• 100% Gekeurde en/of Gecertificeerde producten*
  • Gratis ruilen
  • Achteraf betalen mogelijk
  • Shopping Award Winnaar 2022

Beste bezoeker van de webshop, helaas is onze webwinkel permanent gesloten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Koolmonoxidemelders

Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar. Het gas is geurloos, kleurloos en smaakloos, maar wel extreem giftig. Inademen van dit gas brengt groot gevaar met zich mee. Voorkom vergiftiging en haal een koolmonoxidemelder in huis. Zo word je op tijd gewaarschuwd bij koolmonoxidegevaar.

Nog meer informatie nodig?

1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Waarom een koolmonoxidemelder?

Koolmonoxide is een giftig gas dat op meerdere manieren kan vrijkomen in huis. Misschien denk je bij het horen van de term ‘koolmonoxide’ al snel aan een oude cv-ketel of de geiser in de keuken. Maar eigenlijk komt bij elke vorm van verbranding in huis koolmonoxide vrij. Dus ook als je een open haard hebt aanstaan of vlakbij het raam aan het barbecueën bent. Zelfs als je cv-ketel uiterst modern is, is er dus kans op koolmonoxidegevaar.

Het zit zo: elke vorm van verbranding is niet helemaal volledig. Daarom wordt er bij iedere verbranding wel wat koolmonoxide geproduceerd. Op zich geen probleem als je het raam open hebt staan en de rookafvoer goed werkt. Maar als er met die laatste een probleem is, kan het vrijkomen van koolmonoxide helaas wel gevaarlijk zijn. Een koolmonoxidevergiftiging ligt dan op de loer en kan zelfs een dodelijke afloop hebben. 

Met een koolmonoxidemelder (ook wel: CO-melder) kom je aanwezig koolmonoxide in de ruimte snel op het spoor. Zo kun je op tijd op de vlucht slaan, ramen openzetten en gevaar voorkomen. Daarom is het voor elk huishouden en kantoor aan te raden om één of meerdere koolmonoxidemelders te installeren.

Hoe werkt een CO-melder?

Een CO-melder plaatsen doe je altijd in de luchtstroom. De CO-melder kan dan meten of er een verhoogde concentratie koolmonoxide in de lucht in een bepaalde ruimte zit. Als dat het geval is, geeft hij een alarm af. De melder kan trouwens ook alarm slaan als er sprake is van storing of een lege batterij. Dat de CO-melder afgaat, betekent dus niet altijd dat er echt verstikkingsgevaar is. 

Een CO-melder werkt als volgt:

  • De melder bevat een sensor die bestaat uit gel. Daar zit onder meer zwavelzuur in.
  • Als de sensor wordt blootgesteld aan een hogere concentratie koolmonoxide, dan ontstaat er een chemische reactie en slaat de koolmonoxidemelder alarm.

Waar moet je de koolmonoxidemelder ophangen?

Een koolmonoxidemelder ophangen kun je het beste in meerdere ruimtes doen. We kunnen je aanraden om in elk geval in de volgende kamers in huis een koolmonoxidemelder op te hangen:

  • Bronruimten: de kamers waar de cv-ketel of een geiser hangt.
  • Slaapkamers: koolmonoxide verspreidt zich via de lucht razendsnel door het hele huis en kan door die verspreiding soms net voorbij de melder in de bronruimte gaan. Daarom is het slim om ook in slaapkamers een CO-melder te plaatsen. Dat is om nog een reden verstandig trouwens. Als je cv-ketel bijvoorbeeld op zolder hangt en jij één of twee etages lager slaapt, bestaat de kans dat je het alarm uit de cv-ruimte mist. Dan is een aparte melder in de slaapkamer wel zo veilig.
  • De kamer waar je het vaakst zit: meestal de woonkamer of studeerkamer.

Over het algemeen kun je de koolmonoxidemelder in de bronruimte het beste +/- 1,5 meter van de grond hangen, op zo’n 1 tot 3 meter afstand van de cv-ketel of geiser. In andere kamers hang je de melder het beste op ademhalingshoogte op (dus ter hoogte van de bank of je bed). 

Let er altijd op bij een CO-melder plaatsen dat je deze minimaal 30 centimeter van de hoeken af hangt. Dan zit de melder namelijk in de luchtstroom.

Voorkom koolmonoxidevergiftiging en brandgevaar

Voorkom een ernstige koolmonoxidevergiftiging door een CO-melder te plaatsen die je direct wijst op een mogelijk verhoogde concentratie van dit gas in de ruimte. Een fijn idee omdat koolmonoxide niet door mensen waar te nemen is. Niet voor niets wordt het een sluipmoordenaar genoemd. 

Naast het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging, is het ook belangrijk om je woning of pand te voorzien van brandpreventie. Een brand is namelijk net zo goed levensgevaarlijk. Hang daarom naast een CO-melder ook zeker diverse rookmelders in huis op om een brand tijdig op te sporen.

Daarnaast is het verstandig om voor je eigen veiligheid en die van anderen de benodigde brandblussers in huis te hebben, samen met een blusdeken voor als er mogelijk een persoon in brand staat. 

Ook een vluchtladder is een slimme aankoop, zodat je bij aanwezige koolmonoxide of brand in huis snel op de vlucht kunt slaan via het raam. 

go to top

Thuiswinkel waarborg