Een fietsstoeltje op de elektrische fiets: waar moet je op letten?
De populariteit van elektrische fietsen groeit hard. En dat is logisch. Je fietst met een elektrische fiets sneller en gemakkelijker lange afstanden. Hierdoor pak je vaak sneller de fiets dan de auto: gezond en beter voor het milieu.
Het gebruik van een fietsstoeltje op de elektrische fiets is allang geen uitzondering meer. Toch blijft de elektrische fiets een aandachtspunt wanneer je veilig samen met je kindje op pad wil. Waar moet je op letten als je een fietsstoeltje voor je elektrische fiets wilt aanschaffen?
Een voorzitje of een achterzitje op de elektrische fiets?
Fietsstoeltjes zijn er in verschillende soorten en maten. De belangrijkste keuze is tussen een voorzitje en een achterzitje. Beide typen zijn in principe geschikt voor een elektrische fiets.
Een voorzitje bevestig je aan de stuurpen van de fiets en is gemaakt voor kinderen vanaf ongeveer 9 maanden tot 3 jaar (of 15 kilogram).
Een achterzitje maak je vast aan de bagagedrager of het frame van de fiets. Dit zitje is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 maanden tot 6 jaar (of 22 kilogram). Sommige merken bieden ook ‘juniorzitjes’ aan voor oudere kinderen, die vaak tot 35 kilogram kunnen dragen.
Heb je een kind tussen 3 en 6 jaar? Dan is de keuze snel gemaakt: het achterzitje is gemaakt voor jouw kind. Is je kindje tussen de 9 maanden en 3 jaar? Dan kan je voor een voorzitje kiezen, wetende dat je over enkele jaren zal moeten overstappen naar een achterzitje. Een voordeel van het voorzitje is dat je meer contact hebt met je kindje tijdens het fietsen. Een achterzitje groeit jarenlang mee met een kindje, dus dat is wel zo gemakkelijk.
Aandachtspunten van een voorzitje
Kies je voor een voorzitje? Dan is het belangrijk om te letten op de plaats van het display van jouw elektrische fiets.
Het display bevindt zich vaak in het midden van het stuur. Het zicht op het display kan belemmerd worden door het voorzitje. Ook kan het kind met zijn vingers aan het display zitten, dus wees hier alert op.
Daarnaast kan het zijn dat een adapter nodig is om het voorzitje vast te maken als je een afwijkende stuurpen hebt, zoals een Ahead stuurpen.
Aandachtspunten van een achterzitje
Wil jij een achterzitje op een elektrische fiets vastmaken? Dan is vooral de plaats van de accu belangrijk.
Bij de meeste elektrische fietsen zit de accu onder de bagagedrager. Het is daarom belangrijk dat er nog genoeg ruimte tussen de accu en de drager zit. Zo kan je het fietszitje aan de drager vastmaken.
Daarnaast is de breedte van de bagagedrager iets om goed op te letten. Als je elektrische fiets een heel brede drager heeft, passen de meeste achterzitjes niet.
Heb jij een te brede drager? Dan is er een alternatief: een achterzitje dat bevestigd wordt aan het frame van de fiets. Deze moet je bevestigen aan de zadelpen.
Bij deze keuze zijn er ook enkele aandachtspunten. Zo moet er genoeg ruimte aan de zadelpen zijn om het zitje te kunnen bevestigen. Ook moet er genoeg ruimte tussen het zadel en de bagagedrager zitten.
Let ook goed op eventuele stroomkabels die langs de zadelpen lopen. Als er namelijk kabels langs de zadelpen lopen, is bevestiging vaak niet mogelijk.
Waar moet je verder op letten?
Naast de bevestiging van het fietsstoeltje zijn er nog enkele andere belangrijke aandachtspunten bij het gebruik van een fietsstoeltje op de elektrische fiets.
Zo is het essentieel om de remmen goed te controleren. Met een elektrische fiets kun je flink hard gaan. Het laatste wat je wil is dat je niet snel genoeg tot stilstand kunt komen met jouw kindje op de fiets.
Sowieso is het aan te raden om je snelheid aan te passen wanneer je jouw kind vervoert. Ga niet harder dan een normale fietser, want de fietszitjes zijn voor deze snelheden ontworpen. Heb je een voorzitje op je elektrische fiets? Dan is een windscherm een verstandige keuze.
Hou daarnaast het maximaal belastbare gewicht van de bagagedrager in de gaten. De achterzitjes kunnen tot 22 kilogram dragen, maar dat geldt niet per se voor alle fietsen!
Moeten kinderen een fietshelm dragen als ze in een fietsstoeltje zitten?
Als je je kind meeneemt op de fiets in een fietsstoeltje voor- of achterop, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind een fietshelm draagt. Dit is geen wettelijke verplichting in Nederland, maar wel cruciaal om zorgeloos samen op weg te gaan.
De fietshelm is een extra veiligheidsmaatregel voor het geval dat jij als ouder per ongeluk ten val komt. Zo is het hoofd van je kind altijd goed beschermd.
Het is van cruciaal belang om kritisch te zijn bij het kiezen van een kinderfietshelm.
Hieronder vind je onze tips voor het kopen van een fietshelm voor je kind:
- Zorg ervoor dat de helm goed past. Kies daarom voor een helm die verstelbaar is, bijvoorbeeld met een verstelbare riem.
- Test of de helm goed blijft zitten en niet verschuift, zelfs niet wanneer je kind beweegt. Laat je kind even wild met zijn hoofd schudden om dit te testen.
- Kies voor een helm met de juiste ventilatie. Een helm moet openingen hebben zodat er koele lucht doorheen kan stromen op warme dagen.
- Kies voor een opvallende fietshelm voor je kind, niet alleen omdat de vrolijke kleuren vast en zeker bij je kind in de smaak vallen, maar ook omdat je kind dan beter zichtbaar is in het verkeer.
- Controleer altijd of de helm voldoet aan de juiste Europese normen, zoals de EN 1080. Bij Veilig.nl hebben wij dit al voor je gecontroleerd en al onze fietshelmen voor kinderen zijn gekeurd en/of gecertificeerd.
Let op: een kinderfietshelm biedt alleen de juiste bescherming als je kind hem goed draagt. Controleer daarom altijd voordat je vertrekt of de helm goed op het hoofd van je kind zit.
Vergeet niet om de fietshelm van je kind op tijd te vervangen, vooral na een val of flinke schok. Doe dit zelfs als er geen zichtbare schade aan de helm is. De demping van de helm hierdoor kan worden beïnvloed door de harde klap.
Ga jij al vroeg met jouw baby op stap met de fiets? Voor de allerjongste passagiers vanaf negen maanden zijn er ook speciale babyfietshelmen verkrijgbaar.
Wil je ons volgen?