieden extra ondersteuning bij het opstaan en gaan zitten, waardoor het gebruik van deze essentiële voorzieningen veiliger en comfortabeler wordt.

Een stevige stoel in de douche is een waardevolle toevoeging, waardoor je zittend kunt douchen. Dit vermindert vermoeidheid en verlaagt het risico op uitglijden, terwijl het ook extra stabiliteit biedt. Investeer in een douchestoel, douchekruk of badzitje die specifiek is ontworpen voor mensen met mobiliteitsproblemen voor een nog veiligere douche-ervaring!

Om het risico op uitglijden verder te verminderen, gebruik antislipmatten op de vloer van zowel de douche als de badkamer. Deze matten bieden extra grip, zelfs in vochtige omstandigheden, waardoor het risico op valpartijen wordt geminimaliseerd.

Een handdouche of douche met verstelbare hoogte vergemakkelijkt het douchen, waardoor je de douche kan aanpassen aan je behoefte zonder onnodige strekking of buiging.

 

Gang en trappen:

Om de veiligheid in de gangen en trappen te optimaliseren, is het belangrijk om te zorgen voor goed verlichte ruimtes. Voldoende verlichting vermindert niet alleen het risico op struikelen of vallen, maar creëert ook een overzichtelijke en comfortabele omgeving. Overweeg het gebruik van heldere, energiezuinige lampen om de zichtbaarheid te verbeteren. Voor extra gemak en energiebesparing kun je bewegingssensoren implementeren die automatisch het licht activeren wanneer beweging wordt gedetecteerd. Dit is met name nuttig 's nachts of in gebieden waar handmatige lichtbediening minder praktisch is. Bewegingssensoren dragen bij aan de algehele veiligheid door ervoor te zorgen dat gangen altijd goed verlicht zijn wanneer ze worden betreden.

Een aanvullende maatregel voor extra stabiliteit en ondersteuning is het installeren van langs wandbeugels de gehele lengte van de gang. Deze wandbeugels bieden niet alleen een fysiek houvast tijdens het lopen, maar dienen ook als visuele leidraad, wat vooral handig is bij trappen. Om de stabiliteit tijdens het traplopen te verbeteren, zijn antislip trapmatten een goede toevoeging. Ze verminderen het risico op uitglijden en voegen een extra laag veiligheid toe aan de trapomgeving.

Door strategisch te kijken naar je woonruimtes en aanpassingen door te voeren, creëer je niet alleen een veiligere omgeving, maar ook meer toegankelijke en gebruiksvriendelijke ruimtes. Het doel is om een balans te vinden tussen functionaliteit en comfort, waardoor de mobiliteit wordt vergemakkelijkt en het risico op ongelukken wordt geminimaliseerd. Zo kun je langer veiliger thuis blijven wonen!


Welke financiële overwegingen kan je maken?

Langdurig thuis wonen als senior omvat niet alleen fysieke aanpassingen aan je woning, maar ook financiële overwegingen spelen een cruciale rol. In deze uitgebreide verkenning nemen we een duik in de wereld van financiële ondersteuning en subsidies om je thuisblijf ervaring te optimaliseren, waarbij we concrete voorbeelden bieden om je op weg te helpen. Het doel is niet alleen je huis aan te passen aan je behoeften, maar ook om deze aanpassingen financieel haalbaar en toegankelijk te maken, zodat je met vertrouwen en comfort kan genieten van je langdurig verblijf in je vertrouwde omgeving.


1. Subsidies

Subsidies, zoals financiële ondersteuning, variëren afhankelijk van je individuele behoeften en situatie. Het is van cruciaal belang om te begrijpen welke specifieke subsidies beschikbaar zijn om je thuisaanpassingen te ondersteunen. Hier is een voorbeeld om deze complexiteit duidelijker te maken:

Voorbeeld: In veel gemeenten stellen lokale overheden subsidies beschikbaar voor specifieke woningaanpassingen, zoals het installeren van wandbeugels in de badkamer of het verbeteren van de algemene toegankelijkheid van je huis. Deze financiële steun kan aanzienlijk bijdragen aan het creëren van een veiligere woonomgeving voor senioren.

Het is belangrijk om te weten dat subsidieprogramma's kunnen variëren in hun focus en dekking, en het begrijpen van deze nuances is essentieel om de juiste financiële ondersteuning te verkrijgen. Door de verschillende vormen van subsidies te begrijpen, kan je weloverwogen beslissingen nemen bij het aanpassen van je huis om aan je specifieke behoeften te voldoen.

