• 100% Gekeurde en/of Gecertificeerde producten*
  • Gratis ruilen
  • Achteraf betalen mogelijk
  • Shopping Award Winnaar 2022

Beste bezoeker van de webshop,

Vanwege beëindiging van de bedrijfsactiviteiten is de webwinkel permanent gesloten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Dit moet je wel en niet doen bij een autobrand

Dit moet je wel en niet doen bij een autobrand

Als auto-eigenaar is het één van je je grootste nachtmerries: je auto vliegt in brand op de parkeerplaats of erger nog: als je onderweg bent. Je wil hier dan ook liever niet te lang over nadenken, maar als het dan toch gebeurt, is het wel zo fijn om te weten wat je wel en vooral niet moet doen. Is blussen bijvoorbeeld een goed idee als je auto in brand staat? En wanneer schakel je de brandweer in? Wij geven je 6 tips voor wat wel en niet verstandig is bij een autobrand.

Hoe ontstaat een autobrand?

Er zijn meerdere oorzaken voor een autobrand. De meest voorkomende is brandstichting; vandalisme dus. Daarnaast zijn dit veelvoorkomende oorzaken:

  • Slecht onderhoud van je auto (defecte onderdelen, een lekke afdichting of slechte bedrading);
  • Lekkende brandstof uit een kapotte brandstofleiding; 
  • Oververhitte onderdelen (zoals een motor of katalysator);
  • Een aanrijding met een andere auto (waarbij enerzijds hitte en rook vrijkomt en anderzijds vloeistoffen kunnen gaan lekken).

Overigens is het risico op brand bij een aanrijding het grootst als je een elektrische of hybride auto hebt. De accu van zo’n auto kan bij een aanrijding volledig in brand gaan, wat zelfs tot het compleet uitbranden van de auto kan leiden. Bij elektrische en hybride auto’s is het dus extra belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen.

Je auto staat in brand, wat te doen? 

Je kunt natuurlijk ten eerste maatregelen treffen om een autobrand te voorkomen. Zo is het verstandig om regelmatig voor onderhoud langs de garage te gaan, zodat je zeker weet dat je auto technisch helemaal in orde is. Verder is het handig om altijd een brandblusser en een blusdeken bij je te hebben in de auto. Dan kun je bij een autobrand snel in actie komen.

Maar wat nu als je auto al in brand staat? Dit zijn 6 tips wanneer je met een autobrand te maken krijgt?

Tip 1. Parkeer je auto en stap uit

Ben je aan het rijden op het moment dat er een autobrand ontstaat? Zorg er dan eerst voor dat jij en andere inzittenden van de auto in veiligheid zijn. Parkeer daarvoor de auto op een veilige plek en laat iedereen die in de auto zit uitstappen. Zet de motor af en ga allemaal de auto uit

Zoek voor het parkeren een plek op waar je geen andere personen of auto’s in gevaar brengt met je brandende auto. Ga dus niet naast een andere auto of voor de gevel van een huis staan, maar bij voorkeur op een open plek

Laat verder (als daar tijd voor is) elke inzittende een veiligheidshesje aantrekken. Zo kunnen andere automobilisten jullie niet over het hoofd zien langs de kant van de weg.

Tip 2. Schakel hulp in van andere automobilisten

Rijden er andere automobilisten op de weg? Sein dan naar medeweggebruikers om waar mogelijk hulp in te schakelen. Als iemand anders ook een brandblusser heeft, hebben jullie meer materialen om de brand te blussen. Bovendien kunnen medebestuurders vaak vanuit kalmte meedenken over wat te doen bij je autobrand.

Tip 3. Blus beginnende autobranden zelf met een brandblusser

Is er sprake van een beginnende autobrand en is het veilig om zelf de brand te blussen? Pak er dan je brandblusser erbij om het vuur te blussen. 

Durf je dit niet aan of is de brand al groter? Schakel dan hulp in door direct 112 te bellen en laat het blussen aan de brandweer over. 

Blus je zelf de brand? Volg dan de volgende tips op:

  • Blus altijd met de wind in je rug en richt de blusstraal op de plek waar het vuur vandaan komt. 
  • Ga zo dicht mogelijk bij het vuur staan, maar houd wel voldoende afstand om niet zelf in gevaar te zijn. 
  • Heb je meerdere blusmiddelen? Gebruik die dan tegelijk om de brand sneller geblust te krijgen. 
  • Open de deuren, ramen of de achterklep om zo goed mogelijk bij het vuur te kunnen.

Tip 4. Let op: blus bij uitslaande brand een elektrische auto nooit zelf

Heb je een elektrische auto? Dan is het verstandig om niet zelf te blussen als er sprake is van een grote uitslaande brand. Als de brand is ontstaan in de batterij, kan dat grote gevaren met zich meebrengen. Bel dan altijd zo snel mogelijk 112 voor hulp.

Bel altijd direct de brandweer en breng jezelf en andere en andere passagiers zo snel mogelijk in veiligheid. Laat de rest over aan de brandweer. Zij beschikken over speciale blusmiddelen om grote branden bij elektrische auto’s te blussen. Voor kleine beginnende branden kan je het beste een Lithium brandblusser gebruiken.

Tip 5. Open nooit de motorkap als daar brand is

Is er ook een brand in de motorruimte? Open dan nooit de motorkap voor het blussen. Dat verergert de brand alleen maar, omdat er door de opening zuurstof bij de brand kan komen. Om een steekvlam te voorkomen, kun je maar beter de motorkap gesloten houden.

Tip 6. Blus personen met een blusdeken

Staat één van de mensen die in de auto zat in brand? Gebruik dan een blusdeken om die persoon te blussen, of anders eventueel een sproeischuimblusser. Let op: een poederblusser is nooit geschikt voor het blussen van mensen. Wikkel de persoon in een blusdeken om het vuur te doven. 

Is de persoon gewond geraakt? Verleen dan eerste hulp. Het is verstandig om altijd een EHBO-koffer in de auto te hebben, zodat je in zo’n geval snel te hulp kunt schieten.

Dus: auto in de brand, wat te doen?

Als je auto in de brand staat, is het in ieder geval belangrijk om jezelf en eventuele andere inzittenden in veiligheid te brengen én om een veilige plek voor je auto op te zoeken. Schat verder zelf de situatie in: is dit een autobrand die je zelf kunt blussen of kun je beter de brandweer inschakelen? 

Omdat voorkomen beter is dan genezen, is het verstandig om altijd een brandblusser bij de hand te hebben. Een beginnende brand is namelijk mogelijk nog goed zelf te blussen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

Ook interessant

Gerelateerde berichten

Bekijk alle