• 100% Gekeurde en/of Gecertificeerde producten*
  • Gratis ruilen
  • Achteraf betalen mogelijk
  • Shopping Award Winnaar 2022

Beste bezoeker van de webshop,

Vanwege beëindiging van de bedrijfsactiviteiten is de webwinkel permanent gesloten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

6 tips om de luchtvochtigheid in huis te verhogen

6 tips om de luchtvochtigheid in huis te verhogen

In de winter krijgen veel woningen ermee te maken: een lage luchtvochtigheid. Omdat de verwarming veel aan staat, daalt het vochtpercentage in huis. Dat merk je vaak aan een droge lucht, benauwdheid of hoofdpijn. Je ramen openzetten is vaak niet voldoende om weer voor een goede luchtvochtigheid te zorgen. Wat dan wel? Deze tips helpen je om de luchtvochtigheid in huis te verhogen.

Wanneer de luchtvochtigheid in huis verhogen?

De mate van luchtvochtigheid zegt iets over de hoeveelheid waterdamp die in de lucht zit. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe meer waterdamp er relatief gezien in de lucht zit. In het ideale geval ligt het percentage luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Zowel een te hoge als een te lage luchtvochtigheid zorgt voor minder wooncomfort en kan zelfs gezondheidsklachten of veroorzaken. 

Veelvoorkomende gevolgen en klachten bij een te lage luchtvochtigheid

  • Concentratieproblemen
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Droge huid
  • Irritatie aan slijmvliezen en ogen
  • Barsten en scheuren in houtwerk
  • Planten die uitdrogen

Is je luchtvochtigheid onder de 40%? Dan zit er dus te weinig waterdamp in de lucht in je woning. Daardoor zal het in huis waarschijnlijk minder aangenaam voelen. Helemaal nu thuiswerken de norm lijkt te zijn, is het belangrijk om je woon- en werkomgeving goed te blijven bevochtigen.

Vaak merk je het snel genoeg dat de luchtvochtigheid in huis omhoog zou mogen. Maar wil je het nu zeker weten? Koop dan een klein weerstation of een hygrometer. Die geeft je de exacte luchtvochtigheid in huis.

Hoe krijg je de luchtvochtigheid in huis omhoog? 

Is de luchtvochtigheid in huis te laag? Hoe krijg je dan de luchtvochtigheid in huis omhoog? Met de volgende tips kun je de luchtvochtigheid in huis verhogen.

1. Hang waterbakjes aan de radiatoren

Deze tip kost je maar een paar euro, maar is wel heel effectief. Hang aan je radiatoren een waterbakje en vul deze regelmatig met nieuw water. De verwarming is vaak een belangrijke veroorzaker van een te lage luchtvochtigheid. Met een bakje water aan de radiator ga je die vochtarme lucht tegen.  

Een goed alternatief voor de waterbakjes is trouwens om bakjes met water op de vensterbank te zetten.

2. Gebruik een luchtbevochtiger 

Met een luchtbevochtiger kun je de luchtvochtigheid in huis zelf reguleren. Als de luchtvochtigheid te laag is, zal de luchtbevochtiger de lucht van meer vocht voorzien. En dat geheel automatisch. Zo’n apparaat kan zelf de juiste gezonde atmosfeer in de kamer creëren aan de hand van een ingebouwde hygrometer. Een ideale manier van klimaatbeheersing in huis, dus!

De bevochtiger verspreidt een koele nevel in huis. Bij sommige luchtbevochtigers kun je via een LED-display zelf de luchtvochtigheid in de gaten houden en ook bepalen wanneer de luchtbevochtiger weer uitgaat. Als je de timer instelt, stopt hij automatisch op het aangegeven moment (of zodra het reservoir leeg is).

3. Gebruik als tijdelijke oplossing een plantenspuit

Het geeft geen blijvend effect, zoals bij een luchtbevochtiger het geval is, maar is wel een slimme tijdelijke oplossing: de plantenspuit. Spray wat water in huis om de lucht te bevochtigen. Is vaak ook heel effectief.

4. Koop extra kamerplanten om de luchtvochtigheid te verhogen

De meeste kamerplantenliefhebbers zullen zich dit waarschijnlijk geen twee keer laten zeggen. Op naar het tuincentrum! Bepaalde kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking en zijn ook goed om de luchtvochtigheid te verhogen in huis. Ze zetten namelijk CO2 om in zuurstof en produceren daarbij waterdamp. 

Kies daarbij bij voorkeur voor tropische planten, zoals de lepelplant, krulvaren, Calathea, klimop of Monstera.

Een bijkomend voordeel van deze planten is dat ze ook schadelijke stoffen uit de lucht kunnen halen. Overigens kun je dat ook zonder planten bereiken door een van onze effectieve luchtreinigers aan te schaffen en het werk voor je te laten doen.

5. Zet op regenachtige dagen het raam open

Het is waarschijnlijk niet je eerste ingeving om de ramen open te zetten als het regent. Toch is het de perfecte oplossing voor een te lage luchtvochtigheid. 

Ook in de winter is het belangrijk om je huis soms te laten doorluchten. Als je dat doet op natte dagen heeft het dus ook nog als positief bijeffect dat het de luchtvochtigheid in huis verhoogt. Op die natte dagen zit er namelijk veel waterdamp in de lucht, die je binnen laat komen door het raam open te zetten.

6. Laat je natte was binnen drogen

Laat je droger een keer niet het werk doen en hang de was in plaats daarvan in huis te drogen op. Ook natte kleding produceert vocht. Dat komt de luchtvochtigheid in huis dan weer ten goede als de lucht eerst te droog was. 

Het is misschien niet de meest gezellige oplossing, zo’n wasrek midden in de kamer, als je bezoek verwacht. Maar effectief is het wel.

Let op: ook te veel luchtvochtigheid is niet ideaal

Naast een te lage luchtvochtigheid in huis, kun je ook juist te maken krijgen met een te vochtige lucht in je woning (boven de 60% luchtvochtigheid). Vooral in ruimtes met slechte ventilatie en waar het vaak vochtig is, zal je dit merken. 

Denk maar aan de kruipruimte of de badkamer, waar het misschien wat benauwend kan aanvoelen. Te hoge luchtvochtigheid brengt ook weer allerlei vervelende consequenties met zich mee. Niet alleen zorgt het vaak voor een klam gevoel, maar ook worden schimmels en bacteriën erg blij van een te vochtige lucht. Die zullen dan dus snel de weg naar je woning weten te vinden. Geen pretje!

Heb je last van te veel luchtvochtigheid? Investeer dan juist in luchtontvochtigers, die een deel van het vocht uit de lucht onttrekken. Ook die vind je natuurlijk bij Veilig.nl.

Gerelateerde berichten

Bekijk alle