Dat overkomt mij toch niet… Of wel? Veilig op kamers met deze onmisbare tips
Ga jij op kamers? Dan heb je vast al genoeg aan je hoofd. Nieuwe huisgenoten, een nieuwe inrichting, een compleet ander leven… En hoe stel je je ouders gerust die duizend vragen hebben over je veiligheid?
Met dat laatste helpen wij je graag verder. Op kamers gaan is leuk en spannend, maar brengt ook onverwachte risico’s met zich mee. Wist je dat uit een landelijk onderzoek bleek dat ruim de helft van de studentenhuizen niet brandveilig is?
Hoe zorg jij ervoor dat jij geen statistiek wordt? Wij zetten handige tips op een rijtje om jouw studentenhuis te beschermen tegen brand, inbraak en ongelukken.
Tips tegen brand
1) Maak een vluchtplan met jouw huisgenoten
Wist je dat je bij een woningbrand maar 3 minuten hebt om jezelf in veiligheid te brengen? Daarom is het essentieel om een vluchtplan te maken samen met jouw huisgenoten. Zet het punt op de agenda van de eerstvolgende huisvergadering en ga aan de slag.
Breng in kaart via welke routes het mogelijk is om te ontsnappen bij brand en hoe deze vrij gehouden kunnen worden. Oefen vervolgens het afleggen van deze vluchtwegen met een timer: lukt het binnen drie minuten? Oefen ook eens geblinddoekt en terwijl je laag bij de grond blijft.
Tip: Investeer in vluchtladders om ook via de ramen een snelle en veilige route te creëren.
2) Rookmelders redden je leven
Tijdens je slaap ruik je geen brandlucht. Een rookmelder op iedere verdieping is daarom onmisbaar in je studentenhuis. Dit is sinds 2022 zelfs wettelijk verplicht.
Voorzie bij voorkeur zowel je vluchtroute als de ruimte waar je slaapt van een rookmelder aan het plafond.
Rookmelders vragen weinig onderhoud, maar twee maandelijkse klusjes zijn essentieel: stofvrij maken en checken of de batterij nog werkt door de testknop in te drukken. Maak er routine van door de taak op te nemen in jullie schoonmaakrooster!
3) Vlam in de pan? Hou een blusdeken bij de hand!
In een gemiddelde studentenkeuken gaan veel onervaren koks aan de slag. Een beginnende brand zit dan in een klein hoekje.
Een blusdeken in de keuken is een slimme investering. Deze deken, gemaakt van onbrandbaar materiaal, kan over vlammen in de keuken of op kleding geslagen worden. Het vuur wordt afgesneden van zuurstof en dooft dan uit. Let op: zorg ervoor dat de blusdeken voldoet aan de NEN-EN 1869 norm. (Niet geschikt voor friteuse)
Een laatste tip: een risico van de blusdeken is dat het mensen naar de brand toe lokt in plaats van ervan weg. Vertrouw je de grootte van de brand niet? Breng jezelf dan direct in veiligheid en bel de brandweer.
3) Vergeet de brandblusser niet
Eén van de meest efficiënte brandveiligheidsmaatregelen is de brandblusser . Door slimme plaatsing en gebruik van de blussers kunnen uitslaande branden voorkomen worden en blijft de schade beperkt.
Hoe bepaal je waar je de brandblussers plaatst? Verspreid ze gelijkmatig door het huis, zodanig dat je nooit verder dan 20 meter hoeft te lopen naar een blusser. Handige locaties zijn trappenhuizen, hallen, gangen en uitgangen van kamers.
Let op: zorgt altijd dat de brandblussers opgehangen worden aan een beugel of statief! Als ze op de grond staan kunnen ze een blokkade vormen van de o zo belangrijke vluchtroutes.
Bescherming tegen inbraak
1) Bescherm je huis met slimme deursloten
Je studentenhuis beschermen tegen inbraak, is dat nu echt nodig? Het is niet bepaald een villa…
Juist wel! Uit onderzoek blijkt dat vrijwel alle inbraken gelegenheidsmisdaden zijn: inbrekers slaan toe wanneer ze een buitenkansje zien. En uitgerekend studentenhuizen zijn regelmatig slecht afgesloten door het komen en gaan van bewoners. Vergeet ook niet de talloze sleutelbossen die kwijtraken in de kroeg…
Wist je dat met slimme deursloten sleutels voortaan overbodig zijn? Je opent de voordeur simpelweg met je smartphone of je eigen persoonlijke code. Gasten laat je makkelijk op afstand binnen zodat je geen gedoe meer hebt met reservesleutels. En de deur is niet meer open te breken via het sleutelgat.
