• 100% Gekeurde en/of Gecertificeerde producten*
 • Gratis ruilen
 • Achteraf betalen mogelijk
 • Shopping Award Winnaar 2022

Beste bezoeker van de webshop,

Vanwege beëindiging van de bedrijfsactiviteiten is de webwinkel permanent gesloten. 

Waarom een vluchtladder onmisbaar is op kantoor

Waarom een vluchtladder onmisbaar is op kantoor

Hoe zit het met de brandveiligheid bij jou op kantoor? Als je hier even over moest nadenken, ben je niet de enige. Jaarlijks worden zo’n 4000 bedrijven getroffen door brand. Helaas ontbreekt het vaak op de werkvloer nog aan bewustwording over brandveiligheid.

Gelukkig kun je een zeer doeltreffende maatregel nemen om van jouw kantoor een brandveiliger plaats te maken. Heeft jouw werkplek één of meerdere verdiepingen? Dan is het altijd zeer aan te raden om een vluchtladder aan te schaffen. 

Een vluchtladder biedt een snelle en veilige uitweg wanneer andere vluchtroutes afgesneden zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je een geschikte vluchtladder kiest voor jouw kantoor? En dat jij en jouw collega’s optimaal profiteren van deze beveiligingsmaatregel? Dat lees je in deze blog.

Wat is een vluchtladder precies?

De naam zegt het al: een vluchtladder geeft je de mogelijkheid om een gebouw van één of meer verdiepingen te ontvluchten. Essentieel voor een kantoor, dat vaak uit vele verdiepingen bestaat.

Een ingeklapte vluchtladder heeft ongeveer de afmetingen van een aktetas en is dus eenvoudig te verplaatsen. Je kan de ladder bewaren op een eenvoudig te bereiken plek, zoals in een kast of op een afgesproken plaats op de werkvloer.

De ladder bevat stalen haken waarmee je hem aan een balkonrand of raamkozijn kan bevestigen. Als je het gebouw snel moet verlaten via een hogere verdieping, kun je de ladder vasthaken, uitrollen en gebruiken om veilig naar buiten te komen. De meeste ladders hebben profiel in de sporten, zodat je er niet op uitglijdt en de ladder ook bij veel wind en regen kunt gebruiken.

Vluchtladders komen in verschillende afmetingen, van 5 tot 20 meter, en zijn eenvoudig hier te bestellen op Veilig.nl.

Waarom is een vluchtladder essentieel?

Een vluchtladder is momenteel, in tegenstelling tot vaste brandtrappen en rookmelders, niet verplicht. Dat is opmerkelijk, omdat er jaarlijkse vele levens mee gered kunnen worden. Dit is een greep uit de voordelen van een vluchtladder:

 • Geen risico om vast te zitten op een verdieping wanneer de trap of andere vluchtroutes in brand staat
 • Eenvoudig om op te slaan en te verplaatsen
 • De mogelijkheid om snel en veilig het kantoor te ontvluchten bij andere onveilige situaties, bijvoorbeeld bij een inval of beroving
 • Ontzorging van de brandweer: zij hoeven bij aankomst geen mensen te bevrijden en kunnen direct beginnen met blussen

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

maximale breedte vensterbank voor vluchtladders

De ene vluchtladder is de andere niet. Het is belangrijk om een ladder te selecteren die van goede kwaliteit is en bij de situatie van jouw bedrijf past. Met deze tips verklein je het risico op een miskoop:

 • Let bij aanschaf op de certificering van de keurmerken CE en EN
 • Kies een vluchtladder van de juiste lengte. Voor een gebouw met twee verdiepingen is een ladder van circa 5 meter voldoende, bij gebouwen met drie verdiepingen past een ladder van 6,5 tot 7,5 meter. De langste ladder van 20 meter kan ingezet worden bij gebouwen tot en met zes verdiepingen. Kies bij twijfel tussen twee opties altijd de langere ladder.
 • Let op hoeveel gewicht de ladder kan dragen. Bij voorkeur is dit het gewicht van meerdere personen tegelijkertijd, zodat jullie niet op elkaar hoeven te wachten.
 • De bevestigingshaken passen alleen bij kozijnen van maximaal 38 centimeter diep. Bij nog diepere kozijnen kan de vluchtladder niet gebruikt worden.

Waar moet je op letten in het gebruik?

Heb je inmiddels een vluchtladder op kantoor? Dan geeft dit een gerust gevoel. Toch valt of staat de effectiviteit van de vluchtladder bij goede oefening.

Doe dus regelmatig keren een brandoefening samen met uw medewerkers. Zo weten jullie beter wat er te doen staat mocht er echt brand uitbreken. Neem het gebruik en de locatie van de vluchtladder op in het evacuatieplan en zorg ervoor dat ook nieuwe collega’s hiervan op de hoogte zijn.

Volg de volgende stappen bij het gebruik van de vluchtladder:

 1. Sluit alle deuren voordat je het raam opent. Zo komt er geen extra zuurstof van buiten bij de brand en voorkom je dat het vuur verder aangewakkerd wordt.
 2. Bevestig de stalen haken van de vluchtladder aan het raamkozijn en hang de vluchtladder over de rand van de vensterbank naar buiten.
 3. Wikkel de brandladder verder af.
 4. Stap op de bovenste trede van de vluchtladder en houd je vast aan de haken van de ladder voor de benodigde stabiliteit.
 5. Daal per trede af en blijf daarbij zo dicht mogelijk tegen de ladder aan om in evenwicht te blijven.

Geïnspireerd geraakt door deze blog en op zoek naar een geschikte vluchtladder voor jouw werkplek? Hier kan je ons aanbod vinden.

Ook interessant

Gerelateerde berichten

Bekijk alle