• 100% Gekeurde en/of Gecertificeerde producten*
  • Gratis ruilen
  • Achteraf betalen mogelijk
  • Shopping Award Winnaar 2022

Beste bezoeker van de webshop,

Vanwege beëindiging van de bedrijfsactiviteiten is de webwinkel permanent gesloten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

6 tips om gehoorbeschadiging bij kinderen te voorkomen

6 tips om gehoorbeschadiging bij kinderen te voorkomen

Televisie kijken, concerten voor kinderen bezoeken of een druk zwembad bezoeken: activiteiten waar kinderen dol op zijn! Maar wist je dat zulke plekken door een te lange blootstelling aan hard geluid ook gehoorbeschadiging bij kinderen kunnen veroorzaken? Gelukkig is het voorkomen daarvan goed mogelijk.

Voorkom gehoorbeschadiging bij je kind

Elke dag wordt je kind wel een keer aan harde geluiden blootgesteld. Dat is echt niet alleen bij concerten of grote evenementen. Ook een televisieprogramma kan bijvoorbeeld wat hard staan, of misschien luistert je kind naar muziek die boven een bepaalde geluidsgrens uitkomt, of maakt speelgoed veel lawaai. Al met al krijgt je kind dagelijks heel wat harde geluiden te horen: via speelgoed, muziek, tv, omgevingsgeluiden, toeterende auto’s, sirenes, etc.

Een enkele blootstelling aan hard geluid is echt niet meteen een ramp, maar als dat vaker gebeurt, kan het grote gevolgen hebben. Er is dan zelfs een kans op permanente gehoorbeschadiging bij je kind. Dit kan al ontstaan als je kind langere tijd wordt blootgesteld aan een geluid van minimaal 85 decibel. Dat is ongeveer even luid als een foodprocessor die eten fijn maalt. 

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 1 op de 7 kinderen gehoorschade heeft. Ook is de afgelopen jaren het aantal kinderen met gehoorverlies sterk gestegen.

Gehoorproblemen bij je kind wil je dan ook het liefst voorkomen. Als je kind gehoorschade heeft, kan dat namelijk ook op lange termijn blijvende gevolgen hebben. Wat de echte gevolgen zijn, blijkt vaak pas op latere leeftijd. Denk aan een verminderde taalontwikkeling (doordat je kind minder taal in zijn omgeving kan oppikken), concentratieproblemen, plotse belangrijke geluiden (in het verkeer) niet meer waarnemen, of op latere leeftijd zelfs last van oorsuizen.

Dit soort doemscenario’s wil je natuurlijk niet voor je kind. Gelukkig kun je er iets aan doen om gehoorbeschadiging bij je kind te voorkomen.

Tip 1. Let op het geluid van de televisie, tablet, smartphone en speelgoed

Deze drie apparaten zijn de laatste jaren een belangrijke boosdoener. Check dus hoe het zit met het volume waar jouw kind naar luistert. Hoe hard staat het geluid als je kind spelletjes speelt, muziek luistert of een film kijkt? 

Het geluid hoeft dan echt niet op z’n hardst te staan. Over het algemeen is 2/3 van de geluidsbalk een goed maximum om aan te houden. Als je het geluid door de koptelefoon heen kunt horen, weet je zeker dat het geluid te hard staat. 

Check ook het speelgoed van je kind op harde geluiden. Haal de batterijen er af en toe uit om de hoeveelheid geluid te beperken of verruil herriemakend speelgoed voor ander speelgoed. Dat laatste vind je als ouder misschien ook wel prettiger als je het muziekje van speelgoed inmiddels wel kunt dromen.

Tip 2. Zorg voor niet te lange blootstelling aan hard geluid

Uiteraard is er niets mis mee om je kind mee te nemen naar bijvoorbeeld een concert, de bioscoop of een zwembad. Daar zullen kinderen zelf ook van genieten. Wel is het verstandig als je je kind niet te lang achter elkaar blootstelt aan luid geluid. Deels kun je dit al ondervangen door bijvoorbeeld niet pal naast een geluidsbox te gaan staan, maar er iets verder van af. Daarnaast kun je soms weglopen uit de ruimte voor een kleine pauze van het geluid.

En luistert je kind naar harde geluiden bij een spelletje of naar luide muziek? Begrens dit dan op zo’n 30 minuten en geef aan dat je kind daarna even een pauze moet nemen. 

Maar nog beter dan zo de luistertijd binnen de perken houden: zorg voor de juiste gehoorbescherming voor je kind. Ook prettiger voor je kind, want zo hoeft hij niet steeds bij een concert of festival weg te lopen. Welke gehoorbescherming voor een kind er zoal is, lees je hieronder.

Tip 3. Kies de juiste gehoorbescherming voor je kind: oorkappen voor je kind

Naast blootstelling aan veel en hard geluid voorkomen, is gehoorbescherming voor je kind kopen een aanrader. Daarmee demp je geluiden van buitenaf, zodat ze minder hard het gehoor van je kind bereiken. 

Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming voor je kind. Zo zal je voor baby’s en peuters altijd moeten kiezen voor oorkappen. Oordopjes werken bij kleine kinderen niet: ze bieden onvoldoende bescherming en passen vaak niet in hun kleine oren. 

  • Oorkappen voor baby’s. Als gehoorbescherming voor baby’s kun je het beste kiezen voor speciale oorkappen. Die passen op hun kleine hoofdje en blijven dankzij een elastische band goed op hun plek zitten. Ze dempen het geluid en zorgen voor een verdeling van de druk over het volledige hoofd van je kind. 
  • Gehoorbescherming voor kinderen. Voor kinderen van 1 jaar en ouder kun je gehoorbescherming met een harde hoofdband gebruiken. Deze dempen het geluid voldoende, vaak met zo’n 25 decibel. 
  • Oordoppen. Oordopjes voor kinderen met een geluidsfilter zorgen voor demping van het geluid en breng je aan in de oren. Deze zijn alleen vanaf kleuterleeftijd geschikt voor kinderen. Voor tieners die liever niet met oorkappen voor een kind op lopen, zijn oordoppen ook een goed (minder zichtbaar) alternatief.

Tip 4. Koop een geluiddempende hoofdtelefoon

Voor tijdens films, muziek en spelletjes op een tablet, tv of smartphone is het handig om je kind een hoofdtelefoon op te zetten die het omgevingsgeluid goed dempt. Daardoor hoeft je kind het geluid niet onnodig hard te zetten om het te kunnen horen. Bovendien is zo’n noise-cancelling koptelefoon voor jezelf als ouder waarschijnlijk fijn om niet hetzelfde muziekje tig keer te horen. 

Belangrijk is dat de koptelefoon de oren van je kind goed afsluit. Nog beter is het om te kiezen voor een volledig geluiddempende koptelefoon. Deze hebben een geluidsbegrenzer, waardoor je als ouder kunt instellen dat je kinderen nooit een te hard volume in hun horen hebben.

Tip 5. Houd de gehoorgang goed schoon

Kinderen hebben een kleine gehoorgang, wat ze ook kwetsbaarder maakt voor infecties. Dat is ook de reden dat kinderen gemiddeld veel vaker oorontstekingen hebben dan volwassenen. Zulke infecties zijn niet goed voor je gehoorgang en verminderen ook je gehoor tijdens de oorontstekingen. 

Voorkom zo’n infectie door het oor goed schoon te houden. Het beste kun je dit doen met een washandje en warm water.

Tip 6. Signaleer verminderd gehoor bij je kind op tijd

Gehoorproblemen bij kinderen zijn niet altijd even gemakkelijk te ontdekken. Als er sprake is van verminderd gehoor bij je kind, zal hij dit waarschijnlijk compenseren door bijvoorbeeld beter te gaan luisteren of meer te letten op je lipbewegingen. Daardoor kun je verminderd gehoor bij een kind zomaar over het hoofd zien. 

Wees daarom alert op mogelijke signalen dat je kind minder goed hoort. Dit kun je onder andere merken aan het volgende:

  • Je moet dingen een aantal keer herhalen voordat je kind heeft gehoord wat je zegt. 
  • Je kind kijkt extra gefocust naar je lipbewegingen, alsof het die nodig heeft om te begrijpen wat je zegt. 
  • Je kind heeft last van concentratieproblemen of stress, of komt lastig in slaap.
  • Je kind loopt achter in zijn taalontwikkeling.
  • De schoolprestaties van je kind gaan achteruit. 
  • Je kind heeft het over een piep of suis in zijn oren. 

Ook kun je soms spelenderwijs checken op verminderd gehoor bij je kind door stil te zijn en te luisteren naar een bepaald omgevingsgeluid. Vraag dan aan je kind of hij kan horen wat dat is. 

Vermoed je gehoorproblemen bij je kind? Ga dan naar een audicien of naar de KNO-arts voor een gehoortest.

Koop gehoorbescherming voor je kind bij Veilig.nl

Gehoorbeschadiging bij je kind voorkomen is altijd beter dan genezen. De juiste gehoorbescherming voor je kinderen van goede A-merken als Alpine koop je bij Veilig.nl. Ons assortiment varieert van oordoppen tot oorkappen voor je kind. Voor baby’s, peuters, kleuters én tieners verkopen wij de juiste gehoorbescherming. Zo kan je kind ook gewoon concerten, festivals of andere plekken bezoeken, maar dan zonder kans op gehoorbeschadiging. 

Bekijk de verschillende typen oorkappen en andere gehoorbeschermers op Veilig.nl. Al onze gehoorbescherming voor je kind is gecertificeerd en/of getest, waardoor je er zeker van bent dat de producten volledig veilig zijn en het gehoor van je kind optimaal beschermen. 

 

Ook interessant

Gerelateerde berichten

Bekijk alle