2. Financiële hulpmiddelen

Naast subsidies is het belangrijk te begrijpen dat er verschillende financiële hulpmiddelen beschikbaar zijn om senioren te ondersteunen bij het veiliger maken van hun huis. Deze omvatten beurzen, leningen en programma's van non-profitorganisaties.

Voorbeeld: Bepaalde organisaties bieden renteloze leningen aan senioren met beperkte financiële middelen. Deze leningen zijn specifiek bedoeld om thuisaanpassingen te financieren, zoals het installeren van wandbeugels of het verbeteren van de toegankelijkheid. Het voordeel van renteloze leningen is dat ze financiële druk minimaliseren, waardoor senioren zonder zware last hun huis veiliger kunnen maken.

3. Financiële strategieën voor thuisveiligheid

Een doordachte benadering van thuisveiligheid kan niet alleen je huis veiliger maken, maar ook de financiële last verminderen. Begin daarom met prioriteit te geven aan de meest essentiële aanpassingen, zoals het installeren van antislipmatten. Deze aanpassingen vormen een kosteneffectieve start, waardoor je de basis legt voor een veiligere leefomgeving.

Na deze eerste stappen kun je geleidelijk aan andere veiligheidsmaatregelen toevoegen, afhankelijk van je budget en specifieke behoeften. Denk aan het installeren van wandbeugels, verbeteren van verlichting of het aanpassen van drempels. Deze stapsgewijze benadering maakt het mogelijk om de veiligheid in huis te optimaliseren zonder grote financiële druk. Het stelt je in staat om strategisch te investeren in thuisveiligheid op een manier die zowel effectief als financieel haalbaar is.

Hoe kun je je welzijn verbeteren?

Langdurig thuisblijven als senior brengt uitdagingen met zich mee, maar er zijn verschillende manieren waarop je je welzijn kunt verbeteren en je thuisomgeving nog aangenamer kunt maken. Hier zijn enkele waardevolle tips:



Door deze tips te integreren in het dagelijks leven, kan je niet alleen genieten van de veiligheid van je thuis, maar ook je algehele welzijn bevorderen tijdens het ouder worden. Het streven naar een gebalanceerde levensstijl en het omarmen van moderne oplossingen dragen bij aan een vervuld en comfortabel leven wanneer je ervoor kiest om langer thuis te blijven wonen.

Na het doornemen van alle aspecten van langer thuis blijven wonen als senior wordt het overduidelijk dat er veel voordelen zijn aan thuisblijven. Denk aan het fijne gevoel van bekendheid, zelfstandigheid, welzijn, sterke sociale banden en financiële stabiliteit. Het vermijden van kosten voor verhuizen en het vasthouden aan vertrouwde spulletjes maken het leven thuis extra waardevol. Ook subsidies en financiële hulpmiddelen kunnen hierbij helpen.

Natuurlijk komen er wel wat uitdagingen om de hoek kijken, zoals minder kansen voor sociale interactie en mogelijke kosten voor het aanpassen van je huis. Maar zelfs met deze uitdagingen in het vooruitzicht, is het mogelijk om slimme keuzes te maken die echt passen bij wat je nodig hebt. Op die manier kan je langer en veiliger thuis blijven wonen.

Daarom moedigen we senioren aan om actief aan de slag te gaan met het creëren van een veilige thuisomgeving! Het zijn juist die kleine aanpassingen die een grote impact hebben, en we willen benadrukken dat veiligheid begint bij je thuis. Bij Veilig.nl staan we klaar om je te ondersteunen tijdens deze reis, met speciale aandacht voor het maken van een thuis dat niet alleen veilig is, maar ook een heerlijke plek van comfort en welzijn voor elke oudere. Samen werken we aan een thuis waar je je echt goed voelt.

Hoi, ik ben Tom, en ik help je de veiligste producten voor senioren te kiezen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als je wat ouder wordt. Een gladde badkamervloer, steile trap of donkere overloop kunnen voor vervelende situaties zorgen. Wel zo fijn als je ongelukken in en om het huis kunt voorkomen en je zelfredzaamheid kunt vergroten. Heb jij alles al in huis voor een veilige leefomgeving? 

Ik ben Tom, Product Specialist bij Veilig.nl. Ik help je graag met het kiezen van de juiste veiligheidsproducten voor senioren. Voor in huis, maar ook voor onderweg. Bekijk bijvoorbeeld eens onze handige checklist, zodat je zeker weet dat je niets belangrijks vergeet. Zo zorgen we er samen voor dat je huis veilig is en je veilig op pad kunt. Bijvoorbeeld met anti-slipmatten voor de badkamer en keuken of een mobiele alarmknop om je naasten te waarschuwen bij een val.

Zo heb je altijd een veilig gevoel.

go to top