• 100% Gekeurde & Gecertificeerde producten*
 • Gratis retourneren
 • Achteraf betalen binnen 14 dagen
 • Thuiswinkel waarborg

Baby vervoeren in de auto? Zo doe je dat veilig

Baby vervoeren in de auto? Zo doe je dat veilig

Als je met je kleintje op stap gaat, wil je dat hij of zij veilig zit. Een gewone autostoel is voor baby’s te groot. Maar de baby in een maxi-cosi vervoeren is ook geen goede optie. Hoe kun je dan wel veilig je baby vervoeren in de auto? Dit zijn 6 tips.

 1. Zorg voor een autostoeltje voor je baby

 2. Kies bij voorkeur voor een plek achterin

 3. Gebruik een auto-spiegel voor je baby

 4. Kies voor je baby achteruit vervoeren

 5. Maak het autostoeltje voor je baby goed vast

 6. Maak de rit niet te lang

Als je met je kleintje op stap gaat, wil je dat hij of zij veilig zit. Een gewone autostoel is voor baby’s te groot. Maar de baby in een maxi-cosi vervoeren is ook geen goede optie. Hoe kun je dan wel veilig je baby vervoeren in de auto? Dit zijn 6 tips.

Je kind vervoeren in de auto, houd het veilig!

Voor veel ouders is het spannend om met hun baby auto te rijden. Zelfs pasgeboren baby’s mogen al in de auto vervoerd worden. Als dit maar op de juiste, veilige manier gebeurt. 

Daarvoor gelden een aantal regels vanuit de overheid én er zijn een aantal tips die we je graag meegeven om je baby vervoeren in de auto zo veilig mogelijk te maken. 

Tip 1. Zorg voor een autostoeltje voor je baby

Om veilig je baby te vervoeren in de auto, heb je een autostoeltje nodig. Dit is verplicht vanuit de overheid. Alle kinderen onder de 1,35 meter moeten bij in de auto een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem hebben. Dit betekent dat het stoeltje over een Europees keurmerk beschikt en aansluit op de lengte en/of het gewicht van de baby. Bij Veilig.nl kun je autostoeltjes voor baby’s kopen die veilig, gekeurd én passend zijn voor jouw kind. 

Het stoeltje moet over een Europees keurmerk beschikken, zodat het absoluut veilig is. Het gaat dan om een van deze twee keurmerken:

 1. i-Size goedkeuring (ECE-R129): keurmerk op basis van de lengte van je baby.
 2. ECE-R44: keurmerk op basis van het gewicht van je baby. 

In de praktijk hebben nieuwe autostoeltjes meestal het eerste keurmerk. Stoeltjes met het i-Size-keurmerk zijn geschikt voor kinderen tussen de 45 en 83 centimeter lang. Oftewel: kinderen tot zo’n 15 maanden oud. 

Zorg er verder voor dat het zitje niet te klein is. Belangrijk is dat het autostoeltje voor je baby hoger moet zijn dan je kind zelf. Zijn hoofdje moet dus in de stoel vallen. 

Wordt je kind ouder? Zorg ook dan voor een passend autostoeltje. Bij Veilig.nl kun je ook autostoeltjes voor peuters en autostoeltjes voor kleuters kopen.

Tip 2. Kind vervoeren in de auto? Kies bij voorkeur voor een plek achterin

Het algemene advies luidt om je kind zoveel mogelijk een plek op de achterbank te geven. Dat is vaak veiliger dan je kind op de bijrijdersstoel vervoeren. 

Heb je een autostoeltje? Dan mag je dat wel voorin op de bijrijdersstoel zetten. Zet dan wel altijd de airbag op die plek uit. Ook dit is verplicht vanuit de overheid. Anders zou de klap van de airbag het stoeltje naar achteren kunnen duwen, waardoor je kind misschien letsel oploopt.

Tip 3. Gebruik een auto-spiegel voor je baby

Veel ouders vinden het niet prettig om hun kind niet te kunnen zien op de achterbank. Dat is lastiger als je kind achterin zit.

