• 100% Gekeurde & Gecertificeerde producten*
 • Gratis retourneren
 • Achteraf betalen binnen 14 dagen
 • Thuiswinkel waarborg

Waar moet je rookmelders in huis plaatsen?

Waar moet je rookmelders in huis plaatsen?

Vanaf 1 juli 2022 treedt de nieuwe rookmelderverplichting in werking. Dit betekent dat vóór deze datum rookmelders in je woning gehangen moeten worden. Maar waar moeten deze precies komen? In dit blog vertellen we je er alles over.

Hoeveel rookmelders in huis?

Wie meer wil weten over de rookmelderverplichting, pakt het aangepaste Bouwbesluit erbij. De voorschriften die hierin staan golden sinds 2003 al voor nieuwbouwhuizen, maar gelden nu dus ook voor bestaande woningen. In het besluit staat vermeld dat er op elke woonetage minstens één rookmelder moet hangen.

Ook in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt dienen rookmelders te hangen. Denk bijvoorbeeld aan de overloop, de gang en de hal. Heb je een grote woning? Dan bestaat de kans dat de vluchtroute langer is dan 20 meter. In dat geval moet je meer dan één rookmelder aanbrengen om aan de verplichting te voldoen.

De beste plekken om rookmelders op te hangen

Wist je dat ons reukorgaan is uitgeschakeld als we slapen? We ruiken dus niets als we ons in dromenland bevinden. Daarom is het verstandig om ook rookmelders op te hangen in slaapkamers. Vergeet ook de baby- en kinderkamers niet. Longen van kinderen raken veel sneller beschadigd dan van ons volwassenen. Het is dan ook zaak direct in actie te komen als er brand uitbreekt.

Voor optimale veiligheid plaats je ook rookmelders in alle overige ruimtes van je woning waar brand zou kunnen ontstaan. Over het algemeen zijn dit plekken waar (elektronische) apparaten zijn aangesloten, zoals televisies, computers en kachels. Drogers zijn het meest brandgevaarlijk, doordat er snel stof in de machine achterblijft. Neem daarom het zekere voor het onzekere en hang ook een rookmelder op in of nabij het washok.

 • Verplicht: op iedere verdieping en op de vluchtroute.
 • Zeer verstandig: in slaap- en logeerkamers.
 • Voor optimale veiligheid: in leefruimtes met elektronische apparaten, zoals de woonkamer, studeerkamer en hobbykamer.

Waar geen rookmelders plaatsen?

Niet elke ruimte is geschikt voor een rookmelder. Zo hoeven op de volgende plaatsen geen rookmelders geplaatst te worden:

 • In de badkamer: stoom en vocht triggeren al gauw een vals alarm. Heb je een droger in de badkamer staan? Plaats dan een rookmelder in de gang.
 • In de keuken: bij het koken komt veel rook en condensvrij. Hierdoor slaan optische rookmelders onterecht alarm.
 • In de garage: door rook van een startende auto kan een alarm onnodig afgaan. Geen auto in de garage staan, maar wel een elektrische fiets die je daar ook oplaadt? Dan is het wel verstandig een rookmelder op te hangen. 

Houd daarnaast rekening met de precieze plek waar je de rookmelder ophangt. Zo kun je een rookmelder beter niet plaatsen bij een ventilator, op een tochtige plek of boven een verwarming. Overigens is het in bovenstaande ruimtes wel verstandig om een hittemelder op te hangen. Deze melders zijn minder gevoelig voor stof en vochtigheid dan rookmelders.

Rookmelders: aan de muur of het plafond?

Voor een optimale werking moeten rookmelders correct worden opgehangen. Over het algemeen gelden de volgende voorschriften, maar lees de handleiding er altijd goed op na.

 • Aan het plafond: rook stijgt op. Daarom is het plafond de beste plaats om een rookmelder op te hangen. Heb je een schuin plafond? Bevestig de rookmelder dan op 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt.
 • Minimaal 50 centimeter van een muur, hoek of deur: om brand snel te detecteren, is een plek met goede luchtcirculatie van belang. Let wel dat het er niet tocht en dat er geen ventilatieroosters in de buurt zitten.
 • Minimaal 30 centimeter bij lampen vandaan: lampen trekken stof aan. De sensoren van een rookmelder kunnen hierdoor onnodig vervuild worden of onterecht afgaan.

De perfecte plek gevonden? Pak niet direct een boor erbij. Veel rookmelders beschikken tegenwoordig over een magneetplaat of speciale dubbelzijdige stickers. Net zo veilig, maar zonder gaten in muur.

Een betrouwbare rookmelder = een veiliger thuis

De nieuwe rookmelderverplichting stelt geen eisen aan de rookmelders zelf. Je mag dus zelf bepalen welk soort rookmelders je aanschaft. Eigenaren van huizen met meerdere verdiepingen of grote woningen doen er verstandig aan voor gekoppelde rookmelders te kiezen. Wanneer er één alarm slaat, volgen de andere rookmelders automatisch. Dit vergroot de kans om het waarschuwingssignaal direct waar te nemen.

Ook buitenshuis op de hoogte worden gehouden van mogelijk brandgevaar? Kies dan voor slimme rookmelders. Naast dat deze - in veel gevallen - met elkaar verbonden zijn, versturen ze ook een signaal naar je smartphone als er alarm wordt geslagen. Hierdoor kun je ook tijdens de vakantie of onder werktijd direct actie ondernemen.

Gerelateerde berichten

Bekijk alle