• 100% Gekeurde en/of Gecertificeerde producten*
 • Gratis ruilen
 • Achteraf betalen mogelijk
 • Shopping Award Winnaar 2022

Beste bezoeker van de webshop,

Vanwege beëindiging van de bedrijfsactiviteiten is de webwinkel permanent gesloten. 

Vluchtladders

Elk jaar wordt volgens de Risicomonitor Woningbranden zo’n 1 op de 65 woningen getroffen door een grote of kleine woningbrand. Het zou maar net jouw woning zijn. Investeer daarom in een vluchtladder, zodat je bij zo’n brand een fatale afloop kunt voorkomen en de vlammenzee kunt ontvluchten.

Nog meer informatie nodig?

17 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  2e Kansje ATV - Vluchtladder 5 meter - 2 verdiepingen- type HSL5
  2e Kansje ATV - Vluchtladder 5 meter - 2 verdiepingen- type HSL5
  Regular Price  67,50 Special Price  51,95
  2e Kansje ATV - Vluchtladder - type HSL10 - 10 meter
  2e Kansje ATV - Vluchtladder - type HSL10 - 10 meter
   102,95
  2e kansje ATV - Vluchtladder 16 meter - 6 verdiepingen - type HSL16
  2e kansje ATV - Vluchtladder 16 meter - 6 verdiepingen - type HSL16
   158,50
  2e Kansje - ATV - Vluchtladder - type HSL7 - 7 meter
  2e Kansje - ATV - Vluchtladder - type HSL7 - 7 meter
  Regular Price  82,95 Special Price  62,95

17 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Waarom een vluchtladder?

Met een vluchtladder (ook wel brandladder genoemd) kun je snel het huis uit vluchten als er brand uitbreekt. Je hangt de ladder aan het kozijn, gooit deze vervolgens uit naar beneden om uit het raam naar beneden te klimmen. Je hoeft dus geen sprong te wagen, de trap af te rennen of naar de deur op zoek te gaan. Tijd is kostbaar bij brand. Gemiddeld duurt het slechts twee minuten totdat je overal in huis rook en vlammen ziet. Ook is vaak de nooduitgang of deur van de woning niet meer toegankelijk. In zo’n geval biedt een vluchtladder de enige veilige uitweg.

Een brandladder kopen, waar moet je op letten?

Kies niet voor de eerste de beste brandladder, maar koop er één die bij jouw woning en omstandigheden past. Diverse brandladders aan het vergelijken? Houd dan de volgende aandachtspunten in het achterhoofd:

 • Kies de juiste lengte brandladder. Vluchtladders zijn er in allerlei maten. Ze kunnen tot wel 20 meter lang zijn, maar zijn er ook van een lengte van 5 meter of ergens daartussenin. Voor een woning van twee verdiepingen is een lengte van 4-5 meter vaak voldoende; voor een woning met drie verdiepingen past een ladder van zo’n 6,5-7,5 meter beter. Twijfel je over de lengte? Dan kun je het best voor een iets langere vluchtladder kiezen. Dan weet je zeker dat je veilig de grond kunt bereiken.
 • Let op dat de ladder voldoende gewicht kan dragen als je met meerdere mensen woont. Dan kan er meer dan één persoon tegelijk op de ladder bij het vluchten. Vooral bij kleine kinderen is dit handig; zij kunnen de ladder dan samen met hun ouders gebruiken. Ga als ouder wel voor, zodat je je kinderen kunt begeleiden bij het afdalen.
 • De gripvaste bevestigingshaken van de vluchtladder passen alleen bij kozijnen van maximaal 38 centimeter diep (gemeten van voor naar achter). Als je kozijn dieper is, is een vluchtladder niet geschikt. De vluchtladders zijn niet geschikt om aan een balk te bevestigen.             

Hoe gebruik je een vluchtladder?

De meeste mensen bewaren een vluchtladder op een plek waar ze makkelijk en snel bij kunnen. Ingeklapt hebben vluchtladders ongeveer het formaat van een aktetas. Dit maakt het eenvoudig om de vluchtladder onder je bed, in je kledingkast of naast een nachtkastje te bewaren. Breekt er ergens in huis brand uit en is het gebruik van de vluchtladder de veiligste en snelste optie om buiten te geraken? Ga dan als volgt te werk:

 1. Sluit alle deuren voordat je het raam opent. Zo komt er geen extra zuurstof van buiten bij de brand en voorkom je dat het vuur verder aangewakkerd wordt.
 2. Bevestig de stalen haken van de vluchtladder aan het raamkozijn en hang de vluchtladder over de rand van de vensterbank naar buiten.
 3. Wikkel de brandladder verder af.
 4. Stap op de bovenste trede van de vluchtladder en houd je vast aan de haken van de ladder voor de benodigde stabiliteit.
 5. Daal per trede af en blijf daarbij zo dicht mogelijk tegen de ladder aan om in evenwicht te blijven.

Moeten er ook kinderen van de brandladder af? Ga als ouder eerst naar beneden en laat je kinderen na jou gaan. Zo kun je hen veilig begeleiden bij het afdalen.

