• 100% Gekeurde & Gecertificeerde producten*
  • Gratis retourneren
  • Achteraf betalen binnen 14 dagen
  • Thuiswinkel waarborg

12 handige en veilige hulpmiddelen voor ouderen

12 handige en veilige hulpmiddelen voor ouderen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral binnenshuis. Je hoeft maar even niet op te letten en je glijdt uit, stoot je ergens aan of mist een traptrede. 

Met name ouderen komen hierdoor met letsel in het ziekenhuis terecht. Hun afnemende zicht, mobiliteit en reactievermogen zorgen er namelijk voor dat ze sneller de mist in gaan dan kinderen of volwassenen. Gelukkig kun je door een aantal simpele maatregelen te treffen de kans op ongelukken aanzienlijk verkleinen. Zo kunnen ook ouderen met een gerust hart thuis blijven wonen.

Creëer grip met anti-slip

Iedereen wil letterlijk en figuurlijk stevig in z’n schoenen kunnen staan. Helaas worden spieren op een gegeven moment slapper en ook het evenwichtsorgaan gaat minder goed functioneren. Dit zorgt voor onzekerheid, wat het extra lastig maakt om over gladde oppervlakken te lopen zonder te vallen. Denk aan de stenen vloer in de garage, de gladde vlonders op het terras of de glibberige tegels in de badkamer. Ook een trap veilig op en af gaan wordt met de jaren een steeds grotere uitdaging.

Deze obstakels zijn echter eenvoudig te overwinnen door anti-slipproducten aan te brengen. Zo zorgt anti-slipspray voor meer houvast op natte en gladde stenen, maken anti-slipstrips trappen weer veilig begaanbaar en geeft antislip-tape opstapjes en andere ondersteuningsmiddelen extra steun. De speciale structuur van anti-slipproducten geeft het oppervlak namelijk meer grip, waardoor de kans op val- en glijpartijen vermindert. Simpele oplossingen, met een groots effect.

Hulpmiddelen in de badkamer

Voor veel senioren een reden om naar een aanleunwoning of verzorgingstehuis te vertrekken: hun badkamer. Dit is vaak de eerste plek waar ouderen zich niet meer op hun gemak voelen vanwege hun lichamelijke gesteldheid. 

Ze zijn bang om uit te glijden, hebben moeite zich zelfstandig te wassen of naar het toilet te gaan. Naar ‘het kleine kamertje’ gaan is echter iets wat mensen zo lang mogelijk zelf willen blijven doen. De drempel om hulp in te schakelen is in veel gevallen dan ook hoog.

Gelukkig is er een middenweg. Er zijn namelijk tal van handige hulpmiddelen voor ouderen die een zelfstandig en veilig bezoek aan de badkamer mogelijk maken. Zo helpen wandbeugels bij het zelfverzekerd in- en uitstappen van de douchebak of badkuip. Daarnaast bieden toiletbeugels extra steun op het toilet en maken douchekrukken zelfstandig douchen zowel veiliger als comfortabeler.

 

Wandbeugels

Altijd hulp direct bij de hand

Als een ouder iemand alleen woont, geeft het een prettig gevoel dat diegene gemakkelijk om hulp kan vragen als er iets gebeurt. Op Veilig.nl vind je daarom meerdere hulpmiddelen voor senioren waarmee eenvoudig geseind kan worden naar familieleden of verzorgers in geval van nood. 

Zo zorgen alarmmatten ervoor dat er een stil alarm afgaat, wanneer hier gewicht op geplaatst wordt. Mocht er iemand uit bed vallen, dan komt er dus direct hulp aan. Ook biedt een alarmmat een uitkomst voor mensen die ‘s nachts hun bed verlaten vanwege dementie of slaapwandelen.

Overdag kunnen mobiele alarmknoppen een veilig gevoel geven. Ouderen dragen deze in veel gevallen als ketting om hun nek. Mochten ze per ongeluk uitglijden of hun hoofd stoten, dan hoeven ze alleen maar op de knop te drukken om hulp in te schakelen. Op zoek naar een dergelijk hulpmiddel, maar dan voor buitenshuis? 

Dan is een alarmhorloge een handig alternatief. Dit hulpmiddel bevestig je eenvoudig om je pols, aan een tas, jas of rollator. Vanaf een smartphone kan dan in de gaten gehouden worden waar de persoon met alarmhorloge is. Ook kunnen er zones ingesteld worden. Bevindt de drager zich buiten dit gebied? Dan ontvangt de smartphone gebruiker een alarm. 

Een alternatief is een SOS-knop. Mocht er iets met je dierbare aan de hand zijn, dan kunnen ze eenvoudig op de SOS-knop drukken om een noodbericht te verzenden met de gps-positie (met een direct linkje naar Google Maps) naar de ingestelde nummers.

Belangrijk: installeer licht voor goed zicht

Naast uitglijden door een plas water of struikelen over een paar sloffen, kan ook het ontbreken van licht zorgen voor valpartijen. Je hoeft namelijk maar even niet goed op te letten waar je je voet neerzet en - whoops - daar ga je. Het is daarom van belang om direct de ruimte te verlichten waar je doorheen loopt. 

Helaas bevindt de lichtschakelaar zich niet altijd op een handige plek. 

Installeer daarom sensorverlichting op plekken waar senioren niet direct bij een lichtschakelaar kunnen. Sensorverlichting springt automatisch aan wanneer deze beweging detecteert. Houd wel rekening met de aanwezigheid van ventilatoren, airco’s of draaiende kachels. Deze kunnen de sensoren namelijk ongewild triggeren.

Ook glow in the dark producten helpen ouderen zich te oriënteren in het donker. Deze producten geven namelijk een fluorescerend licht af. Dit komt doordat ze energie uit lichtgolven absorberen. Glow in the dark producten werken daarom alleen in ruimtes waar overdag natuurlijk licht binnenkomt. In ons assortiment vind je glow in the dark anti-sliptape in verschillende breedtes.

Gebeurt er toch een klein ongelukje? Dan is het handig om een EHBO-koffer voor senioren in huis te hebben. Hier zitten allerlei artikelen in om oppervlakkige wonden te verzorgen en te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan een schaafwond, ondiepe snijwond of eerstegraads brandwond. Schakel bij twijfel altijd medische hulp in.

Gerelateerde berichten

Bekijk alle