• 100% Gekeurde & Gecertificeerde producten*
  • Probleemloos retourneren
  • Achteraf betalen binnen 14 dagen
  • Thuiswinkel waarborg

Autostoel groep 1

Er breekt een nieuwe fase aan: je kindje is nu echt geen baby meer en toe aan een nieuwe autostoel. Met een lengte tot 105 centimeter past hij/zij namelijk perfect in een groep I: een autostoeltje voor peuters. 

Nog meer informatie nodig?

Producten 1-12 van 34

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-12 van 34

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Autostoeltjes groep 1

De eerste 15 maanden van zijn of haar leven heb je jouw kind achterwaarts in de auto vervoerd, volgens de wettelijke Europese iSize veiligheidsnorm. Maar de laatste tijd merk je dat jouw kind toe is aan de volgende stap. Tijd voor een nieuwe autostoel waarin jouw peuter naar voren kan kijken: de groep 1-autostoel. Natuurlijk wil je jouw kind nog altijd veilig kunnen vervoeren in de auto. Welke autostoeltjes passen het beste bij jouw situatie?

Autostoeltjes voor peuters tot 105 centimeter

Wanneer je onderzoek doet naar autostoeltjes, zie je dat deze zijn ingedeeld in groepen. Deze werden voorheen altijd gebaseerd op het lichaamsgewicht van je kindje. Sinds de invoering van de i-Size veiligheidsnorm is dit echter aangepast naar de lichaamslengte, te vergelijken met kledingmaten.

  • De groepen starten met groep 0 of 0+ (tot 83 centimeter) en eindigen bij groep 3 (105-135 centimeter).
  • Dit reikt van een autostoeltje met draagbeugel - waarmee je jouw pasgeboren baby vervoert - tot een zitverhoger waarbij de normale autogordel gebruikt wordt.
  • De autostoel van jouw peuter behoort tot groep 1 en is geschikt voor kindjes met een lichaamslengte tussen de 83 en 105 centimeter. 

In het algemeen is dit de periode van dreumes tot kleuter. Dit maakt het autostoeltje geschikt voor kinderen van 2 en 3 jaar. De aanschaf van een nieuwe autostoel voor jouw peuter kan een behoorlijke investering lijken. Echter is een kind bij de volgende autostoel circa 4 jaar, wat betekent dat je tussentijds geen andere zitjes hoeft aan te schaffen. Autostoeltjes uit groep 2 worden zo nu en dan gecombineerd met groep 3 (onder de noemer groep 2/3) omdat het veelal eenzelfde soort zitje betreft.

Welk autostoeltje voor 2 jaar?

Komt de tweede verjaardag van jouw peuter eraan? Dan heeft je kleintje ongetwijfeld al een lengte van 83 centimeter bereikt. Je kunt je kind dan het best vervoeren in een autostoeltje uit groep 1. Moet je peuter zijn of haar groeispurt nog krijgen? Wacht dan met overstappen naar een groter stoeltje tot de vereiste lengte bereikt is. Tot dat moment is een babystoeltje uit groep 0+ de veiligste optie.

 

Welk autostoeltje voor 3 jaar?

Dat hangt af van de lengte van je kindje. Autostoeltjes uit groep 1 zijn geschikt voor kinderen met een lengte tussen de 83 en 105 centimeter. Is jouw kleine reus de 105 centimeter al gepasseerd? Stap dan over naar een autostoel voor kleuters (groep 2). De meeste kinderen bereiken deze lengte tussen hun derde en vierde levensjaar.

 

360 graden draaibare autostoelen voor peuters

Terug naar het autostoeltje voor jouw peuter. Wat is voor jullie de beste autostoel? Sommige modellen uit groep 1 beschikken over een 360 graden-draaisysteem. Hierdoor kan het autostoeltje zowel met de rijrichting mee als er tegenin gebruikt worden. Dit levert een soepele overgang op tussen het baby autostoeltje (groep 0 of 0+) en de nieuwe, grote autostoel. Op het moment dat jouw kind toe is aan de nieuwe positie, draai je de stoel met één simpele beweging om en kijkt de kleine passagier vooruit. Hiermee wordt de autospiegel, waarmee je de baby destijds in de gaten hield, overbodig. Vanaf nu kun je je kind gewoon in zijn of haar gezichtje aankijken. Toch een stuk gezelliger!


Je hebt de keuze uit stoeltjes die je bevestigt met een autogordel of Isofix. In dit laatste geval klik je het autostoeltje met één hand op een geïnstalleerd onderstel. Dankzij de groene lampjes en het geluidssignaal op dit onderstel weet je zeker dat het kinderzitje op de goede manier op de achterbank van de auto geklikt zit. Autostoeltjes die uitsluitend met een gordel vastgemaakt kunnen worden, verdwijnen langzaam maar zeker volledig van de markt. Dit omdat de meeste auto’s tegenwoordig voorzien zijn van een Isofix-aansluiting, die een stuk veiliger is. 


Zeker in het verkeer zit gevaar in een piepklein hoekje, ook al ben je nog zo’n voorzichtige chauffeur. Er hoeft maar één wegpiraat langs te scheuren en de gevolgen kunnen enorm zijn. Daarom is het belangrijk om de juiste autostoel voor jouw peuter van 2 of 3 jaar kritisch te kiezen. Je kunt ze dan weliswaar niet voor alles beschermen, maar je kunt ze wel zo veilig mogelijk vervoeren.

 

Vinkjes voor veiligheid

Om de ideale checklist voor je te maken kies je een van de categorieën hiernaast. Daarna maak ik direct je checklist, zodat je kan beginnen met vinken. Zo weet je zeker dat je alle veiligheidsproducten in huis hebt.

Volgende stap

Van welke categorie wil je een checklist hebben?

Gekozen Levenfases

go to top

Thuiswinkel waarborg