Gelukkig bestaat daar een simpel hulpmiddel voor als je toch achteruit je baby wilt vervoeren in de auto: een baby-autospiegel. Bevestig deze op zo’n manier dat je je kind alsnog via de achteruitkijkspiegel in de ogen kunt kijken. Een veilig idee! 

Ook voor je kind is zo’n auto-spiegel voor de baby vaak fijn. Je baby kan jou dan ook aankijken tijdens het rijden en kan bijvoorbeeld naar je lachen. 

Tip 4. Kies voor je baby achteruit vervoeren

Een kind tot 15 maanden moet je verplicht achteruit vervoeren. Dit betekent dat je je kind tegen de rijrichting in moet plaatsen

Je baby achteruit vervoeren is belangrijk met het oog op veiligheid bij een frontale botsing. Het hoofdje en de nek van je baby hebben in deze positie meer steun als er een auto op de voorkant klapt. Dit is vooral cruciaal omdat baby’s een kwetsbare nek hebben. In verhouding met de rest van hun lijfje is hun hoofd vrij zwaar, waardoor hun nek veel te verduren krijgt bij een botsing.

Tip 5. Maak het autostoeltje voor je baby goed vast

Een goed autostoeltje voor je baby is de eerste stap. Daarnaast is het belangrijk om het stoeltje goed vast te maken in de auto. zo kan het niet losschieten bij een ongeval. 

Koop je een nieuw autostoeltje met i-Size-keurmerk? Dan maak je het onderstel permanent vast in de auto. Je kunt het zitje erop en eraf klikken. In de handleiding van het stoeltje lees je precies terug hoe dit werkt. Zorg er ook voor dat de riempjes niet te los zitten; dat is over het algemeen bij één op de drie baby’s het geval. Let ook op dat de gordel over het sleutelbeen van je kind heen loopt.

Is er een botsing geweest? Vervang het stoeltje dan, hoe klein de botsing of het ongeval ook was. Er is namelijk kans dat het stoeltje door het opvangen van de klap van binnen beschadigd is

Tip 6. Je baby vervoeren in de auto? Maak de rit niet te lang

In een autostoeltje zit je baby stevig vast. Een fijn idee voor de veiligheid, maar voor je kind zelf is dat niet altijd even prettig zitten. Als je je kind gaat vervoeren in de auto, let dan op dat je zoon of dochter niet úren in zijn stoeltje zit. Zo’n twee uur maximaal is een goed streven. Duurt de autorit langer? Pauzeer dan tussendoor en laat je kind in die tijd ook uit het stoeltje.

Waarom dat zo belangrijk is? Een stoeltje kan beklemmend zijn en geeft je baby minder bewegingsvrijheid. Dat is met het oog op de motorische ontwikkeling minder fijn. Nu is een enkele lange rit echt niet meteen oorzaak voor een ontwikkelingsachterstand. Maar houd het voor je kind prettig door ritten niet te lang te maken. 

En ben je bang voor veel herrie onderweg, bijvoorbeeld op de snelweg of door lange tunnels? Overweeg dan om gehoorbescherming voor je baby te kopen. Zo kan hij rustiger slapen en geen gehoorschade oplopen. Helaas zit een gehoorbeschadiging namelijk in een klein hoekje, ook bij kleine kinderen.

Zwanger? Bescherm jezelf en je ongeboren kind

Ook al voordat je kind op de wereld is gezet, is het belangrijk om hem of haar zo goed mogelijk te beschermen. Wist je dat veel vrouwen hun gordel tijdens de zwangerschap niet op de juiste manier dragen? En dat dat gevaarlijke consequenties kan hebben bij een botsing? 

Om te voorkomen dat je je baby afknelt, kun je het beste een zwangerschapsgordel dragen. Die zit comfortabel én is veilig bij ongevallen. Zo bescherm je jezelf en je kindje optimaal.