• 100% Gekeurde en/of Gecertificeerde producten*
  • Gratis ruilen
  • Achteraf betalen mogelijk
  • Shopping Award Winnaar 2022

Beste bezoeker van de webshop,

Vanwege beëindiging van de bedrijfsactiviteiten is de webwinkel permanent gesloten. 

Veilig Wonen Senioren: Leer hoe je jouw badkamer en toilet veiliger maakt

Veilig Wonen Senioren: Leer hoe je jouw badkamer en toilet veiliger maakt

Het is heerlijk om ouder te worden in je vertrouwde omgeving. Veel ouderen kiezen er daarom voor om zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis te blijven wonen. Maar naarmate de jaren verstrijken, kunnen er uitdagingen ontstaan die het wonen in huis minder veilig en comfortabel maken, vooral in de badkamer en het toilet. Deze ruimtes kunnen gevaarlijk worden door gladde vloeren, hoge drempels en gebrek aan ondersteuning bij het opstaan en bewegen.


Daarom is het belangrijk om te weten hoe je deze ruimtes veiliger kunt maken, zodat je met vertrouwen en comfort in je eigen huis kunt blijven wonen. In deze blog bespreken we verschillende manieren om de badkamer en het toilet aan te passen en te verbeteren. Denk aan wandbeugels, douchestoelen, antislipmatten, toiletbeugels, drempelhulpen en andere handige aanpassingen die het dagelijks leven gemakkelijker en veiliger kunnen maken.

Waarom is een veilige badkamer en toilet belangrijk voor senioren?

De badkamer en het toilet zijn niet alleen essentiële ruimtes in huis, maar ook plaatsen waar veel ongelukken gebeuren, vooral bij senioren. Door ouderdom hebben zij vaak minder kracht, balans en mobiliteit, wat hen een grotere kans geeft om te vallen. Gladde vloeren, hoge drempels of het ontbreken van stevige handgrepen kunnen snel tot gevaarlijke situaties leiden. Zelfs kleine valpartijen kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals fracturen, kneuzingen of erger, waardoor hun zelfstandigheid in gevaar kan komen. Daarom zijn een veilige badkamer en toilet van vitaal belang om het risico op letsel te minimaliseren en de levenskwaliteit van senioren te behouden.

Gelukkig kunnen eenvoudige aanpassingen zoals het installeren van wandbeugels, een douchestoel, antislipmatten en een verhoogd toilet deze ruimtes veiliger maken voor senioren. Deze aanpassingen verminderen niet alleen het risico op letsel, maar geven senioren ook meer vertrouwen en vrijheid om zelfstandig te blijven.

Kortom, een veilige badkamer en toilet zijn essentieel om senioren langer thuis te laten wonen. Door eenvoudige veranderingen aan te brengen en aandacht te besteden aan de gevaren van een onveilige badkamer, kun je een veilige en comfortabele leefomgeving creëren.

Essentiële hulpmiddelen voor een veilige badkamer en toilet

Een veilige badkamer en toilet zijn dus van onschatbare waarde voor senioren. Om de badkamer veiliger te maken zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen om deze ruimtes veiliger en toegankelijker te maken. Laten we eens dieper ingaan op enkele essentiële hulpmiddelen en de installatietips die bijdragen aan een veilige badkamer en toilet.

Wandbeugels

Wandbeugels zijn een van de belangrijkste hulpmiddelen voor een veilige badkamer. Ze bieden ondersteuning en stabiliteit bij het opstaan en gaan zitten, en helpen bij het voorkomen van valpartijen. Bij het kiezen van wandbeugels is het belangrijk om rekening te houden met de locatie en installatiehoogte. Plaats wandbeugels op strategische plekken, zoals in de douche en bij het bad. Zorg ervoor dat ze stevig aan de muur zijn bevestigd en gebruik bij voorkeur bevestigingsmiddelen die geschikt zijn voor jouw type muur (bijvoorbeeld beton, hout of gipsplaat).

