• 100% Gekeurde & Gecertificeerde producten*
  • Probleemloos retourneren
  • Achteraf betalen binnen 14 dagen
  • Thuiswinkel waarborg

Je kind veilig leren fietsen: 6 tips

Je kind veilig leren fietsen: 6 tips

In Nederland zijn kinderen gemiddeld 5 jaar oud als ze leren fietsen. Het verschilt echter per kind wanneer ze hier klaar voor zijn. Sommige peuters van 3 racen er al vandoor zonder zijwieltjes, terwijl andere kinderen van 7 het nog hartstikke spannend vinden. Ook de motoriek, de balans en de motivatie van je kind bepalen of ze er klaar voor zijn. Is het zover? Met deze 6 tips leer je je kind op een veilige en prettige manier fietsen.

Handige tips om je kind te leren fietsen

Tip 1: Zoek een goede fiets uit

Een goede fiets hoeft niet duur of splinternieuw te zijn. Een tweedehands kinderfiets is ook prima. Het gaat er vooral om dat de fiets bij de lengte van je kind past. Een fiets ‘voor op de groei’ is dus geen goed idee. Je kleintje moet namelijk met de voeten bij de grond kunnen en mag het stuur niet aanraken met de knieën. Is dit laatste wel het geval? Dan is de fiets te klein of het stuur te laag.

Tip 2: Geef je kind een passende fietshelm

Het dragen van kinderhelmen is niet verplicht in Nederland. Je doet er echter wel verstandig aan je kind er één op te zetten. Leren fietsen gaat immers gepaard met het nodige vallen en opstaan. Let erop dat de helm goed vast zit voor optimale bescherming. Een te los zittende helm kan namelijk afvallen en een te strak zittende helm kan knellen. Stel de kinbandjes daarom goed af en zorg ervoor dat de helm horizontaal op het hoofd van je kind zit.

Fietshelmen kinderen

Niet elk kind heeft echter zin om een helm te dragen. Laat je kind daarom helpen een veilige helm uit te zoeken in hun lievelingskleur of met een mooie print. Houd hierbij ook rekening met de helmmaat. Wil je zeker weten dat de helm veilig is? Controleer dan of deze voorzien is van een ‘EN-1080’ certificering. Helmen met deze certificering voldoen namelijk aan de strenge Europese richtlijnen voor veiligheid.

Tip 3: Kies een veilige plek voor de eerste fietsles

Een rustige straat zonder verkeer is de beste omgeving om je kind te leren fietsen. Zoek daarom een lege parkeerplaats, een rustig woonerf of een doodlopend straatje op. Wel is het van belang dat de weg hier verhard is. Een onverharde weg met gras eromheen klinkt misschien aantrekkelijk,  maar maakt het je kind lastiger om snelheid te maken en evenwicht te bewaren. 

Tip 4: Licht de onderdelen van de fiets toe

Je wil natuurlijk dat je kind zich veilig in het verkeer kan begeven. Weten hoe de fiets werkt is dan ook van groot belang. Laat je kind daarom zien hoe de fietsbel, de pedalen en de remmen werken. Heeft het fietsje handremmen? Laat je kind dan eerst langzaam met de fiets aan de hand lopen en zachtjes remmen om te kijken wat er gebeurt. Heeft de fiets een terugtraprem? Laat je kind dan op de fiets zitten, terwijl jij het achterwiel tussen je benen klemt. Zo kan je kind veilig oefenen met de rembeweging.

Tip 5: Oefen met zijwieltjes

Racet je kind je al voorbij met een loopfietsje of maakt het de tuin al onveilig met een driewieler? Dan is de kans groot dat zijwieltjes niet nodig zijn. Bij veel kinderen is de motoriek echter nog niet volledig is ontwikkeld. Zijwieltjes zijn dan een prettig hulpmiddel om mee te leren fietsen. De meeste ouders houden deze 4 stappen aan:

Stap 1: fietsen met zijwieltjes

Met de zijwieltjes aan de grond kunnen kinderen zich volledig focussen op hun omgeving. Ze hoeven alleen maar te trappen en om zich heen te kijken, zonder moeite te hoeven doen om hun evenwicht te bewaren.

Stap 2: zijwieltjes iets omhoog

Is je kind lekker aan het trappen? Zet dan de zijwieltjes iets omhoog. Dit helpt bij het zoeken naar het juiste evenwicht. Mocht je kind toch nog wat wiebelen, dan zijn de zijwieltjes daar om de fiets recht te houden.

Stap 3: zonder zijwieltjes, maar met ondersteuning

Verwijder de zijwieltjes wanneer deze de grond nauwelijks nog raken. Loop in plaats daarvan met je kind mee en houd de bagagedrager vast voor steun. Dit geeft je kind een veilig gevoel en zorgt ervoor dat je de fiets in balans houdt.

Stap 4: laat de fiets langzaam los

Dit is de spannendste en belangrijkste stap. Overleg daarom goed met je kind wanneer je de bagagedrager loslaat. Doe dit in kleine stapjes en geef positieve feedback, zodat het zelfvertrouwen van je kind kan groeien. 

Tip 5: Besteed aandacht aan de verkeersregels

Gaat je kind de openbare weg op? Leg dan de belangrijkste verkeersregels uit. Denk aan: stoppen bij haaientanden, je hand uitsteken als je afslaat en voorrang geven aan voetgangers op zebrapaden. Vind je kind het lastig om links en rechts uit elkaar te houden? Bind dan een lintje vast aan de rechterkant van het stuur. Een praktische reminder dat verkeer van rechts in de meeste gevallen voorrang heeft.

Tip 6: maak het leren fietsen extra leuk

Is je kind er klaar voor om te leren fietsen, maar vindt hij of zij het toch nog een beetje spannend? Maak er dan een feestelijke gebeurtenis van. Voorzie het stuur van een toeter, rijgkraaltjes aan de spaken of kies een vlag voor achterop de fiets uit. Naast dat je kind het leuk vindt om hiermee rond te fietsen, zorgt het ook voor extra veiligheid in het verkeer.

Leren fietsen nog een brug te ver?

Is je kind er nog niet aan toe om te leren fietsen? Neem je kind dan mee op je eigen fiets met een fietsstoeltje. Kinderen vanaf 9 maanden die zelfstandig kunnen zitten kun je plaatsen in een fietsstoeltje voor aan het stuur. Met name voor baby’s en peuters is bescherming van het hoofd belangrijk. Daarom vind je in ons assortiment ook baby fietshelmen

Vanaf 3 jaar kun je je kind meenemen met een fietsstoeltje achter. Wel zo prettig voor het sturen, aangezien kinderen steeds zwaarder worden. Leg tijdens het fietsen uit wat je doet en waarom. Zo kan je kind alvast wennen aan de verkeersregels. Strek bijvoorbeeld allebei je hand uit bij het afslaan en laat je kind het knopje indrukken bij het verkeerslicht.

Gerelateerde berichten

Bekijk alle