• 100% Gekeurde en/of Gecertificeerde producten*
  • Gratis ruilen
  • Achteraf betalen mogelijk
  • Shopping Award Winnaar 2022

Beste bezoeker van de webshop,

Vanwege beëindiging van de bedrijfsactiviteiten is de webwinkel permanent gesloten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

CO2-blusser, poederblusser of schuimblusser: wat zijn de verschillen?

CO2-blusser, poederblusser of schuimblusser: wat zijn de verschillen?

CO2-blusser, poederblusser of schuimblusser: wat zijn de verschillen?

Ben je op zoek naar een nieuwe brandblusser? Dan ontdek je al snel dat er verschillende soorten brandblussers zijn. Maar kies je nu voor een CO2-blusser, een poederblusser, een schuimblusser of is een blusdeken misschien een betere optie? Die keuze hangt er onder andere van af waar je de brandblusser voor gaat gebruiken. Wij helpen je de juiste blusser te kiezen.

Wat is een CO2-blusser?

Laten we beginnen bij het eerste type blusser: de CO2-blusser. CO2-blussers werken met een zuurstofverstikkend gas, dat met een enorme kracht vrijkomt bij het blussen. Dit gas neemt het zuurstof bij de brand tijdelijk weg. Daardoor dooft de brand. 

Een CO2-blusser gebruik je meestal in het bijzonder voor branden bij apparatuur. Branden bij apparaten die onder spanning staan mag je (vanuit de Arbowetgeving) niet blussen met waterblussers (zoals een schuimblusser). Dan zou een persoon in de buurt geëlektrocuteerd kunnen worden. Daarnaast gebruik je een CO2-blusser voor vloeistofbranden

Deze blussers kom je vooral tegen in laboratoria, in serverruimtes of bij hoogspanningsinstallaties. Je mag dit type blusser nooit gebruiken om mensen te blussen en moet ook altijd snel na het blussen de ruimte verlaten. CO2 is namelijk een verstikkend en daarmee gevaarlijk gas.

Wat is een schuimblusser?

Naast een CO2-blusser, kun je ook kiezen voor een schuimblusser. Het blusmiddel in een schuimblusser bestaat uit water en Aqeous Film Forming Foam: een schuimvormend middel dat de brandhaard afsluit van zuurstof. Dit zorgt voor uitdoving van de brand.

Schuimblussers worden veel gebruikt voor branden veroorzaakt door vaste stoffen, zoals hout, kunststof, papier of gordijnen (type A-brand) en voor vloeistofbranden veroorzaakt door onder meer benzine, aceton of verf (type B-brand. Specifiek gebruik je een schuimblusser voor beginnende branden.

Verder kun je met een schuimblusser een persoon blussen die in brand staat. Het is hiervoor een veilig type blusser in tegenstelling tot onder andere de CO2-blusser. Voor het blussen van een persoon zou je overigens ook een branddeken kunnen gebruiken. 

Een voordeel van de schuimblusser is dat deze niet gevaarlijk is voor mensen (zoals een CO2-blusser) en dat deze geen nevenschade achterlaat op apparaten (zoals bij een poederblusser het geval is). 

Dit type blusser zie je onder andere vaak op kantoor en in de auto.

Wat is een poederblusser?

Dan heb je ook nog poederblussers. Deze zijn er in twee soorten. De eerste soort zijn ABC-poederblussers waarmee je branden van vaste stoffen, vloeistoffen én gassen kunt blussen. Het blusmiddel dat hierin zit, bestaat uit ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat. 

De tweede zijn BC-poederblussers, die geschikt zijn voor vloeistof- en gasbranden. Deze bevatten als blusmiddel en mix van natriumbicarbonaat en kaliumbicarbonaat. Bij beide typen blussers zorgt het poeder ervoor dat de brandstof en zuurstof niet samen kunnen komen, waardoor de brand uitdooft. 

De poederblusser heeft ongeveer zes keer zoveel blussend vermogen als een CO2-blusser. Daardoor is de blusser ook voor grotere branden geschikt.Met poederblussers mag je nooit mensen blussen. 

