• 100% Gekeurde & Gecertificeerde producten*
 • Gratis retourneren
 • Achteraf betalen binnen 14 dagen
 • Thuiswinkel waarborg

Wat te doen bij brand in huis?

Wat te doen bij brand in huis?

Een woningbrand kan in 3 minuten al tot levensgevaarlijke situaties leiden. Weten wat te doen als er brand ontstaat is dan ook van levensbelang. In deze blog geven we tips hoe voor te bereiden op brand en welke stappen te ondernemen als er toch brand uitbreekt.

1. Zorg voor snelle detectie: hang rookmelders op

Brand in huis, we moeten er niet aan denken. Toch vinden er in Nederland ruim 100.000 woningbranden per jaar plaats. Om dit schrikbare aantal terug te dringen, geldt sinds 1 juli 2022 een rookmelderverplichting. Dit heeft als gevolg dat in iedere woning in Nederland rookmelders moeten hangen. Met snelle detectie kan een beginnende brand namelijk in de kiem gesmoord worden.

De benodigde hoeveelheid rookmelders is afhankelijk van het aantal woonverdiepingen en besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. De precieze wetgeving hierover is terug te lezen in het Bouwbesluit. Daarnaast raadt de brandweer aan om ook in slaapkamers rookmelders op te hangen. Als we slapen is ons reukorgaan namelijk inactief. Geuren doen ons dus niet ontwaken, maar het indringende alarm van een rookmelder zeker wel.

Het benodigde aantal rookmelders in huis gehaald? Dan rest nog één taak: het correct ophangen van de rookmelders. Maar wat zijn eigenlijk de beste plekken om een rookmelder op te hangen? En waar kun je beter geen rookmelders plaatsen? Lees daarvoor onze blog over het ophangen van rookmelders.

2. Haal blusmiddelen in huis

Goede brandpreventie verkleint het risico op een uitslaande brand in huis en vergroot de kansen om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen. Naast het uitwerken van een vluchtplan (zie volgende tip) spelen ook blusmiddelen hierin een grote rol.

Van alle blusmiddelen zijn brandblussers de bekendste. Wat echter niet iedereen weet, is dat het per brand verschilt welke blusser het meest geschikt is. Zo helpen schuimblussers bij het bestrijden van kleine branden veroorzaakt door vaste en vloeibare stoffen. Voor het blussen van elektrische apparatuur is daarentegen een CO-2 blusser nodig.

Daarnaast kunnen kleine brandjes – ter grote van een voetbal – ook geblust worden met een blusdeken. Hierdoor kan geen zuurstof meer bij het vuur komen, waardoor de de brand zal doven. Om deze reden bieden blusdekens ook een uitkomst als iemands kleren vlam gevat hebben.

Breekt er brand in huis uit? Gebruik dan alleen blusmiddelen als het gaat om een beginnende brand en zelf geen onnodige risico loopt. Is dat het geval? Dan is correcte toepassing van het blusmiddel van cruciaal belang. In de beste tips & producten om brand in huis te doven lees je hier meer over.

3. Stel een vluchtplan op

Je schrikt wakker door het gillende geluid van de rookmelder: ergens is er brand in huis! Je zintuigen staan direct op scherp; bij brand telt immers elke seconde. Weten waar je heen moet en wat je moet doen is daarom van cruciaal belang. De brandweer adviseert daarom om een vluchtplan op te stellen. Hierin staat beschreven:

Wat de snelste vluchtroutes zijn vanuit verschillende kamers naar buiten.
Wie verantwoordelijk is voor wie. Denk aan kleine kinderen, mensen met een beperking en huisdieren.
Waar sleutels van de buitendeuren liggen om deze zo snel mogelijk te kunnen openen.

Daarnaast is het verstandig vluchtroutes te oefenen met je ogen dicht. De kans is namelijk groot dat je bij brand niets kunt zien door de aanwezigheid van rook. Loopt een van de vluchtroutes over een balkon of moet de woning via een raam verlaten worden? Test dan ook eventuele vluchtladders uit om een vluchtig vertrek te bespoedigen.