Oefenen met een vluchtladder

Hoewel het tegenwoordig verplicht is om rookmelders op te hangen, is de aanschaf van een vluchtladder optioneel. Best bijzonder als je bedenkt hoeveel levens vluchtladders zouden kunnen redden. Het gebeurt namelijk nog (te) vaak dat mensen vast komen te zitten in hun slaapkamer of op zolder, omdat de trap, gang of andere vluchtroute in lichterlaaie staat. Een vluchtladder is in deze scenario’s de enige manier om veilig de woning te verlaten. 

Heb je een vluchtladder aangeschaft? Probeer deze dan meermaals onder begeleiding uit. Zo hoef je in gevaarlijke situaties niet na te denken over hoe je de vluchtladder kunt bevestigen, maar kun je meteen tot actie overgaan. Het zal je trouwens verbazen hoe licht en handzaam onze gecertificeerde vluchtladders zijn, ondanks het grote aantal kilo’s dat ze kunnen dragen. Je kunt dus ook kinderen en tieners leren hoe ze de vluchtladder in noodsituaties kunnen gebruiken.

Vluchtladders: te gebruiken in alle weersomstandigheden

Ook als het buiten flink hoost kan er brand uitbreken. Naast de normale gevaren die komen kijken bij koken of het stoken van haardvuur, loop je namelijk ook risico op blikseminslag of kortsluiting van elektronische apparaten. De ontwerpers van de vluchtladders op Veilig.nl hebben rekening mee gehouden. De vluchtladders hebben geprofileerde laddersporten die extra grip geven. Belangrijk, want treden kunnen snel glad worden als het regent. Daarnaast zitten er afstandhouders aan alle sporten voor extra stabiliteit. Heb je een vluchtladder gebruikt om veilig weg te komen bij brand? Dan is het risico aanwezig dat de vluchtladder beschadigd is geraakt door de hoge temperaturen. Schaf daarom na gebruik een nieuwe vluchtladder aan.

Vluchtladders controleren op veiligheid

De vluchtladders op Veilig.nl zijn allemaal gecertificeerd (CE, EN) of gekeurd aan hand van de hoogste veiligheidsnormen. Je bent dus gegarandeerd van een veilige vluchtladder. Net als elk ander product kunnen ook vluchtladders na verloop van tijd echter slijten of defecten gaan vertonen. Controleer na gebruik daarom goed of de vluchtladder nog in perfecte staat is. In de regel kun je hier eigenlijk wel van uitgaan, maar voor de zekerheid raden we aan de vluchtladder aan inspectie te onderwerpen.

Berg de vluchtladder na gebruik weer op op z’n vaste plek of naast het raam. Hoewel de meeste vluchtladders om een eenmalige investering vragen, is het verstandig er meerdere aan te schaffen als je groot woont. Zo weet je zeker dat je vanuit iedere (slaap)kamer je woning veilig kunt verlaten. Meet voordat je een vluchtladder aanschaft de diepte van het kozijn op. De vluchtladders op Veilig.nl zijn alleen geschikt voor kozijnen die maximaal 38 centimeter diep zijn.

Voordelen van vluchtladders voor de brandweer

Bij het uitbreken van brand heb je gemiddeld zo’n 2 minuten de tijd om jezelf in veiligheid te brengen. Het is dan ook belangrijk dat je direct de woning verlaat en daarna pas de brandweer belt. Zit je echter vast in een slaapkamer of andere ruimte? Dan is het zaak om direct 112 te bellen en te wachten tot je bevrijd wordt. Wie een vluchtladder heeft, hoeft hier echter niet op te wachten en kan direct de woning via het raam verlaten.

Bijkomend voordeel is dat de brandweer zich bij aankomst direct kan focussen op het blussen van de brand, zonder mensen uit de woning te hoeven halen. Hiermee vergroot je de kans dat de brand tijdig geblust wordt en de schade beperkt blijft. Houd er bij het maken van een ontsnappingsplan wel rekening mee dat het raam volledig open moet kunnen. Er mag dus geen hor of vaste vitrage in de weg zitten.

Denk ook aan brandpreventie

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Een brand die niet uitbreekt of die je al heel snel ontdekt en weet te blussen, scheelt je veel schade en zorgen. Daarom is brandpreventie zo belangrijk. Zo kunnen rookmelders helpen om een brand vroegtijdig op te sporen, zodat de schade beperkt blijft. Wist je dat bij zo’n 6 op de 10 fatale woningbranden geen rookmelder aanwezig was? Dat terwijl je met een rookmelder zwaar letsel of een dodelijke afloop kunt voorkomen.

En als je dan een brand hebt ontdekt, is het belangrijk om snel een brandblusser erbij te pakken of de brandweer in te schakelen. Met een brandblusser in huis kun je het vuur op tijd doven en grote schade voorkomen. Investeren in brandpreventie is dan ook een aanrader voor ieder huishouden. Hetzelfde gaat op voor het maken en oefenen van een vluchtplan. Schrijf alle scenario’s op waardoor brand zou kunnen ontstaan en noteer hoe je jezelf en je gezin in veiligheid kunt brengen. Ontstaat er bijvoorbeeld vlam in de pan? Dan is het correct gebruiken van een blusdeken van groot belang.

go to top