• 100% Gekeurde & Gecertificeerde producten*
  • Probleemloos retourneren
  • Achteraf betalen binnen 14 dagen
  • Thuiswinkel waarborg

Brandwerende kluis

Je hebt belangrijke en dierbare eigendommen, maar je bent bang dat ze tijdens een brand in rook kunnen opgaan? De gekeurde en gecertificeerde brandwerende kluizen van Veilig.nl beschermen jouw eigendommen tegen brand en de gevolgen daarvan.

Nog meer informatie nodig?

Producten 1-12 van 22

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-12 van 22

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Brandwerende kluizen

Jaarlijks wordt 1 op de 67 huizen getroffen door brand. De brandweer is gemiddeld binnen 8 minuten ter plaatse.

Het laatste dat je wil, is dat je waardevolle bezittingen in vlammen op gaan. Gelukkig bestaan er stevige brandwerende kluizen die gemaakt zijn om een vlammenzee te doorstaan.

Breekt er brand uit? Door de hitte wordt de kluis hermetisch afgesloten. De inhoud blijft daardoor beschermd. Afhankelijk van de beschermingstijd tegen brand, krijgt de kluis een normering. Veilig.nl heeft gecertificeerde brandwerende kluizen die 30 tot wel 60 minuten brand doorstaan. 

Ook bieden deze kluizen bescherming tegen de gevolgen van een brand. Denk bijvoorbeeld aan grote hoeveelheden blusmiddel en vallend puin.

Welke brandwerende kluizen passen bij mij?

Om zeker te weten dat je een brandwerende kluis selecteert die bij jouw wensen past, moet je jezelf een aantal vragen stellen.

  •  Hoe lang beschermt de kluis de inhoud?

Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen bescherming van papier en data. Waar papier onleesbaar wordt bij een temperatuur van 170 graden Celsius, gaat data al verloren bij 52 graden Celsius. Daarom zult u bij de omschrijving van een brandwerende kluis een dergelijke code aantreffen: S60P/S60DIS.

P staat voor voor papier en DIS voor data. Deze code betekent de kluis papier én data beschermt voor 60 minuten.

  • Bij welke temperatuur is de kluis getest? 

De hitte die vrijkomt bij een woningbrand kan oplopen tot 600 tot 1000 graden Celsius. Hoe hoger de testtemperatuur, hoe beter. De best geteste kluizen zijn blootgesteld aan temperaturen boven de 1000 graden.

  • Is de kluis onderworpen aan een valtest?

Bij een flinke woningbrand bestaat de kans dat kasten, wanden en andere onderdelen in huis bezwijken. Het is uiteraard zonde als de kluis weliswaar brandwerend is, maar een val van grote hoogte niet overleeft. De beste brandwerende kluizen hebben een valtest van 9,15 meter doorstaan.

Bij de productpagina’s vind je specificaties voor al deze zaken. Zo kun je een kluis kopen die aansluit bij jouw situatie.

Welke brandwerende kluizen zijn van goede kwaliteit?

Het overkoepelende ECB-S keurmerk is altijd goed om op te letten: deze staat voor kwaliteitsgarantie met betrekking tot veiligheidsproducten zoals brandwerende kluizen. Binnen de wereld van brandwerende kluizen bestaan ook enkele verschillende certificeringen.

De twee certificeringen die de meest verregaande bescherming garanderen zijn EN 1047-1 en UL 72. Let op: zie je de certificering DIN 4102/BS 476 staan? Dan betekent dit dat de kluis brandvertragend is maar niet brandwerend. De brandvertragende vulling biedt enige bescherming, maar geen garanties. Daarom is het altijd verstandig om te letten op de certificering wanneer je een kluis wil aanschaffen met het doel om jouw bezittingen specifiek te beschermen tegen brand.

 

Waar plaats ik mijn brandwerende kluis?

Als je eenmaal een brandwerende kluis in huis of op kantoor hebt gehaald, rijst de vraag: waar moet hij staan?

Idealiter kun je de kluis kwijt in de garage, verwerkt in de grond of in de wand. Bijkomend voordeel is dat de garage meestal betonnen vloeren en muren heeft, waardoor de kluis verankeren goed mogelijk is. Handig als je de kluis ook wil gebruiken als inbraakwerende kluis. Een brandwerende en inbraakwerende kluis is vaak de beste optie als inbraakbeveilig naast bescherming tegen brand een belangrijk aandachtspunt is.

Ga altijd voor jezelf na welke plaats in huis het minst hevig zal branden. Ook dan is de garage vaak een slimme keuze. Deze zal veel minder snel in vlammen opgaan dan bijvoorbeeld een slaapkamer.

 

Tot slot...

De doeltreffendheid van een brandwerende kluis valt of staat met het gebruik. Bepaal van te voren welke spullen u hoe dan ook wil beschermen tegen brand. Zorg dat je consequent wordt in het opbergen van deze zaken in de kluis wanneer je ze gebruikt hebt. Alleen dan weet je zeker dat jouw kostbaarheden echt beschermd zijn.

 

 

 

Vinkjes voor veiligheid

Om de ideale checklist voor je te maken kies je een van de categorieën hiernaast. Daarna maak ik direct je checklist, zodat je kan beginnen met vinken. Zo weet je zeker dat je alle veiligheidsproducten in huis hebt.

Volgende stap

Van welke categorie wil je een checklist hebben?

Gekozen Levenfases

go to top

Thuiswinkel waarborg