• 100% Gekeurde en/of Gecertificeerde producten*
 • Gratis ruilen
 • Achteraf betalen mogelijk
 • Shopping Award Winnaar 2022

Waarom een vluchtladder onmisbaar is in huis

Waarom een vluchtladder onmisbaar is in huis Nieuws

Wist je dat ieder jaar 1 op de 65 woningen getroffen wordt door een woningbrand? Gemiddeld heb je slechts twee minuten om in veiligheid te ontsnappen uit een brandend huis. Bij veel grotere gebouwen zijn brandtrappen inmiddels verplicht, maar dit is niet het geval bij reguliere woningen.

Gelukkig kun je een zeer doeltreffende maatregel nemen om jouw ontsnappingskans en die van jouw medebewoners sterk te vergroten. Een vluchtladder biedt een snelle en veilige uitweg. Maar hoe zorg je ervoor dat je een geschikte vluchtladder aanschaft? En dat jij en jouw gezinsgenoten optimaal profiteren van deze beveiligingsmaatregel? Dat lees je in deze blog.

Wat is een vluchtladder precies?

De naam zegt het al: een vluchtladder geeft je de mogelijkheid om een woning te ontvluchten. De meeste woonhuizen zijn niet voorzien van een vaste brandladder. Een vluchtladder maakt het mogelijk om toch veilig te ontsnappen vanuit hogere verdiepingen.

Een ingeklapte vluchtladder heeft ongeveer de afmetingen van een aktetas en is dus eenvoudig te verplaatsen. Je kan de ladder bewaren op een eenvoudig te bereiken plek, zoals in een kast of onder je bed.

De ladder bevat stalen haken waarmee je hem aan een balkonrand of raamkozijn kan bevestigen. Als je het huis snel moet verlaten via een hogere verdieping, kun je de ladder vasthaken, uitrollen en gebruiken om veilig naar buiten te komen. De meeste ladders hebben profiel in de sporten, zodat je er niet op uitglijdt en de ladder ook bij veel wind en regen kunt gebruiken.

Vluchtladders komen in verschillende afmetingen, van 5 tot 20 meter, en zijn eenvoudig hier te bestellen op Veilig.nl.

Waarom is een vluchtladder essentieel?

Een vluchtladder is momenteel, in tegenstelling tot vaste brandtrappen en rookmelders, niet verplicht. Dat is opmerkelijk, omdat er jaarlijkse vele levens mee gered kunnen worden. Dit is een greep uit de voordelen van een vluchtladder:

 • Geen risico om vast te zitten op een verdieping wanneer de trap of andere vluchtroutes in brand staat
 • Eenvoudig om op te slaan en te verplaatsen
 • De mogelijkheid om snel en veilig het kantoor te ontvluchten bij andere onveilige situaties, bijvoorbeeld bij een inval of beroving
 • Ontzorging van de brandweer: zij hoeven bij aankomst geen mensen te bevrijden en kunnen direct beginnen met blussen

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

maximale breedte vensterbank voor vluchtladders

De ene vluchtladder is de andere niet. Het is belangrijk om een ladder te selecteren die van goede kwaliteit is en bij jouw situatie past. Met deze tips verklein je het risico op een miskoop:

 • Let bij aanschaf op de certificering van de keurmerken CE en EN
 • Kies een vluchtladder van de juiste lengte. Voor een standaard woning met twee verdiepingen is een ladder van circa 5 meter voldoende, bij woningen met drie verdiepingen past een ladder van 6,5 tot 7,5 meter. Kies bij twijfel altijd de langere ladder.
 • Let op hoeveel gewicht de ladder kan dragen. Bij voorkeur is dit het gewicht van meerdere personen tegelijkertijd, zodat jullie niet op elkaar hoeven te wachten en je jouw kinderen dichtbij kunt houden.
 • De bevestigingshaken passen alleen bij kozijnen van maximaal 38 centimeter diep. Bij nog diepere kozijnen kan de vluchtladder niet gebruikt worden.

Waar moet je op letten in het gebruik?

Heb je een vluchtladder in huis gehaald? Dan geeft dit een gerust gevoel. Toch valt of staat de effectiviteit van de vluchtladder bij goede oefening.

Doe dus enkele keren een brandoefening samen met uw medebewoners. Zo weet je beter wat je te doen staat mocht er echt brand uitbreken. Zorg ervoor dat al je huisgenoten ook weten waar de vluchtladder is opgeborgen. Als je tieners hebt, kun je hen ook zelf de vluchtladder laten verplaatsen en uitrollen.

Volg de volgende stappen bij het gebruik van de vluchtladder:

 1. Sluit alle deuren voordat je het raam opent. Zo komt er geen extra zuurstof van buiten bij de brand en voorkom je dat het vuur verder aangewakkerd wordt.
 2. Bevestig de stalen haken van de vluchtladder aan het raamkozijn en hang de vluchtladder over de rand van de vensterbank naar buiten.
 3. Wikkel de brandladder verder af.
 4. Stap op de bovenste trede van de vluchtladder en houd je vast aan de haken van de ladder voor de benodigde stabiliteit.
 5. Daal per trede af en blijf daarbij zo dicht mogelijk tegen de ladder aan om in evenwicht te blijven.

Als kinderen de trap moeten gebruiken, is het verstandig dat de ouders voorgaan, zodat zij hun afdaling kunnen begeleiden.

Geïnspireerd geraakt door deze blog en graag een vluchttrap in huis? Hier kan je ons aanbod vinden.

Gerelateerde berichten

Bekijk alle