Top 10 tips om je huis te beveiligen tegen inbraak
Wist je dat inbrekers gemiddeld 30 seconden nodig hebben om een slecht beveiligde woning binnen te komen? Goede inbraakbeveiliging is dan ook van groot belang om ongenode gasten buiten de deur te houden. Maar waar moet je allemaal op letten bij het beveiligen van je huis? In dit artikel geven we je 10 slimme tips om inbraken mee te voorkomen.
1. Doe alle deuren op slot, ook als je maar kort van huis bent
Inbrekers kijken niet wat er te halen valt, maar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. Daarom is het van belang om je inbraakbeveiliging op orde te hebben. Een goede eerste stap is het installeren van gecertificeerde sloten op zowel je voordeur als andere buitendeuren. Inbrekers komen namelijk ook graag binnen via een balkon- of achterdeur.
Je kunt gecertificeerd hang- en sluitwerk herkennen aan het SKG-keurmerk. Producten met SKG-sterren zijn succesvol getest op sterkte en duurzaamheid én hebben een inbraakvertragende functie. Het beschermt namelijk tegen populaire inbraakmethodes, zoals kerntrekken en uitboren. Voorzie gecertificeerde deursloten ook altijd van passend veiligheidsdeurbeslag voor optimale beveiliging.
2. Hang veiligheidsverlichting op om inbrekers af te schrikken
Ook veiligheidsverlichting is een effectief middel om inbrekers mee af te schrikken. De verlichting - die je zowel binnenshuis als buitenshuis kunt plaatsen - werkt op sensoren en gaat branden wanneer er beweging wordt waargenomen. Hiermee schrik je naast inbrekers ook vandalisten en hangjongeren af. Daarnaast zorgt het ervoor dat je niet meer in het donker hoeft te tasten naar lichtknoppen of je sleutels.
3. Installeer een draadloos alarmsysteem
Een draadloos alarmsysteem detecteert bewegingen of veranderingen via sensoren. Wanneer inbrekers proberen binnen te komen via ramen of deuren, merkt de (magneet)sensor dit op en gaat er een alarm af. Dit kan zowel een stil alarm zijn om hulpdiensten in te schakelen als een alarm met een hoop toeters en bellen.
Ook zijn er slimme alarmsystemen beschikbaar die een melding sturen naar je telefoon. Dit zorgt ervoor dat je ook op de hoogte wordt gesteld van verdachte activiteiten wanneer je op je werk of op vakantie bent. Verbind het slimme alarmsysteem met andere smart home producten om beveiliging van je huis nog verder te vergroten. Laat bijvoorbeeld automatisch de lichten in huis aangaan wanneer er iemand aanbelt of voorbij een sensor loopt.
4. Beveilig ook ramen
Dat deuren beveiligd moeten worden weten we wel, maar raambeveiliging wordt nog vaak vergeten. Ramen worden vanwege dubbelglas niet meer zo makkelijk ingegooid als vroeger, maar kunnen wel gemakkelijk opengewrikt worden. Voorzie ramen daarom van gekeurde en/of gecertificeerde raamsloten om inbraak te voorkomen. Verwijder daarnaast de naad tussen het raam en het venster met anti-inbraakstrips om het inbrekers nog lastiger te maken.
5. Wek de indruk dat je thuis bent
Inbrekers breken het liefst in wanneer er niemand thuis is. Daarom is het belangrijk om een bewoonde indruk achter te laten als je op vakantie gaat. Met de komst van smart home producten wordt dit steeds makkelijker. Zo kun je eenvoudig timers instellen op je verlichting, televisie en stereo om inbrekers het gevoel te geven dat er mensen binnen zijn.
Heb je geen smart home producten in huis? Schakel dan de hulp van buren of familieleden in. Vraag hen bijvoorbeeld een auto op jullie oprit te zetten, de post weg te halen of wat speelgoed op de grond te leggen. Haal daarnaast waardevolle spullen uit het zicht en laat de gordijnen open.
6. Maak een extra barrière om inbrekers buiten te houden
De achterdeur is de favoriete ingang van inbrekers. In je achtertuin zijn inbrekers namelijk minder zichtbaar en ook zijn achterdeuren vaak minder goed beveiligd dan voordeuren. Voorzie ook de achterdeur daarom van een gecertificeerd slot. Zorg daarnaast voor een goede inbraakbeveiliging op de tuindeur en bevestig anti-klimbeveiliging op de schutting(deur) om inbrekers te ontmoedigen.
7. Kijk wie er voor de deur staat
Met name als je alleen woont kan het fijn zijn om te zien wie er voor de deur staat. Sommige inbrekers zijn namelijk zo brutaal om binnen te dringen als je de deur voor ze opent. Installeer daarom een intercom of een slimme deurbel om te zien en horen wie er aangebeld heeft. Zo heb je meer controle over wie je toegang geeft tot je woning.
Daarnaast vinden veel alleenstaanden en ouderen het prettig om een deurhaak of deurketting op de deur te hebben. Zo’n haak of ketting zorgt er namelijk voor dat ongewenste personen de deur niet zomaar open kunnen duwen om binnen te komen.
8. Laat inbrekers weten dat je ze in de gaten houdt
Inbrekers zien zichzelf niet graag terug in een aflevering van Opsporing Verzocht. Ze slaan huizen met buiten beveiligingscamera’s of slimme camerabewaking daarom liever over.
Mochten ze alsnog proberen in te breken, dan staan ze in ieder geval op beeld. Een andere simpele, maar effectieve methode om inbraak te voorkomen is het aanbrengen van een anti-inbraak sticker.
9. Berg waardevolle spullen veilig op
De slogan ‘niets erin, niets eruit’ heeft Nederland bewuster gemaakt van auto-inbraken, maar dit geldt net zo goed voor de spullen in je woning. Houd waardevolle spullen daarom altijd uit het zicht als je niet thuis bent. Doe bijvoorbeeld je tablet in een lade en berg autosleutels goed op. Laat ook je zonnebril of horloge niet rondslingeren. Van een afstand is het namelijk moeilijk in te schatten of deze van waarde zijn. Heb je veel contant geld of dure sieraden in huis? Berg deze dan veilig op in een kluis.
10. Vraag het Politiekeurmerk Veilig Wonen aan
Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) neemt de kans op een geslaagde inbraak tot wel 80 procent af. Wil je voor dit keurmerk in aanmerking komen? Dan dien je te voldoen aan de eisen die worden gesteld op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Na aanvraag komt een PKVW-beveiligingsadviseur bij je langs om alle beveiligingsmaatregelen na te lopen. Voldoe je aan alle vereisten? Dan kun je met het Politiekeurmerk Veilig Wonen korting op je inboedelverzekering krijgen bij diverse verzekeraars.
Wil je ons volgen?