Autostoeltjes babys
Op het moment dat je een baby verwacht gaat er een wereld voor je open. Een autostoeltje mag zeker niet ontbreken in de uitzet. Bekijk hier alle veilige autostoeltjes voor baby’s van Veilig.nl.
Autostoeltje met draagbeugel
Bijna iedere ouder waarvan de baby in het ziekenhuis geboren is, zal het zich herinneren: de rit naar huis. Nog nooit werd er zo voorzichtig gereden. Een bijzonder moment: het kleine, nog zo kwetsbare wurmpje lekker warm ingepakt in een autostoeltje op de achterbank. Je voelt je meteen verantwoordelijk en wilt je baby het liefst voor alles beschermen. Zeker onderweg.
Op het moment dat je voor het eerst ouder(s) wordt, kan een baby-uitzetlijst voor veel vragen en onzekerheid zorgen. Is het écht allemaal nodig? Over veel valt te twisten, maar wat tot de absolute must-haves behoort is een veilig autostoeltje. Een bekend merk dat autostoeltjes produceert, is de Maxi-Cosi. Er zijn echter nog veel meer merken die autostoeltjes voor baby’s verkopen. Wat alle merken gemeen hebben, is het feit dat hun kinderzitjes voor in de auto aan een Europese ECE-norm moeten voldoen. Vanaf 2013 is dit i-Size (R129). Daarover lees je hieronder meer.
Kinderstoel in de auto voor baby’s
Als het om autostoeltjes gaat, spreken we over groepen (groep 0+ t/m groep 5). Deze zijn gebaseerd op de leeftijd en de lengte van het kind. Groep 0+ is geschikt voor kinderen tot 83 centimeter en 15 maanden. In de praktijk is dit het autostoeltje waar de baby zijn of haar volledige eerste levensjaar in vervoerd wordt. Het autostoeltje monteer je tegen de rijrichting in (de baby kijkt dus richting de kofferbak) zodat er bij een onverhoopte botsing voldoende steun wordt geboden aan zowel het hoofdje als de nek van de baby. Deze omgekeerde rijrichting is verplicht vanuit i-Size, de Europese veiligheidsstandaard, en geldt voor alle autostoeltjes voor kinderen in de leeftijd tot 15 maanden. Daarom zijn nagenoeg alle kinderzitjes uit de opvolgende groep I eveneens geschikt om omgekeerd in de auto te plaatsen. Om ondanks de omgedraaide autostoeltje toch een oogje in het zeil te kunnen houden, kun je via een autospiegel aan de hoofdsteun op je baby letten.
Bij de voorgaande ECE-norm, de R44, werd er nog uitsluitend gekeken naar lichaamsgewicht en mochten kinderen al vanaf 9 kilo met de rijrichting mee vervoerd worden. Sinds de wettelijk verplichte i-Size norm vormt het gewicht van je baby echter niet meer het uitgangspunt voor het groep 0+ autostoeltje, maar de lengte.
Op het moment dat het hoofdje van je baby aan de bovenzijde van de zitschaal uitsteekt, is het tijd om over te stappen op een autostoeltje uit groep I (voorheen 9-18 kilo, tegenwoordig geschikt voor 60-105 centimeter). Heb je een kleine en lichte baby, dan is het dus geen enkel probleem om deze langer dan één jaar in het eerste autostoeltje te blijven vervoeren. Naarmate je kindje ouder en zwaarder wordt, groeit het autostoeltje mee. Van een peuter autostoeltje tot een autostoel voor kinderen 4 vanaf jaar: je kind vervoeren in de auto moet in iedere levensfase veilig gebeuren.
Kinderstoeltje in de auto bevestigen
Je maakt een kinderstoel in de auto vast met de autogordel of Isofix. In dit laatste geval klik je het autostoeltje met één hand op een geïnstalleerd onderstel. Dankzij de groene lampjes en het geluidssignaal op dit onderstel weet je zeker dat het kinderzitje op de goede manier op de achterbank van de auto geklikt zit. Autostoeltjes die uitsluitend met een gordel vastgemaakt kunnen worden, verdwijnen langzaam maar zeker volledig van de markt. Dit omdat de meeste auto’s tegenwoordig voorzien zijn van een Isofix-aansluiting die een stuk veiliger is.
Wil je het kinderstoeltje vervolgens uit de auto halen, dan schuif je de ontgrendeling opzij en kun je het stoeltje via de draagbeugel eenvoudig van het onderstel liften. Veilig, snel én comfortabel. Bij Veilig.nl vind jij de juiste autostoel voor jouw baby, peuter of kleuter. Alle autostoeltjes zijn gekeurd en/of gecertificeerd zodat je zeker weet dat je een veilig autostoeltje voor je baby kiest.
Wil je ons volgen?