• 100% Gekeurde en/of Gecertificeerde producten*
  • Gratis ruilen
  • Achteraf betalen mogelijk
  • Shopping Award Winnaar 2022

Beste bezoeker van de webshop,

Vanwege beëindiging van de bedrijfsactiviteiten is de webwinkel permanent gesloten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Autogordel dragen tijdens de zwangerschap: hoe doe je dat veilig?

Autogordel dragen tijdens de zwangerschap: hoe doe je dat veilig?

Een autogordel als je zwanger bent - kan dat wel? Hoe bescherm je jezelf en je ongeboren kindje goed? En draag je je gordel op de juiste manier? We vertellen je er alles over in deze blog.

Autogordel en zwanger, hoe zit dat?

Er bestaan veel misverstanden over een autogordel en zwanger zijn. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek dat 7% van de zwangere vrouwen zelfs stopt met een gordel dragen uit angst dat de gordel schadelijk is voor hun kind. Het tegendeel is waar: géén gordel dragen brengt juist grote risico’s met zich mee op letsel. De kans dat je ongeboren kind overlijdt bij een auto-ongeval is veel groter als je geen gordel draagt

Een gordel dragen is niet gevaarlijk. Je baby zit ook in het vruchtwater. Dit vruchtwater kan bij een eventueel ongeluk de stoot gedeeltelijk opvangen. 

Maar het klopt dat je je gordel niet op dezelfde manier kunt dragen als anders. Veel zwangere vrouwen dragen hun gordel dan ook op de verkeerde manier. Zodra je buik eenmaal gaat groeien, kun je je gordel niet meer over je buik heen dragen. Je knelt daarmee je buik met baby af. Maar hoe moet het dan wel?

Gordel dragen tijdens de zwangerschap

Bij een gordel dragen tijdens je zwangerschap gaat het er vooral om dat je niet je babybuik afknelt met de heup- of borstriem. Je gordel moet onder en langs je buik lopen in plaats van eroverheen. Anders oefen je te veel druk uit op je buik, zeker bij plotseling remmen. 

Een gordel dragen tijdens de zwangerschap doe je op de volgende manier:

  • Draag altijd beide gordels; houd het dus niet bij alleen de heupgordel. Als een zitplek in de auto alleen een heupgordel heeft, mag je daar officieel niet zitten. 
  • Zorg ervoor dat de heupgordel onder je buik (over je heupen) loopt. Deze mag niet over je buik lopen. 
  • Zorg ervoor dat je borstgordel over je schouder loopt (tussen je borsten door), langs je zwangere buik. 
  • Trek de gordels goed aan; ze mogen niet te losjes zitten. Verstel de gordel zo nodig.

Let er, naast op de juiste manier een gordel dragen tijdens de zwangerschap, ook altijd op dat er op z’n minst 25 centimeter zit tussen het stuur en je buik. Dit om te voorkomen dat je met je buik tegen het stuur aan komt tijdens een mogelijke botsing.

Slimme oplossing: speciale zwangerschapsgordel

Nog veel handiger dan een gewone gordel aanpassen aan je zwangere buik, is een zwangerschapsgordel kopen. Een zwangerschapsgordel zit lekkerder dan een gewone gordel rond je buik en irriteert minder, maar vooral is deze veiliger dan een gewone gordel. 

Een zwangerschapsgordel bestaat aan de ene kant uit een borstgordel die tussen je borsten (boven je buik) loopt, en ten tweede uit een heupriem over je benen die je tussen je benen vastklikt. Eigenlijk net als bij een kinderzitje. 

Het fijne aan de zwangerschapsgordel is dat deze stevig vastzit onder je buik en dat je deze niet zelf hoeft weg te schuiven. Hij zit veilig (en blijft veilig zitten), knelt je buik niet af en biedt optimale veiligheid. 

Een eventuele klap wordt dankzij de zwangerschapsriem voor in de auto bij een botsing of snel remmen wordt dan opgevangen door je bekken, niet door je zwangere buik.

Zwangerschapsriem voor in de auto kopen

Op Veilig.nl kun je een zwangerschapsriem voor in de auto kopen. Onze zwangerschapsgordels zijn allemaal gecertificeerd en/of getest. Zo weet je zeker dat je een goede en veilige aankoop doet.

Bestel vandaag nog jouw gordel, zodat je ook tijdens de zwangerschap fijn en veilig kan rijden. Veilig voor jou, veilig voor je kind.

Autorijden tijdens de zwangerschap - algemene tips 

Autorijden tijdens je zwangerschap kan over het algemeen prima zolang je je goed voelt en niet duizelig bent. Wel gelden er een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Stap alleen in de auto als je je goed voelt en je goed kunt focussen.
  • Bij langere ritten kan het slim zijn om iets meer tussenstops te maken, ook om je rug of bekken rust te geven. 
  • Schakel de airbag niet uit. Die biedt bescherming voor jou en je kleintje en kan geen kwaad. 
  • Zorg er altijd voor dat er minimaal 25 centimeter tussen je lichaam en het stuur zit. Het is belangrijk dat je ook met die afstand nog wel bij de pedalen kunt komen.  
  • Draag altijd je gordel en draag ‘m op de juiste manier. Maar daar weet je na het lezen van dit artikel over autogordel en zwanger zijn alles van. 

En is je kindje geboren? Denk dan ook aan de aanschaf van een autostoeltje, zodat je je kind veilig kunt vervoeren in de auto. Ook een autospiegel voor baby’s kan fijn zijn, zodat je altijd kunt zien of alles goed gaat met je kindje.

Ook interessant

Gerelateerde berichten

Bekijk alle