Toiletbeugels

Toiletbeugels zijn ontworpen om ondersteuning te bieden bij het opstaan en gaan zitten op het toilet. Ze kunnen aan de muur worden bevestigd of geïntegreerd worden in het ontwerp van het toilet. Kies voor toiletbeugels die comfortabel zijn om vast te houden en die voldoende ondersteuning bieden bij het opstaan en gaan zitten. Plaats ze aan beide zijden van het toilet op een hoogte die geschikt is voor de gebruiker. Zorg ervoor dat de beugels stevig aan de muur zijn bevestigd en dat ze geen onnodige beweging vertonen tijdens gebruik.

Installatietips en -tricks

Bij het installeren van deze hulpmiddelen is precisie van het grootste belang. Zorg ervoor dat de bevestigingen stevig en veilig zijn, en dat ze geschikt zijn voor het type muur en oppervlak waarop ze worden gemonteerd. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de beugels recht en gelijkmatig zijn gemonteerd. Check regelmatig de bevestigingen om er zeker van te zijn dat ze stevig en veilig zijn.


Het kiezen en installeren van de juiste hulpmiddelen voor een veilige badkamer en toilet vergt wat tijd en aandacht, maar de voordelen zijn onschatbaar. Met de juiste aanpassingen kunnen deze ruimtes worden omgevormd tot veilige, ondersteunende en comfortabele omgevingen waarin senioren met vertrouwen en zelfstandigheid kunnen leven.

Andere veiligheidsmaatregelen voor de badkamer en toilet

Naast wandbeugels en toiletbeugels zijn er ook nog andere maatregelen die je kan nemen om je badkamer en toilet veiliger te maken. 

Antislipmatten en -coatings

Gladde vloeren in de badkamer kunnen leiden tot gevaarlijke valpartijen. Om dit te voorkomen, zijn antislipmatten en -coatings essentiële toevoegingen aan de badkamer. Plaats antislipmatten in de douche, bij het bad en rondom het toilet om extra grip te bieden tijdens het gebruik van de badkamer. Daarnaast kunnen antislipcoatings op de vloer worden aangebracht om de algehele veiligheid te verbeteren.

Douchestoelen

Heb je moeite met langdurig staan of evenwichtsproblemen? Dan kan een douchestoel een waardevolle toevoeging zijn aan de badkamer. Een douchestoel biedt een comfortabele zitplaats tijdens het douchen, waardoor het risico op vallen wordt verminderd. Zorg ervoor dat de douchestoel stevig is en voldoende ondersteuning biedt.

Verlichting

Goede verlichting is van cruciaal belang voor een veilige badkamer- en toiletruimte. Voldoende heldere verlichting, met name rondom de douche, het bad en het toilet, helpt niet alleen om struikelen en vallen te voorkomen, maar maakt ook dagelijkse taken gemakkelijker en comfortabeler, vooral voor ouderen met verminderd zicht. Overweeg het gebruik van dimbare verlichting en nachtlampjes om een zachte, maar effectieve verlichting te bieden, ook ‘s nachts.

Drempelhulpen

Drempelhulpen zijn handige hulpmiddelen die hoogteverschillen overbruggen en struikelen en vallen helpen voorkomen. Door drempelhulpen te plaatsen bij de ingangen van de badkamer en het toilet, kun je gemakkelijk en veilig over drempels stappen. Het is belangrijk om drempelhulpen te kiezen die geschikt zijn voor de hoogte van de drempel en die stevig en stabiel zijn om maximale ondersteuning te bieden.

Het implementeren van deze aanvullende veiligheidsmaatregelen kan een aanzienlijk verschil maken in het creëren van een badkamer- en toiletruimte die niet alleen functioneel is, maar ook veilig en comfortabel. Het investeren in deze maatregelen draagt bij aan een gevoel van onafhankelijkheid en welzijn, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor gemoedsrust.

Blijf dus genieten van je eigen vertrouwde thuis door de nodige stappen te nemen voor een veilig thuis. Met de juiste aanpassingen en veiligheidsmaatregelen in de badkamer en het toilet kun je met vertrouwen en zelfstandigheid blijven leven. Door deze eenvoudige maar effectieve veranderingen aan te brengen, creëer je een omgeving waarin je vertrouwd kunt blijven wonen, zonder je zorgen te hoeven maken over je veiligheid.  

Ook interessant

Gerelateerde berichten

Bekijk alle