• 100% Gekeurde & Gecertificeerde producten*
 • Gratis retourneren
 • Achteraf betalen binnen 14 dagen
 • Thuiswinkel waarborg

De beste tips & producten om brand in huis te doven

De beste tips & producten om brand in huis te doven

Wist je dat er in Nederland honderden woningbranden per maand plaatsvinden? Goede brandpreventie is dan ook van groot belang. Haal de juiste producten in huis om brandschade te voorkomen en te beperken. 

Zo zorgen rookmelders voor snelle detectering van brand en zorgen blusmiddelen ervoor dat je beginnende brandjes in de kiem kan smoren. Maar welk blusmiddel kun je het best gebruiken? Wat doe je bij vlam-in-de-pan? En hoe kun je een brandblusser het best hanteren? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Voor elke brand een geschikt blusmiddel

Het verschilt per brand welk blusmiddel je het best kunt gebruiken. Hieronder lichten we de toepassing van diverse brandblussers toe, het nut van een blusdeken en wat je het best kunt doen bij een vlam-in-de-pan.

Schuimblussers

Een schuimblusser is geschikt voor het blussen van kleine branden veroorzaakt door vaste en vloeibare stoffen. Schuimblussers veroorzaken weinig nevenschade en ook hebben ze een lange blusduur.

 • Eenvoudig in gebruik.

 • Spuit langer dan een poederblusser.

 • Ook te gebruiken in de caravan of camper.

Schuim/Vetblusser

CO2-blussers

Een CO2-blusser gebruik je voor het blussen van branden veroorzaakt door elektrische apparatuur. Zorg ervoor dat je deze blusapparatuur altijd vasthoudt aan het handvat. Het uiteinde van de koker wordt namelijk extreem koud en kan ‘koude’ (brand)wonden veroorzaken.

 • Herkenbaar aan de zwarte koker aan het uiteinde van de slang.

 • Ook geschikt om vlam-in-de-pan mee te doven.

 • Goede ventilatie na gebruik vereist.

Poederblusser

Een poederblusser is een effectief middel voor het blussen van diverse soorten branden in woningen, auto’s en caravans. Er kleven wel een aantal nadelen aan. Zo kan de poeder in de blusser gaan klonteren en bij gebruik schade aanrichten aan elektronische apparatuur. 

 • Relatief goedkoop in aanschaf.

 • Kan kortsluiting veroorzaken door aantasting van elektronica.

 • Poeder is lastig op te ruimen.

Blusdekens

Een klein brandje kun je eenvoudig doven met een blusdeken. Ook wanneer kleren vlam vatten bieden blusdekens een uitkomst. Wikkel de deken eerst rond je eigen handen en vervolgens om het slachtoffer heen. Werk hierbij van boven naar beneden. Door de persoon goed in te pakken met het deken dooft het vuur doordat er weinig tot geen zuurstof meer bij kan komen.

 • Geschikt voor brand ter grootte van een voetbal.

 • Slechts één keer te gebruiken, daarna verliest het z’n werking.

 • Niet bruikbaar bij vlam-in-de-pan of een frituurbrand

Blusdeken

Gebruik geen blusmiddelen of water bij vlam-in-de-pan

Slaat de vlam in de pan? Voer dan direct de volgende handelingen uit:

 • Bedek de brandende pan met een passende deksel.

 • Zet het (gas)fornuis en de afzuigkap uit.

 • Laat de pan staan tot deze is afgekoeld (minimaal 1 uur).

Is de brand groter dan de pan zelf? Waarschuw dan je huisgenoten en verlaat de woning. Bel 112 pas als je veilig buiten staat.

Hoe gebruik je een brandblusser?

Een waarschuwing vooraf; gebruik een brandblusser alleen als het gaat om een beginnende brand en je zelf geen onnodig risico loopt. Is dit het geval? Pak dan een geschikte brandblusser en volg de volgende stappen:

 1. Verwijder de veiligheidspin of borgpen en voor een teststoot uit;

 2. Richt de blusslang op de basis van de vlammen.

 3. Druk de knijpkraan in om met het blusmiddel te spuiten.

Daarnaast is het belangrijk om:

 • De brandhaard zo dicht mogelijk te naderen.

 • Te spuiten met korte stoten voor doelgericht blussen.

 • Met de wind de windrichting mee te spuiten.

Over het algemeen geldt dat je bij brand het best van onder naar boven kunt spuiten. Gaat het om druipende vloeistoffen? Dan is het effectiever om van boven naar beneden te spuiten. Gebruik bij het blussen van brand het liefst meerdere brandblussers tegelijkertijd. Hervul of vervang de brandblussers na gebruik.

Waar op letten bij het kopen van een brandblusser?

Heb je bepaald welk type brandblusser je nodig hebt? Kijk dan vervolgens naar de brandklassen (A t/m F) waarvoor de blusser geschikt is. Hieraan kun je namelijk zien welke materialen het blusmiddel kan doven. Ook is het verstandig een brandblusser met een inhoud van minimaal 6 kg/liter aan te schaffen. Varianten met een inhoud van 1 liter kg/liter zijn namelijk zo leeg. 

Let er tot slot goed op of de brandblusser het Rijkstypekeur bevat. Dit Nederlandse keurmerk geeft aan dat het blusapparaat is goedgekeurd en ook voor welke brandklasse het geschikt is.

Het onderhoud van een brandblusser

Voor bedrijven en instellingen is het verplicht om blusapparaten elke twee jaar te laten keuren en onderhouden. Hoewel dit niet geldt voor particulieren, doe je er wel verstandig aan om dit ook te doen. Met name de werking van poederblussers kan achteruit gaan. Draai deze blussers dan ook regelmatig 180 graden om verklontering te voorkomen.

Heb je een brandblusser gebruikt? Laat deze dan door een professional bijvullen of vervang de brandblusser in z’n geheel. Gooi een (gebruikte) brandblusser nooit zomaar weg. Oude blussers dienen namelijk op een speciale manier verwerkt te worden. Lever brandblussers daarom alleen in als chemisch afval.

Nog meer tips om brandschade te voorkomen of beperken

Naast het installeren van brandblussers kun je schade nog verder beperken of zelfs in het geheel voorkomen door enkele simpele maatregelen te treffen.

 1. Installeer slimme rookmelders die je - ook als je niet thuis bent - via je smartphone waarschuwen als er in huis rook gedetecteerd wordt.

 2. Heb je een schoorsteen? Laat deze regelmatig reinigen.

 3. Blijf in de keuken staan als je aan het koken bent.

 4. Hang koolmonoxidemelders op. Omdat je dit geur- en kleurloze gas niet waar kunt nemen, wordt koolmonoxide ook wel een stille moordenaar genoemd. Blootstelling aan hoge concentraties kan namelijk binnen enkele uren dodelijke gevolgen hebben.

Gerelateerde berichten

Bekijk alle