• 100% Gekeurde en/of Gecertificeerde producten*
  • Gratis ruilen
  • Achteraf betalen mogelijk
  • Shopping Award Winnaar 2022

Brandkast

Zoek je een brandkast die jouw belangrijke eigendommen kan beschermen? De gekeurde en gecertificeerde brandkasten van Veilig.nl beschermen jouw eigendommen tegen brand en de gevolgen ervan. 

Nog meer informatie nodig?

Producten 1-12 van 22

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-12 van 22

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Brandkast

Branden zijn helaas een veelvoorkomend probleem, met jaarlijks ongeveer 1 op de 67 huizen die worden getroffen. De brandweer is gemiddeld binnen 8 minuten ter plaatse, maar dat kan helaas te laat zijn om waardevolle bezittingen te redden. Een brandkast of een brandwerende kluis is gemaakt om deze bezittingen te beschermen tegen de gevolgen van een brand. Als je een kluis zoekt die ook optimaal tegen inbraak beschermd, is een brandwerende en inbraakwerende kluis vaak de beste keuze.

Hoe kies ik een geschikte brandkast?

Beschermingsduur

Bij het kiezen van een brandkast is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Zo is het van belang om te letten op de beschermingsduur tegen brand. Dit wordt aangegeven met een code, zoals bijvoorbeeld "S60P/S60DIS", waarbij "P" staat voor papier en "DIS" voor data. 

Deze code betekent dat de kast zowel papier als data beschermt voor 60 minuten. Bij het kiezen van een brandkast is het dus belangrijk om te letten op of de kluis bescherming biedt tegen zowel papier als data, aangezien papier onleesbaar wordt bij een temperatuur van 170 graden Celsius en data al verloren kan gaan bij 52 graden Celsius.

Temperaturen

Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de temperatuur waarbij de brandkast getest is. De hitte die vrijkomt bij een woningbrand kan oplopen tot 600 tot 1000 graden Celsius, dus hoe hoger de testtemperatuur, hoe beter. De best geteste kluizen zijn blootgesteld aan temperaturen boven de 1000 graden. 

Valtest

Ook is het verstandig om na te gaan of de brandkast onderworpen is aan een valtest. Bij een flinke woningbrand bestaat de kans dat kasten, wanden en andere onderdelen in huis bezwijken. Als de brandkast weliswaar brandwerend is, maar een val van grote hoogte niet overleeft, is dat natuurlijk zonde. De beste brandkasten hebben een valtest van 9,15 meter doorstaan.

Op welke certificeringen moet ik letten?

Het is altijd verstandig om te letten op de certificering van een brandkast, aangezien deze aangeeft hoe verregaand de bescherming is. 

Zie je bijvoorbeeld de certificering DIN 4102/BS 476 staan? Dan betekent dit dat de kluis alleen brandvertragend is, maar niet brandwerend. De brandvertragende vulling biedt enige bescherming, maar geen garanties. 

Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een brandkast met certificeringen zoals EN 1047-1 of UL 72, die de meest verregaande bescherming garanderen.

Wanneer je een brandkast hebt aangeschaft, is het belangrijk om te bepalen waar je deze het beste kunt plaatsen. Een garage is vaak een goede keuze, aangezien deze meestal betonnen vloeren en muren heeft waar de brandkast goed verankerd kan worden.

Het gebruik van de brandkast

Het is belangrijk om consequent te zijn in het opbergen van waardevolle bezittingen. Zo weet je zeker dat je bezittingen echt beschermd zijn tegen brand. Bepaal van tevoren welke spullen je hoe dan ook wil beschermen tegen brand, en zorg dat je deze altijd opbergt in de kluis. Alleen op deze manier kun je er zeker van zijn dat je waardevolle bezittingen veilig zijn in geval van brand.

 

Vinkjes voor veiligheid

Om de ideale checklist voor je te maken kies je een van de categorieën hiernaast. Daarna maak ik direct je checklist, zodat je kan beginnen met vinken. Zo weet je zeker dat je alle veiligheidsproducten in huis hebt.

Volgende stap

Van welke categorie wil je een checklist hebben?

Gekozen Levenfases

go to top

Thuiswinkel waarborg