• 100% Gekeurde en/of Gecertificeerde producten*
  • Gratis ruilen
  • Achteraf betalen mogelijk
  • Shopping Award Winnaar 2022

Beste bezoeker van de webshop,

Vanwege beëindiging van de bedrijfsactiviteiten is de webwinkel permanent gesloten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Rookmelders verplicht in alle woningen vanaf 2022

Rookmelders verplicht in alle woningen vanaf 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwwoningen, maar gaat nu dus ook gelden voor bestaande bouw. Met deze maatregel probeert de overheid het aantal (dodelijke) slachtoffers van brand tegen te gaan. Ook als je in een huurhuis woont is het straks verplicht om rookmelders te installeren. De verplichting om de huurwoning te voorzien van de nodige rookmelders ligt bij de verhuurder. Doe je dit als verhuurder niet? Dan riskeer je een boete van de gemeente. Daarnaast kan een verzekeraar besluiten niet uit te keren na brand in een huis zonder of met te weinig rookmelders. 

Hoeveel rookmelders zijn verplicht?

In het Bouwbesluit is vastgelegd dat je een rookmelder dient te installeren op elke woonverdieping in je huis én in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Met name in een wat groter huis kan het vereiste aantal rookmelders dus flink oplopen. Heb je een studentenhuis in je beheer? Dan geldt dat iedere studentenkamer een eigen rookmelder moet hebben.

De beste plek voor een rookmelder is tegen het plafond. Bevestig een rookmelder op elke verdieping, bijvoorbeeld op de overloop, op de gang of in de hal. Vergeet ook de slaapkamers niet, zo word je gewekt als er brand uitbreekt in de slaapkamer. Er zijn ook plekken waar je geen rookmelder moet ophangen. Bijvoorbeeld in de keuken, de badkamer en de garage. In de keuken gaat een rookmelder te snel af, wanneer je aan het koken bent bijvoorbeeld. Plaats een rookmelder nét buiten de keuken. Ook op warme plekken, bijvoorbeeld in de buurt van radiatoren en verwarmingsbuizen kun je beter geen rookmelder hangen. Hetzelfde geldt voor plekken met een sterke luchtstroming.

Een rookmelder verplicht in elke ruimte met vluchtroute: wat houdt dat in?

In het Bouwbesluit staat vermeld dat er een rookmelder opgehangen moet worden in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Maar wat wordt er precies verstaan onder een vluchtroute?

“Een vluchtroute is de loopafstand van een verblijfsruimte tot aan een uitgang van de woning.”

Deze route mag in principe niet meer dan 20 meter bedragen en moet rookvrij zijn. Met andere woorden: het is de kortste weg (minimaal 0,85 meter breed) om veilig naar buiten toe te gaan. Een vereiste aan de uitgang is wel dat het leidt naar open terrein. Een balkon of een afgesloten achtertuin wordt hier dus niet toe gerekend. 

De overloop, de gang en de hal maken in de meeste woningen deel uit van de vluchtroute. Moet je ook door de bijkeuken heen om buiten te komen? Dan dien je ook hier een rookmelder op te hangen. In grotere woningen bedraagt de vluchtroute vaak meer dan 20 meter. Dit maakt het verplicht om op deze route meerdere rookmelders aan te brengen.

Bescherm je woning optimaal tegen brand

In Nederland vinden ruim 100.000 woningbranden per jaar plaats, waarbij veel gewonden vallen en dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. Het verplichten van rookmelders is dan ook een stap die de overheid zet om deze aantallen terug te brengen. Naast het installeren van rookmelders zijn er ook nog andere stappen die je kunt ondernemen om de brandveiligheid van je huis te vergroten.

Zo vind je in ons assortiment brandpreventie ook brandblussers. Hiermee kun je kleine brandjes snel blussen. Doe dit echter alleen in gecontroleerde situaties om zelf geen onnodig risico te lopen. Naast brand vormt ook koolmonoxide een groot gevaar in huis. Installeer naast rookmelders dus ook koolmonoxidemelders om het risico op vergiftiging te verkleinen.

Gerelateerde berichten

Bekijk alle