• 100% Gekeurde & Gecertificeerde producten*
 • Gratis retourneren
 • Achteraf betalen binnen 14 dagen
 • Thuiswinkel waarborg

Veilig autostoeltje kopen voor je kind: waar moet je op letten?

Veilig autostoeltje kopen voor je kind: waar moet je op letten?

In Nederland is het verplicht om kinderen kleiner dan 1,35 meter te vervoeren in een autostoeltje. Voor optimale bescherming is het belangrijk dat deze goed bij je kind past. Daarom zijn autostoeltjes ingedeeld naar lichaamslengte of lichaamsgewicht afhankelijk van de verkregen normering. In dit artikel lichten we de verschillende normeringen toe en vertellen we waar je op moet letten bij het kopen van een autostoel voor je kind.

Indeling naar lichaamslengte of gewicht

In Nederland kun je autostoeltjes kopen met twee verschillende normeringen. Autostoeltjes met de goedkeuringsnorm ECE-R44 zijn ingedeeld in vijf groepen met een minimaal en maximaal gewicht::

 • Groep 0 (van 0 tot 10 kg)
 • Groep 0+ (van 0 tot 13 kg)
 • Groep 1 (van 9 tot 18 kg)
 • Groep 2 (van 15 tot 25 kg)
 • Groep 3 (van 22 tot 36 kg)

Autostoeltjes met deze normering kunnen een goedkeuring hebben voor één groep, maar ook voor meerdere groepen. Hoewel het gewicht hierbij leidend is, moet je ook goed letten op de lengte van je kind. Het kan namelijk gebeuren dat je kind de autostoel niet qua gewicht, maar qua lengte ontgroeit. Het is dan tijd voor een opvolgend zitje.

De andere normering waaraan je een veilig autostoeltje kunt herkennen is i-Size (ECE-R129). Bij deze normering is er nog uitvoeriger getest op extra hoofd- en nekbescherming. De lichaamslengte van kinderen is hierbij het uitgangspunt. De lengtes komen dan ook overeen met kledingmaten. Dit maakt het uitzoeken van een geschikte autostoel eenvoudiger.

Sinds juli 2013 worden autostoeltjes aan de hand van i-Size norm gekeurd. Het grootste verschil met de oudere ECE-R44 norm is dat kinderen langer achterwaarts vervoerd worden, namelijk tot 15 maanden. Ook beschikken alle i-Size autostoelen over een IsoFix-aansluiting. Let er bij het kopen van een autostoel daarom goed hoe deze bevestigd moet worden.

Hoe kies je een veilig autostoeltje voor een baby?

Voor kinderen tot ruim 1 jaar vind je op Veilig.nl een goedgekeurd aanbod aan autostoeltjes voor baby’s. Kenmerkend voor deze autostoeltjes is de manier waarop je ze plaatst in de auto. Waar oudere kinderen namelijk voorwaarts zitten, moet je deze autostoeltjes in achterwaartse richting plaatsen. 

Dit biedt namelijk meer steun aan het hoofd en de nek van je kind bij een frontale botsing. Een nadeel hiervan is dat je je kind moeilijker in de gaten kunt houden. Installeer daarom een autospiegel voor baby’s op de hoofdsteun van de stoel voor goed en snel zicht op je kleintje. 

Daarnaast beschikt een autostoel voor een baby over een intern harnas. Hiermee kun je je kind veilig vastzetten voor een comfortabele autorit. Wil je de autostoel op de passagiersstoel plaatsen? Controleer dan of hier een airbag zit. Is dat het geval? Zet deze dan uit of verwijder hem volledig.

Geschikte autostoeltjes voor baby’s vallen in de volgende categorieën:

 • Groep 0
 • Groep 0+
 • i-Size ± 40 - 75 cm

Wat is een geschikt en veilig autostoeltje voor een peuter?

Is je kind tussen de 9 maanden en 4 jaar? Dan zijn autostoeltjes voor peuters de meest geschikte optie. Bij de Groep-1 autostoeltjes zitten kinderen vaak al in de rijrichting van de auto. In een i-Size autostoel is dit niet het geval. Daar zitten kinderen in achterwaartse richting tot ze 15 maanden oud zijn en maximaal 70 cm lang. 

Let bij de aanschaf van een peuterautostoeltje op de mogelijkheid om de harnasgordel en hoofdsteun te verstellen. Hoe beter de autostoel namelijk past bij je peuter, des te veiliger deze is. Ook kun je de autostoel hierdoor een langere periode verantwoord gebruiken en zorgt het ervoor dat je kleintje comfortabel zit.

Geschikte autostoeltjes voor peuters vallen in de volgende categorieën:

Groep 1
i-Size ± 60 - 105 cm

Een veilige autostoel voor een kleuter en oudere kinderen

Er zit maar een klein verschil tussen groep 2 en groep 3. Daarom worden deze groepen vaak gecombineerd in één autostoel. Zowel een autostoel voor deze groepen als een passende i-Size zorgt ervoor dat je kind hoger in de auto zit. Je kunt je kind daarom vastzetten met de veiligheidsgordel

Sommige mensen voor een losse zitverhoger. Een autostoel is echter een betere keuze. De rugleuning biedt namelijk extra bescherming tegen frontale botsingen. Ook de hoofdsteun en zijsteunen - ook wel sidewings genoemd - verkleinen het risico op verwonding bij zijwaartse ongelukken. Kies voor een stoel die meegroeit voor optimale bescherming. 

Geschikte autostoeltjes voor kleuters vallen in de volgende categorieën:

 • Groep 2
 • Groep 3
 • i-Size ± 100 - 135 cm

Alle voordelen van i-Size autostoeltjes op een rij

 • Gemakkelijk te installeren dankzij het Isofix systeem.
 • Betere bescherming van hoofd en nek bij grote krachten, zoals frontale én zijdelingse botsingen.
 • i-Size autostoeltjes passen in vrijwel alle auto’s geproduceerd na 2006.
 • Maakt het selecteren van het juiste autostoeltje vele malen eenvoudiger, doordat de autostoeltjes zijn ingedeeld op basis van lengte in plaats van gewicht.

Hoe installeer je een autostoeltje veilig in de auto?

Heb je een passende autostoel voor je kind gevonden? Let er dan goed op dat je deze op de juiste manier in de auto bevestigt. Zo zijn er autostoelen die je kunt bevestigen met een gewone veiligheidsgordel of met een IsoFix aansluiting

Vrijwel alle auto’s gemaakt na 2006 beschikken over IsoFix. Dit is een speciaal systeem voor het bevestigen van autostoeltjes. Auto’s met IsoFix hebben twee metalen bevestigingspunten tussen de stoelen in zitten. Hier kun je een autostoel snel en gemakkelijk aan vastklikken.

Ook is bevestiging met IsoFix veiliger. Zo is het risico op verkeerde installatie kleiner en zorgt de permanente bevestiging ervoor dat de impact van onverwacht remmen kleiner is. Tegenwoordig beschikken bijna alle auto’s over een IsoFix aansluiting.

Gerelateerde berichten

Bekijk alle