Een mogelijk gevaar is dat het witte poeder uit de blusser het zicht belemmert. Kijk dus altijd voorafgaand aan het blussen waar de uitgang zich bevindt. Het poeder is overigens ongevaarlijk voor mensen. 

Een groot nadeel van poederblussers is dat ze veel schade achterlaten. Je kunt het poeder niet zelf wegspoelen, maar moet daarvoor altijd een instantie inschakelen. Ook kan het poeder elektrische apparaten kapot maken. Het witte poeder komt in de apparaten te zitten en kan een apparaat onbruikbaar maken. 

Wat is het verschil tussen deze brandblussers?

Nu we verschillende soorten brandblussers hebben toegelicht, is het wel zo fijn om alle verschillen tussen de brandblussers op een rij te zien. Deze tabel laat het gebruik van de brandblussers en de voor- en nadelen van elk type blusser goed zien.

Type blusser Blusmiddel Geschikt voor Voordelen Nadelen
CO2-blusser Verstikkend gas
  • Brand in een ruimte met elektrische apparatuur (serverruimte, laboratorium, etc.)
  • Geen nevenschade 
  • Geen kortsluiting
  • Soms vorstbestendig
  • Gevaarlijk voor personen
Schuimblusser Water en schuimvormend middel
  • Beginnende branden veroorzaakt door vaste stoffen of vloeistoffen
  • Personen in brand
  • Vaak gebruikt in de auto en op kantoor
  • Ongevaarlijk voor mensen

     

  • Geen nevenschade 

     

  • Soms vorstbestendig

  • Niet geschikt voor elektrische apparaten of gasbranden
Poederblusser Wit poeder
  • Gas-, vloeistof- en vaste-stof-branden (ook grotere branden)
  • Géén apparatuur of personen
  • Groot blusvermogen (6x zo groot als een CO2-blusser)
  • Ongevaarlijk voor mensen en dieren
  • Vorstbestendig
  • Kan het zicht belemmeren
  • Laat veel nevenschade achter
  • Kan apparaten onbruikbaar maken

 

Welke brandblusser gebruik je bij welke brandklasse?

Het is belangrijk om te weten in welke situatie je een bepaalde brandblusser gebruikt. Om hier duidelijkheid in te krijgen zijn er internationale afspraken gemaakt over de verschillende soorten brandklassen.

Overzicht van de 5 brandklassen

Brandklasse A: Vaste stoffen: hout, meubels, textiel, papier

  • Geschikte blusmiddelen: schuimblusser, poederblusser (ABC), blusdeken

Brandklasse B: Vloeibare stoffen: olie, benzine, vetten

  • Geschikte blusmiddelen: schuimblusser, poederblusser (ABC), CO2-blusser

Brandklasse C: Gassen: Butaan, propaan, aardgas

  • Geschikte blusmiddelen: poederblusser (ABC), CO2-blusser

Brandklasse D: Metalen: aluminium, magnesium, natrium

  • Geschikte blusmiddelen: poederblusser (D)

Brandklasse F: Oliën en vetten: frituurvet

Brandklasse E: Elektriciteitsbranden

In Nederland is brandklasse E niet meer van toepassing, omdat dit tegenwoordig valt onder brandklasse A. De reden hiervoor is dat elektriciteit wel een oorzaak kan zijn van brand, maar niet zelf brand.

Bijvoorbeeld: bij een elektrische fiets is het de accu die in brand staat en niet de elektriciteit. Gebruik bij dit soort (kleine) branden een lithium brandblusser. Andere blusmiddelen die ook geschikt zijn: poederblusser (ABC),en een CO2-blusser.

Koop je brandblusser bij Veilig.nl

Heb je aan de hand van dit overzicht een goede keuze kunnen maken voor een passende brandblusser voor jou? Bij Veilig.nl kun je elk van deze soorten brandblussers kopen. Al onze brandblussers zijn gecertificeerd en/of gekeurd en dus volledig veilig. 

En wil je een brand voorkomen in plaats van blussen? Schaf dan een van onze rookmelders aan. Daarmee ben je er misschien wel zó op tijd bij dat je niet eens naar een blusser hoeft te grijpen.

Ook interessant

Gerelateerde berichten

Bekijk alle