• 100% Gekeurde & Gecertificeerde producten*
  • Probleemloos retourneren
  • Achteraf betalen binnen 14 dagen
  • Thuiswinkel waarborg

Autostoel groep 2

Hoewel je kind misschien gevoelsmatig gisteren geboren is, zit er tegenwoordig toch echt een heuse kleuter op de achterbank. Daarom maakt de vorige autostoel nu ruimte voor een autostoel voor een kind van 4 jaar. Bekijk hier alle autostoelen van Veilig.nl, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Nog meer informatie nodig?

Producten 1-12 van 21

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-12 van 21

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Een nieuwe fase: de groep 2-autostoel

Begint jouw kind uit zijn of haar groep 1-autostoel te groeien? Dan is het hoog tijd voor een grotere, robuustere autostoel: de groep 2-autostoel. Hiermee kan jouw kleuter weer een flink aantal jaren vooruit!

 

De wereld van autostoeltjes is een wereld op zich. Er zijn zoveel regels, richtlijnen en voorschriften dat het je begint te duizelen. Want met welke stoel weet je nu zeker dat je jouw kindje echt veilig in de auto vervoert? En wat is de beste autostoel voor jullie situatie? Hieronder zetten wij op een rijtje wanneer jouw kind toe is aan de groep 2-autostoel en waar je bij de aanschaf op moet letten.

 

Op zoek naar een geschikt autostoeltje voor baby of peuter? Dan heb je respectievelijk een groep 0-autostoeltje en groep 1-autostoeltje nodig.

Groep 2/3: de autostoel voor kind vanaf 4 jaar

De nieuwe i-Size norm, de Europese veiligheidsnorm voor autostoelen, schrijft voor dat de lengte van het kind bepalend is voor de stoelmaat, in plaats van gewicht, zoals voorheen het geval was. De meest geschikte autostoel voor een kind van 4 jaar valt in de gecombineerde groep 2/3, geschikt voor kinderen tussen de 67 en 150 centimeter lang. De naam zegt het al: groep 2-autostoeltjes worden bijna altijd gecombineerd met groep 3, waarbij de rugleuning en hoofdsteun instelbaar zijn. De groep 2/3-stoel is in bijna alle gevallen dan ook de laatste autostoel die je voor je kind zult kopen. Een mooie mijlpaal!

De bijpassende lengtemaat van groep 2/3 (67 tot 150 centimeter) heeft een forse overlap met de autostoelen uit groep 1 (60-105 centimeter). De autostoelen uit groep 2/3 hebben echter enkele belangrijke verschillen, waardoor het toch een verstandige aankoop kan zijn:

  • De groep 2/3-autostoel hoeft niet meer achterwaarts gedraaid te kunnen worden
  • De groep 2/3-autostoel bevat minder ingebouwde ondersteuning en dus meer bewegingsvrijheid
  • De groep 2/3-autostoel heeft geen ingebouwde gordels meer, maar maakt gebruik van de driepuntsgordel van de auto, in de meeste gevallen in combinatie met Isofix

Vindt jouw kindje het dus maar krap en benauwd in de groep 1-stoel? Hoog tijd voor een upgrade!

Autostoeltjes voor kinderen vanaf 4 jaar

Het is belangrijk dat jouw kind goed in het autostoeltje past. Het hoofd mag niet uitsteken boven de hoofdsteun en de driepuntsgordel moet over het sleutelbeen lopen. Kinderen vanaf vier jaar passen met hun gemiddelde lengte van 1,05 meter precies in de stoel van groep 2/3.

Twijfel je of je kind toe is aan een volgend autostoeltje? Controleer dan hoe hoog de schouderriempjes van het autostoeltje komen. Wanneer deze in de hoogste stand staan en onder de schouders van je kind vandaan komen, is het tijd om over te stappen op grotere autostoel.

In de praktijk zitten de meeste kinderen tot en met hun achtste levensjaar vervolgens in de groep 2/3-autostoel. Omdat de 2/3-stoel goed instelbaar is, kan je er dus lekker lang mee doen. Controleer wel regelmatig of de rugleuning en hoofdsteun nog goed staan afgesteld voor jouw groeiende kind.

Vanaf 1,35 meter hoeft een kind niet meer in een autostoel vervoerd te worden. De meeste kinderen bereiken deze lengte wanneer ze 8 of 9 jaar oud zijn. Maar dit betekent niet dat vervoer in de autostoel plotseling verboden is! De groep 2/3-stoelen zijn geschikt om kinderen te vervoeren met een lengte tot 150 centimeter. Vindt jouw kind het dus fijn of een veilig idee om in de autostoel vervoerd te worden? Of vind je het zelf prettig om jouw kind zo lang mogelijk op de meest veilige manier te vervoeren? Dan kan je de stoel zo lang als dit kan blijven gebruiken. En let op: deze regels verschillen per land. Zoek dus goed uit wat de regels in het buitenland zijn wanneer je op autovakantie gaat!

Hoe zorg ik dat mijn groep 2-autostoeltje stevig vast zit?

Veruit de meeste autostoeltjes komen tegenwoordig inclusief een Isofix-systeem. Dit zijn twee grijphaken die je vast kunt klikken aan de twee Isofix-haken van je auto, die tussen de zitting en rugleuning van de achterbank zitten. Vrijwel alle auto’s vanaf 2012 worden geleverd met een dergelijk systeem. Omdat de Isofix-haken direct vastzitten aan de carrosserie van de auto, is dit de veiligste methode om het autostoeltje te bevestigen. Een alternatieve methode is het vastklikken van jouw groep 2/3-autostoeltje met de driepuntsgordel op de achterbank. Dit is echter een stuk onveiliger. 

Tip: bij enkele oude auto’s kan een Isofix-systeem ook naderhand nog gemonteerd worden. Wel zo’n veilig idee!

 

Vinkjes voor veiligheid

Om de ideale checklist voor je te maken kies je een van de categorieën hiernaast. Daarna maak ik direct je checklist, zodat je kan beginnen met vinken. Zo weet je zeker dat je alle veiligheidsproducten in huis hebt.

Volgende stap

Van welke categorie wil je een checklist hebben?

Gekozen Levenfases

go to top

Thuiswinkel waarborg