Poederblussers
Een poederblusser is een brandblusser waarmee je branden blust met poeder. De blusser zorgt ervoor dat brandstof en zuurstof niet bij elkaar kunnen komen, waardoor het vuur wordt gedoofd. Een effectief blusmiddel dus voor diverse soorten branden.
Welke poederblusser heb ik nodig?
In poederblussers zitten verschillende soorten bluspoeder. Geen van de soorten bluspoeder kan elk mogelijk type brand blussen, dus let goed op welke poederblusser je nodig hebt.
Je kunt kiezen uit de volgende typen poederblussers:
- ABC-poederblusser: deze is geschikt voor branden van een vaste stof, vloeistof of gas, en bevat als blusmiddel een mix van ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat.
- BC-poederblusser: deze is geschikt voor vloeistof- en gasbranden, en bevat een mengsel van natriumbicarbonaat en kaliumbicarbonaat als blusmiddel.
Het blussend vermogen van een poederblusser is ongeveer zes keer zo groot als dat van een CO2-blusser. Hoe dat blussen in zijn werk gaat? Door het poeder in de poederblusser kunnen de brandstof en zuurstof niet samenkomen. Daardoor dooft de brand uit.
Hoe gebruik je een poederblusser?
De precieze blusinstructie lees je op de poederblusser. Over het algemeen gebruik je de poederblusser als volgt:
- Pak de poederblusser uit de houder en verwijder de borgpen.
- Sla, indien aanwezig, de knop bovenaan de poederblusser in om voor druk te zorgen.
- Test de poederblusser één keer door zachtjes de afsluiter in te drukken voor een proefstoot.
- Loop naar de plek van de brand en richt de straalpijp op de vlammen. Blijf hierbij altijd op zo’n 2 meter afstand van de vuurhaard. Blus ook altijd met de wind mee.
- Druk de afsluiter in om de brand te blussen.
- Nu komt er een poederwolk vrij. Check of de vlammen volledig zijn gedoofd en blijf, totdat het zover is, met de poederblusser klaarstaan.
Let op: poederblussers zijn niet geschikt om personen mee te blussen. Gebruik daarvoor altijd een blusdeken.
Houd er verder rekening mee dat de grote hoeveelheid bluspoeder uit de poederblusser het zicht kan belemmeren. Kijk dus van tevoren goed waar de uitgang zich bevindt. Het kan zijn dat dat de uitgang door het witte poeder straks lastig te vinden is. Het poeder is trouwens niet schadelijk voor de huid.
Verder is het belangrijk om al je draagbare blusmiddelen minimaal één keer in de twee jaar (maar liever nog jaarlijks) te laten controleren. Dit is het algemene advies en is soms ook een verplichting vanuit de verzekering. De controlerende instantie kan dan checken of het blusmiddel nog naar behoren werkt en kan waar nodig onderdelen vervangen.
Poederblusser kopen: verschillende soorten en formaten
Naast de verschillende soorten bluspoeder, zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden bij een poederblusser kopen. Let bijvoorbeeld op de inhoud van de poederblusser. Zo zijn er poederblussers met een inhoud van 1, 2, 3, 6 of 9 kilo. Vaak hebben poederblussers met een gewicht van meer dan 4 kilo een handgreep en slang, zodat je ze gemakkelijker kunt gebruiken. Ook moet je zwaardere poederblussers vaak nog op druk brengen door een knop in te slaan; bij kleine poederblussers is dat meestal niet nodig.
Voor in huis is een poederblusser van 1 kilo vaak voldoende. In een bedrijfsauto is een poederblusser van zo’n 2 kilo meestal prima. Zwaardere poederblussers komen vooral voor in bijvoorbeeld vrachtwagens en grotere ruimten.
Verder is het belangrijk om bij het kopen van een poederblusser op te letten dat deze gekeurd en/of gecertificeerd is. Bij alle poederblussers op Veilig.nl is dit het geval. Je weet dus zeker dat de blusser goed zijn werk doet.
Voor- en nadelen van poederblussers
Een voordeel van poederblussers is dat ze een groot blusvermogen hebben en vorstbestendig zijn (waardoor je ze ook kunt gebruiken in ruimten met een temperatuur onder het vriespunt). Het grote blusvermogen maakt poederblussers een effectief blusmiddel.
Nog een voordeel is dat het bluspoeder niet schadelijk is voor mensen en dieren. Wel kan het poeder een laxerende werking hebben.
Een nadeel van poederblussers is dat ze nevenschade veroorzaken. Je kunt het achtergebleven poeder niet met water wegspoelen en moet daarvoor vaak een aparte instantie inschakelen.
Verder kan het poeder schadelijk zijn voor elektrische apparaten. Dat is niet het geval als je kiest voor een schuimblusser. Het stof kan in elektrische apparaten gaan zitten en creëert daar door de warme een filmlaag. Daardoor kan een apparaat onbruikbaar worden.
Bekijk vooral onze verschillende brandblussers om de voor- en nadelen voor jezelf op een rij te zetten. Verder is het zinvol om te investeren in brandpreventie. Brand voorkomen is altijd beter dan branden moeten blussen.
Wil je ons volgen?