4. Bekijk je woning door de ogen van de brandweer

Bij het opstellen van een vluchtplan is het ook slim na te gaan wat brand in huis zou kunnen veroorzaken. De meeste woningbranden ontstaan in de keuken door vlam-in-de-pan of door simpelweg te vergeten dat er iets op het vuur staat. Blijf daarom altijd in de keuken staan als je kookt. Belt er iemand aan of gaat de telefoon? Zet de kookapparatuur dan uit, ook al gaat het om een minuutje. 


Daarnaast ontstaan ook veel branden in de schoorsteen. Het is daarom verstandig de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar te laten schoonmaken door erkende schoorsteenvegers. Ook elektrische apparaten zijn een bekende veroorzaken van woningbranden. Met name drogers vliegen wel eens in de fik. Maak de filters daarom schoon na elke droogbeurt en zet ‘m alleen aan als je thuis bent. 


Dit laatste advies gaat ook op voor het opladen van elektronische appatuur. Gebruik hiervoor altijd een goedgekeurde oplader en leg deze op een plek die niet makkelijk brandt. Houd het apparaat ook uit het volle zonlicht en stop de stekker alleen in een stopcontact in ruimtes waar een rookmelder hangt. 


Tip: benieuwd of je aan alle potentiële brandgevaren hebt gedacht? Doe de woningcheck op de website van de brandweer. Hiermee kun je snel zien of je je huis nog brandveiliger kunt maken.

5. Rook vermijden is van levensbelang

De meeste slachtoffers bij brand vallen niet door vuur, maar door rook (bron: brandweer). Bij een hoge concentratie roetdeeltjes en giftige stoffen kan rook zelfs al binnen één minuut dodelijk zijn. Is er brand uitgebroken en versperd een rookwolk de enige beschikbare vluchtroute? Volg deze tips om zo min mogelijk rook in te ademen:

 • Blijf zo dicht mogelijk bij de grond. Rook stijgt op.
 • Sluit deuren om verspreiding van rook te voorkomen.
 • Houd een natte doek voor neus en mond.

Tijdens het vluchten rook ingeademd? Volgens de GGD zijn prikkelende ogen, een brandering gevoel in de neus en hoesten veelvoorkomende gevolgen. Sommige effecten zijn niet direct op te merken, maar kunnen wel grote gevolgen hebben. Wees dus extreem alert op rookvergifting door koolmonoxide. Neem bij twijfel daarom altijd contact op met je huisarts.

6. Laatste tip: wees geen ramptoerist

Stikstofgas, zwaveldioxide en cyanide. Dit is slechts een greep van de giftige stoffen die vrij kunnen komen bij woning- en natuurbranden. Sluit daarom alle ramen en deuren als er brand in de buurt is. Schakel ook ventilatie uit en help andere mensen uit de rook te blijven. Schone rook bestaat niet, dus ook als de rook een lichte kleur heeft, is het cruciaal binnen te blijven. Blijf daarom weg van gebouwen, stallen, voertuigen en andere zaken die in de brand staan.

Is dat – om wat voor reden dan ook – niet mogelijk? Dan adviseert de brandweer in ieder geval uit de wind staan. Ook is het advies zo min mogelijk te bewegen. Hoe meer je je namelijk inspant, hoe meer rook je inademt. 

 

Brand? Volg deze stappen!

Een fikkende droger of gordijnen die in lichterlaaie staan? Volg de stappen uit dit stappenplan om jezelf en andere bewoners in veiligheid te brengen:

 • Stap 1: stop direct met wat je aan het doen bent en alarmeer iedereen in huis. Je eigen veiligheid – en die van huisgenoten – staat immers voorop.
 • Stap 2: beoordeel of de brand nog te blussen is. Is dat het geval? Doe het dan snel en volg de instructies nauwgezet op. Als dit niet meer haalbaar is, volg dan direct het vluchtplan.
 • Stap 3: heb je het huis ontvlucht en sta je veilig buiten? Bel direct 112 en vraag naar de brandweer. Leg uit waar het brandt, hoe de brand is ontstaan en of er nog mensen binnen zijn.
 • Stap 4: de brandweer heeft gemiddeld 7 minuten en 24 seconden nodig om ter plaatse te komen na een melding. Het kan dus even duren voordat de brandweer er is. Waarschuw in de tussentijd de buren en ga onder geen enkel beding de woning meer in.
   

Gerelateerde berichten

Bekijk alle