• 100% Gekeurde en/of Gecertificeerde producten*
  • Gratis ruilen
  • Achteraf betalen mogelijk
  • Shopping Award Winnaar 2022

Beste bezoeker van de webshop,

Vanwege beëindiging van de bedrijfsactiviteiten is de webwinkel permanent gesloten. 

CO2-blussers

Elk type brand vraagt weer om een ander soort blusser. Bij apparatuur die onder spanning staat en bij vloeistoffen is de CO2-blusser het meest geschikt. Een extra voordeel: van nevenschade is na het blussen geen sprake.

Nog meer informatie nodig?

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Veilig.nl - CO² Kooldioxideblusser - type KB2 - Brandklasse B - 2 kg CO²
    Veilig.nl - CO² Kooldioxideblusser - type KB2 - Brandklasse B - 2 kg CO²
     79,95
  2. Veilig.nl - CO² Kooldioxideblusser - type KB5 - Brandklasse B - 5 kg CO²
    Veilig.nl - CO² Kooldioxideblusser - type KB5 - Brandklasse B - 5 kg CO²
     97,50

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Hoe werkt een CO2-blusser?

Uit een CO2-blusser komt met een flinke kracht een hoeveelheid zuurstofverstikkend gas vrij. Daardoor wordt tijdelijk het zuurstof bij de brand weggenomen, waardoor de brand uitdooft. Het gas zit geconcentreerd in de CO2-blusser in de vorm van vloeistof, maar komt als gas uit de fles.

De Arbowetgeving stelt dat branden van apparatuur die onder spanning staan (tot 1000 Volt) nooit geblust mogen worden met blussers op waterbasis (zoals een schuimblusser). Dan kan er elektrocutie optreden als er een persoon in de buurt is. Een CO2-blusser is in deze gevallen wel geschikt. Dit type blussers wordt vooral gebruikt in laboratoria, bij hoogspanningsinstallaties of bij ruimtes waar de server zich bevindt. 

CO2-blussers gebruik je specifiek voor vloeistofbranden en branden bij apparatuur die onder spanning staan. Staat er een persoon in brand? Dan gebruik je een blusdeken en is een CO2-blusser niet geschikt. Als de brandblusser in een ruimte hangt met een temperatuur onder vriespunt, dan is een poederblusser de meest geschikte optie. Bluspoeder is namelijk vorstbestendig. Zo vraagt elk type brand om een eigen brandblusser.

CO2-blusser gebruik

Bij het gebruik van een CO2-blusser is het vooral belangrijk dat je het handvat tussen de expansiekoker en de slang in vasthoudt. Houd de blusser niet aan de koker vast. Het uiteinde van de koker kan namelijk afkoelen tot maar liefst -80 °C, een temperatuur die derdegraads brandwonden kan veroorzaken. Dat is ook meteen de reden dat je met een CO2-brandblusser nooit personen mag blussen (gebruik hiervoor een blusdeken).

Volg deze stappen om een CO2-blusser op de juiste manier te gebruiken:

  1. Leg je ene hand bovenop de fles en trek met de andere hand de borgpen uit de fles.

  2. Test eerst of de blusser werkt door een proefstoot te doen. Doe dit altijd voor je uit, dus niet naar de vloer of naar het plafond gericht. 

  3. Richt de blusser op de vlammen en blijf op zo’n 1,5 meter afstand van de vuurhaard. Mik daarbij specifiek op de onderkant van het vuur. 

    Knijp daarna de afsluiter helemaal in.

  4. Nu ontstaat er een CO2-wolk. Blus daarbij ononderbroken en beweeg van links naar rechts, en vervolgens van voor naar achter.

  5. Ga direct na het blussen de ruimte uit (anders brengt CO2 verstikkingsgevaar met zich mee).

  6. Wees voorbereid dat de brand opnieuw zou kunnen oplaaien. Controleer dus nog regelmatig of dit het geval is. 

    Ventileer ondertussen de ruimte goed door de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. 

Laat verder de CO2-brandblusser minimaal één keer per twee jaar (of liever nog jaarlijks) controleren door een professional. Dan weet je zeker dat de blusser nog naar behoren werkt en kun je eventueel kapotte onderdelen op tijd vervangen. 

Voordelen en nadelen CO2-blusser

Een voordeel van de CO2-blusser ten opzichte van een poederblusser is dat er na het blussen geen nevenschade is ontstaan. Bij een poederblusser is dat wel het geval; het poeder kan ook elektrische apparaten aantasten. Dat geldt niet voor een CO2-brandblusser. Ook is het fijn dat je er apparatuur die onder spanning staat mee kunt blussen.

Een nadeel van een CO2-blusser is dat het blussend vermogen beperkt is. Dat komt doordat het CO2-gas uit de blusser de aanwezige zuurstof maar tijdelijk wegdrijft. Als je stopt met blussen, kan er opnieuw zuurstof bij de brand komen, waardoor de brand opnieuw kan oplaaien. 

Verder brengt CO2 in kleine ruimtes het risico op verstikking met zich mee, omdat CO2 zwaarder is dan lucht. Dat maakt het extra belangrijk om de ruimte na het blussen snel te verlaten.

CO2-blusser kopen bij Veilig.nl

Bij Veilig.nl verkopen we CO2-blussers in verschillende formaten. Hoe zwaarder de CO2-blusser, hoe meer CO2-gas er in de blusser zit en hoe groter de brand dus is die je ermee kunt blussen. Elk van onze brandblussers is gekeurd en/of gecertificeerd. Zo verkopen wij CO2-blussers met een keurmerk van Rijkstypekeur. Dit keurmerk is speciaal bedoeld voor draagbare brandblussers en weet je zeker dat je een goede en veilige aankoop doet.

Naast brandblussers, verkopen we ook productie voor brandpreventie. Want hoe eerder je een brand ontdekt, hoe beter je de schade kunt voorkomen.

 

go to top