2) Geen ongewenst bezoek dankzij slimme camera’s
Studentenhuizen zijn vaak een komen en gaan van bewoners en bezoekers. Daarom zijn ze een gewild doelwit: ongenode gasten zullen bij de buren minder opvallen. In een gemiddeld studentenhuis is voor inbrekers meer te halen dan je zou denken, zoals rondslingerende laptops.
Wil jij jouw kamer en bezittingen met een gerust hart een weekendje alleen laten? Investeer dan samen met je huisgenoten in slimme camera’s bij de deur. Hierbij krijg je een pushbericht wanneer menselijke activiteit gedetecteerd wordt. Zo kan jij nooit verrast worden door ongewenst bezoek.
3) De laatste barrière tussen de dief en jouw spullen: de kluis
Een kluis in jouw studentenkamer is altijd een verstandige keuze. Ook als je nu niet bepaald diamanten hebt rondslingeren. Belangrijke documenten, spullen met emotionele waarde, gekoesterde sieraden… De meeste kluizen nemen weinig ruimte in en bieden vele voordelen. Omdat de meeste inbrekers slechts stelen wat ze snel en makkelijk mee kunnen nemen, biedt een kluis uitstekende bescherming.
Wist je dat veel kluizen ook brandbeveiliging bieden? Sommige modellen beschermen jouw bezittingen tot wel 90 minuten tegen het vuur. Ook verzekeringstechnisch is het verstandig om jouw kostbare bezittingen in een kluis te bewaren.
Let op: kies een kluis met de juiste weerstandsklasse! Per klasse verschilt hoeveel waarde erin opgeslagen mag worden. Bepaal dus altijd eerst hoeveel de spullen waard zijn die je wil bewaren.
Bescherming van lijf en leden
1) Bescherm jezelf tegen de sluipmoordenaar: Koolmonoxide
Koolmonoxide is giftig, kleurloos, geurloos en smaakloos. Het wordt daarom ook wel een sluipmoordenaar genoemd.
Woningen met slecht functionerende cv-installaties en afvoerpijpen hebben een verhoogd risico op koolmonoxide. Vergiftiging kan binnen enkele minuten fataal zijn. Kortom, een nachtmerriescenario, dat gelukkig eenvoudig voorkomen kan worden door goede koolmonoxidemelders te installeren.
Waar plaats je zo’n melder? In elke ruimte met een verbrandingstoestel zoals een kachel of CV-installatie hoort een koolmonoxidemelder, bij voorkeur aan het plafond direct boven de installatie. Plaats ook altijd een koolmonoxidemelder in slaapkamers op ademhoogte.
Let op: houd de melder vrij, plaats ze dus niet achter meubels zoals kasten of gordijnen!
2) Huis-, tuin- en keukenongelukken? Houd de EHBO-koffer bij de hand
Het studentenleven is bepaald niet saai. Gelukkig maar! Kleine ongelukken, bijvoorbeeld na een avondje flink borrelen, zijn zo gebeurd. Des te meer reden om altijd een goed uitgeruste EHBO-koffer in huis te hebben.
Zorg ervoor dat de koffer in ieder geval altijd verschillende pleisters, een mitella, pincet, hechtpleisters, verband, een verbandschaar en handschoenen bevat. Leg de koffer op een goed zichtbare plek en zorg ervoor dat iedereen weet dat hij in huis is.
Tot slot: vergeet niet dat jouw huisbaas verantwoordelijk is voor jouw veiligheid. Hij moet ervoor zorgen dat er rookmelders aanwezig zijn op iedere verdieping. Is dit nog niet geregeld? Dan kunnen jullie hem daarop aanspreken.
Veel succes en natuurlijk een geweldige studententijd gewenst!
Graag in een keer alles bij elkaar kopen?
Bekijk dan onze studentenpakketten. Zo weet je dat je in 1 keer volledig beveiligd bent.
Wil je ons volgen?