• 100% Gekeurde en/of Gecertificeerde producten*
 • Gratis ruilen
 • Achteraf betalen mogelijk
 • Shopping Award Winnaar 2022

Beste bezoeker van de webshop,

Vanwege beëindiging van de bedrijfsactiviteiten is de webwinkel permanent gesloten. 

Blusdekens

Jaarlijks krijgt ongeveer 1 op de 67 woningen in Nederland te maken met een woningbrand. Hoe eerder je erbij bent met blussen, hoe kleiner de schade. Een blusdeken helpt je om een beginnende brand snel te doven.

Nog meer informatie nodig?

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. ABUS - Brand/Blusdeken - type LD1118 - 1 x 1 meter
  ABUS - Brand/Blusdeken - type LD1118 - 1 x 1 meter
   10,50
 2. Flameline - Blusdeken - 1,2 x 1,2 meter in koker
  Flameline - Blusdeken - 1,2 x 1,2 meter in koker
   19,95
 3. Alecto - Blusdeken - type SB 11 - 1 x 1 meter
  Alecto - Blusdeken - type SB 11 - 1 x 1 meter
   12,50

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Wat is een blusdeken?

Een blusdeken (ook wel een ‘branddeken’) is dus bedoeld om kleine brandjes te doven. Denk daarbij aan een prullenbakbrand, vlam in de pan, een brand door een beeldscherm of kleding die in brand staat. Leg de blusdeken over de bron van de brand (bijvoorbeeld de pan) heen om het vuur te doven. 

Er kan dan geen vuur meer bij de brandhaard komen, waardoor het vuur binnen een paar seconden is gedoofd. Blusdekens hebben dus een brandvertragend effect en voorkomen dat je van een vlam in de pan naar een complete woningbrand gaat. 

Door de eenvoudige en effectieve toepassing kiezen veel mensen ervoor een blusdeken te kopen om branden in huis snel te kunnen blussen. Het is een vrij eenvoudige en voordelige, maar toch doeltreffende oplossing. Een blusdeken in huis hebben hangen, geeft vertrouwen dat je bij een eventuele brand snel actie kunt ondernemen. 

Ook als een persoon in de brand staat, is een blusdeken heel handig om te blussen. Wanneer een persoon in brand staat wordt sterk geadviseerd om de brand niet te blussen met een straal water (vanwege de grote kracht van het water). De persoon van de kin tot de voeten inwikkelen met een blusdeken is wel een veilige en effectieve optie.

Let wel op: gebruik een blusdeken nooit om een frituurbrand te blussen. Hiervoor heb je een blusmiddel nodig met brandklasse F. Een vetbrandblusser is een blusmiddel geschikt voor brandklasse F(vet en olie branden).

Hoe werkt een branddeken?

Hang de branddeken altijd op een plek waar je gemakkelijk bij kunt, zodat je er bij een eventuele brand niet naar hoeft te zoeken. Een blusdeken is opgeborgen in een wandhouder met een ophanggat. Hang de branddeken bij voorkeur op een hoogte waar ook de andere gezinsleden bij kunnen. Vertel ook aan anderen waar je de branddeken hebt hangen.

Is er brand? Trek de blusdeken dan uit de houder. Houd de blusdeken opengeslagen tussen de brandhaard en jezelf in. Zo kun je veiliger op de brand af gaan. Dek je handen ook goed af door de bovenkant van de deken om je handen te slaan als je op het vuur afgaat. Leg vervolgens de blusdeken in één beweging over de brandhaard heen.

Als een persoon in brand staat, moet je hem of haar volledig inwikkelen met de deken om de zuurstof bij de brand te verdrijven. Koel het slachtoffer met water zodra het vuur gedoofd is.

Laat de branddeken altijd liggen totdat de brandhaard is afgekoeld. Haal deze dus niet een paar seconden later al weg.

Voorkom brandgevaar, investeer in brandpreventie

Brandgevaar zit helaas in een klein hoekje. De meeste branden ontstaan door een enkel defect van een apparaat of een brandende sigaret. En zo’n kleine brand kan helaas zomaar een fatale afloop hebben. Alleen al in 2020 waren er 31 fatale woningbranden. 

De vlammen en rook kunnen een woning al binnen enkele minuten overnemen, terwijl de brandweer niet altijd zo snel bij je huis is. Dat is ook zo weinig tijd dat vluchten lastig is. Maar gelukkig wordt het risico op een fatale afloop al een stuk kleiner als je investeert in producten voor brandpreventie

Belangrijk zijn bijvoorbeeld een goede rookmelder en koolmonoxidemelder. Meer dan de helft van de fatale branden in 2020 werd ontdekt doordat een rookmelder afging. Daarmee kun je een brand vroegtijdig ontdekken, zodat je op tijd de brandweer kunt inschakelen en via een vluchtladder de woning kunt verlaten. Ook kun je mogelijk de brand deels blussen. 

Naast een blusdeken kun je ook denken aan een brandblusser. Daarmee zijn branden op een veilige manier te blussen, zowel in huis als onderweg in de auto.

go to top