• 100% Gekeurde & Gecertificeerde producten*
 • Gratis retourneren
 • Achteraf betalen binnen 14 dagen
 • Thuiswinkel waarborg

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Een goede luchtvochtigheid in huis is heel belangrijk voor een fijn binnenklimaat. Te veel vocht zorgt voor schimmels en benauwdheid en droge lucht zorgt juist voor hoesten, hoofdpijn en concentratieproblemen. Zorg dus altijd voor een juiste luchtvochtigheid. Maar wat is luchtvochtigheid precies? Hoe meet je het? En hoe merk je het als de lucht te droog of juist te vochtig is?

Wat is een goede luchtvochtigheid?

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: wat is een goede luchtvochtigheid? Luchtvochtigheid geeft aan in hoeverre er waterdamp in de lucht zit die je inademt. Vaak druk je luchtvochtigheid uit in een percentage, dat aangeeft hoeveel waterdamp er relatief gezien in de lucht zit. Daarbij geldt 100% als de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp. Hoe meer waterdamp de lucht bevat, hoe hoger de luchtvochtigheid is. 

Maar wat is een goede luchtvochtigheid dan? De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Zowel een te hoge als te lage luchtvochtigheid is niet goed en voelt vaak ook onprettig aan. Je kunt er zelfs problemen met je gezondheid door krijgen, zoals benauwdheid of hoofdpijn.

Waarom is een ideale luchtvochtigheid zo belangrijk?

Je hebt vast al eens gemerkt dat het aanzetten van de verwarming in de winter kan zorgen voor een droge lucht. Hetzelfde geldt voor de airconditioning. In dat laatste geval komt het doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Geen pretje! Beide situaties kunnen je allerlei klachten bezorgen. 

Een ideale luchtvochtigheid verhoogt het wooncomfort en heeft allerlei fijne voordelen. Zo zorgt een goede luchtvochtigheid er bijvoorbeeld voor dat:

 • Je fijner ademhaalt

 • Je beter slaapt

 • Griepvirussen zich minder snel verspreiden

Een te droge lucht onttrekt bijvoorbeeld vocht uit de huid en haarcellen; dat voelt onprettig aan. Vooral in de winter kan hier sprake van zijn in bijvoorbeeld de slaapkamer, de kinder- of babykamer en de woonkamer, vanwege de verwarming die in de woonkamer vaak aan staat. 

Je verliest dan vocht doordat het zweet op je huid eerder verdampt. Verder kunnen je longen minder zuurstof opnemen uit de lucht die je inademt. Het kan je kwaaltjes als hoofdpijn, concentratieproblemen, droge huid of een vervelend hoestje opleveren.

Een te hoge luchtvochtigheid is ook geen pretje. De grote hoeveelheid vocht geeft je een benauwd gevoel en zorgt bovendien voor schimmels, houtrot en andere vervelende gevolgen in huis.

Hoe zorg je voor een gezonde luchtvochtigheid?

Soms moet je de luchtvochtigheid in huis een handje helpen om deze optimaal te maken. Gelukkig bestaan er allerlei handige producten voor klimaatbeheersing in huis. Naast dat je dankzij de verwarming zelf de temperatuur kunt regelen, kun je ook investeren in handige producten om zelf de luchtvochtigheid onder controle te houden. Een luchtreiniger bijvoorbeeld, die zorgt voor een gezonde lucht met de juiste hoeveelheid waterdamp.

Voor een gezonde luchtvochtigheid zorgen, betekent soms dat de luchtvochtigheid wat omhoog mag en soms moet de hoeveelheid waterdamp juist omlaag.

Last van te droge lucht in huis?

Laten we beginnen met het eerste scenario: de lucht is te droog. Een raam openzetten helpt in zo’n geval al een beetje, maar vaak is dat niet genoeg. Zeker in de winter als de lucht van buiten koud is en het dus alleen maar nóg droger maakt dan binnen (waar de temperatuur hoger is). 

Om een gezonde luchtvochtigheid te bereiken, heb je meer nodig dan alleen een open raam. Hiervoor zijn luchtbevochtigers ideaal. 

Een luchtbevochtiger verspreidt minuscule vochtdruppels in huis, waardoor je een gezonde luchtvochtigheid kunt creëren. Geen zorgen: de druppels worden gelijkmatig verdeeld. Van natte plekken in huis heb je dus geen last.

Een luchtbevochtiger draagt bij aan een fijner binnenklimaat en helpt onder andere benauwdheid, droge huid of prikkende ogen voorkomen. Ook voorkomt het de gevolgen van droge lucht voor houten vloeren en meubilair (droge lucht kan deze aantasten).

Last van een te vochtige lucht?

Het kan ook zijn dat de lucht in huis juist te vochtig is. Dit geldt vaak voor ruimtes waar het snel vochtig en warm wordt, zoals de badkamer en het toilet of de plek waar je je was droogt. Vooral in de zomer kan sprake zijn van een te hoge luchtvochtigheid. 

Te veel vocht komt je woning vaak niet ten goede. Het kan schimmel, loslatend stucwerk of houtrot veroorzaken. Verder zijn hout en vocht geen goede combinatie. Hout kan erdoor gaan uitzetten, wat bijvoorbeeld niet fijn is als je houten vloeren hebt. Ook geeft het je vaak een benauwd en muf gevoel als er te veel vocht in huis hangt. Je kunt er bijvoorbeeld benauwdheidsklachten door krijgen. 

De luchtvochtigheid in huis verlagen doe je met een luchtontvochtiger. Dit is een handig apparaat dat tientallen liters vocht per dag kan opnemen uit huis, waardoor je een gezonde luchtvochtigheid behoudt of creëert. Zo’n apparaat zuigt de vochtige lucht op en koelt deze, waardoor het vocht condenseert. Het vocht lekt vervolgens in de tank van de luchtontvochtiger. Daarna brengt de luchtontvochtiger de lucht opnieuw op kamertemperatuur en geeft de lucht zonder de te grote hoeveelheid vocht weer af in de ruimte.

Extra tips voor een ideale luchtvochtigheid

Nu weet je wat een goede luchtvochtigheid is en hoe je met handige apparaten een ideale luchtvochtigheid kunt behalen. Daarnaast zijn er nog een aantal praktische dingen die je kunt doen om de juiste luchtvochtigheid te creëren:

 • Hang een bakje met water aan je radiator als de lucht te droog is, zeker de eerste weken dat je de verwarming aanzet.

 • Droog je was waar mogelijk buiten (of in de droger) in plaats van natte was in huis op te hangen.

 • Zet een aantal planten in huis (bij voorkeur luchtzuiverende planten). Ook die zorgen voor meer luchtvochtigheid. 

 • Ventileer je huis regelmatig, bij voorkeur door ramen tegen elkaar open te zetten. 

 • Zet de afzuigkap aan als je aan het koken bent, het liefst op de hoogste stand. 

 • Gebruik het ventilatiesysteem in je douche als je aan het douchen bent of zet tijdens het douchen een raampje open. 

 • Maak na het douchen de muren en wanden droog met een raamtrekker. 

 • Schaf een slimme watermelder aan, zodat je een waterlek snel kunt ontdekken en vochtoverlast of grote lekkage tegengaat. Daarmee voorkom je dat je langere tijd last hebt van extreme luchtvochtigheid.

Gerelateerde berichten

Bekijk alle