• 100% Gekeurde & Gecertificeerde producten*
 • Gratis retourneren
 • Achteraf betalen binnen 14 dagen
 • Thuiswinkel waarborg

Rookmelders verplicht in alle woningen vanaf 2022

Rookmelders verplicht in alle woningen vanaf 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwwoningen, maar gaat nu dus ook gelden voor bestaande bouw. Met deze maatregel probeert de overheid het aantal (dodelijke) slachtoffers van brand tegen te gaan.

Waar moet ik rookmelders ophangen?

Ook als je in een huurhuis woont is het straks verplicht om rookmelders te installeren. De verplichting om de huurwoning te voorzien van de nodige rookmelders ligt bij de verhuurder. Doe je dit als verhuurder niet? Dan riskeer je een boete van de gemeente. Daarnaast kan een verzekeraar besluiten niet uit te keren na brand in een huis zonder of met te weinig rookmelders. 

Maar hoeveel rookmelders zijn er dan nodig en waar moeten deze precies komen? 

In het Bouwbesluit is vastgelegd dat je een rookmelder dient te installeren op elke woonverdieping in je huis én in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Met name in een wat groter huis kan het vereiste aantal rookmelders dus flink oplopen. Heb je een studentenhuis in je beheer? Dan geldt dat iedere studentenkamer een eigen rookmelder moet hebben.

De beste plekken voor rookmelders

 • op elke verdieping (verplicht) tegen het plafond

 • op de overloop, de gang of hal (verplicht)

 • in iedere slaapkamer, ook van kleine kinderen 

 • in de woonkamer 

 • in het washok (behalve als dit ook de doucheruimte is)

 • in iedere ruimte waar je elektronische apparaten oplaadt

Plekken waar je rookmelders NIET moet ophangen:

 • In de keuken, de badkamer en in de garage

  Bij warme plekken, waaronder radiatoren en verwarmingsbuizen 

 • Plekken met een sterke luchtstroming

Niet verplicht, wel verstandig: een rookmelder in je slaapkamer

Wist je dat je tijdens je slaap niets ruikt? Bij brand word je dus niet wakker van de rooklucht. Dit is gevaarlijk, aangezien rook veel giftige gassen bevat. Het inademen hiervan zorgt er dan ook binnen een paar minuten al voor dat je in een diepe staat van bewusteloosheid raakt. Je gehoor werkt echter nog wel goed tijdens je slaap. Door meerdere gekoppelde rookmelders in huis op te hangen, gaat het alarm in je slaapkamer direct af bij rookontwikkeling of brand. Dit zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk tijd hebt om te vluchten.

Wat wordt er precies verstaan onder de vluchtroute?

In het Bouwbesluit staat vermeld dat er een rookmelder opgehangen moet worden in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Maar wat wordt er precies verstaan onder een vluchtroute?

“Een vluchtroute is de loopafstand van een verblijfsruimte tot aan een uitgang van de woning.”

Deze route mag in principe niet meer dan 20 meter bedragen en moet rookvrij zijn. Met andere woorden: het is de kortste weg (minimaal 0,85 meter breed) om veilig naar buiten toe te gaan. Een vereiste aan de uitgang is wel dat het leidt naar open terrein. Een balkon of een afgesloten achtertuin wordt hier dus niet toe gerekend. 

De overloop, de gang en de hal maken in de meeste woningen deel uit van de vluchtroute. Moet je ook door de bijkeuken heen om buiten te komen? Dan dien je ook hier een rookmelder op te hangen. In grotere woningen bedraagt de vluchtroute vaak meer dan 20 meter. Dit maakt het verplicht om op deze route meerdere rookmelders aan te brengen.

Een rookmelder aanschaffen en installeren

Rookmelder installeren

Met een betrouwbare rookmelder vergroot je de kans om veilig je woning te verlaten bij brand. Kies altijd voor een rookmelder voorzien van het EN 14604 certificaat. Dit Europese certificaat geeft aan dat de rookmelders voldoen aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten.

Rookmelders op batterijen of aansluiting op netstroom

Let bij de aanschaf van een rookmelder goed op of deze op batterijen werkt of aangesloten moet worden op het netstroom. Deze laatste optie vereist vaak wat meer moeite. Een rookmelder met batterijen installeer je daarentegen al binnen een paar minuten. Let wel goed op de levensduur van de batterijen. Test voor de zekerheid de rookmelder iedere maand en vervang de batterijen ieder jaar. 

Tip: vervang de batterijen van je rookmelders wanneer de zomer- of wintertijd ingaat. Een goede geheugensteun, aangezien je dan ook de analoge klokken moet verzetten.

Rookmelders met koppelfunctie

De meeste huishoudens moeten door de nieuwe wetgeving meerdere rookmelders ophangen. Door deze draadloos met elkaar te verbinden, vergroot je de kans om veilig weg te komen bij brand. Wanneer één rookmelder getriggerd wordt, gaat het alarm van de anderen namelijk ook af. Je kunt er zelfs voor kiezen om je rookmelders te koppelen met die van je buren. Zo kun je brandgevaar nog eerder signaleren en elkaar waarschuwen of helpen.

Ontvang push-notificaties van slimme rookmelders

Slimme rookmelders zijn de meest geavanceerde rookmelders op de markt. Wanneer er rook, brand of een grote temperatuurstijging wordt gemeten, ontvang je namelijk een push bericht in de vorm van een melding, sms of e-mail op je smartphone of tablet. Ook zijn slimme melders te koppelen aan andere smart home producten, waaronder lampen, rolluiken en deursloten. Dit kan helpen alarm te slaan en veilig het huis te verlaten. Zo ontgrendelt een deur met smart lock automatisch, waardoor je direct je huis kunt verlaten.

Een rookmelder veilig installeren

Weet je waar je de rookmelders moet ophangen? Dan is het tijd om ze te installeren. Controleer voordat je dit doet echter nog wel de houdbaarheidsdatum van de rookmelder en noteer dit op een zichtbare plek. De meeste rookmelders monteer je door schroeven in het plafond te draaien. Let er bij het boren van de benodigde gaten echter wel op dat je geen leidingen of bedrading raakt. Maak je liever geen gaten in de muur? Dan bieden rookmelders met magneetplaatjes een uitkomst.

Bescherm je woning optimaal tegen brand

In Nederland vinden ruim 100.000 woningbranden per jaar plaats, waarbij veel gewonden vallen en dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. Het verplichten van rookmelders is dan ook een stap die de overheid zet om deze aantallen terug te brengen. Naast het installeren van rookmelders zijn er ook nog andere stappen die je kunt ondernemen om de brandveiligheid van je huis te vergroten.

Zo vind je in ons assortiment brandpreventie ook brandblussers. Hiermee kun je kleine brandjes snel blussen. Doe dit echter alleen in gecontroleerde situaties om zelf geen onnodig risico te lopen. Naast brand vormt ook koolmonoxide een groot gevaar in huis. Installeer naast rookmelders dus ook koolmonoxidemelders om het risico op vergiftiging te verkleinen.

Gerelateerde berichten

Bekijk alle