• 100% Gekeurde & Gecertificeerde producten*
  • Probleemloos retourneren
  • Achteraf betalen binnen 14 dagen
  • Thuiswinkel waarborg

Beste autostoel

Het wemelt van regels en richtlijnen op de markt van autostoeltjes. Hoe weet je waar je nu echt op moet letten bij de aanschaf? Met deze gecertificeerde stoeltjes zit je sowieso goed!

Nog meer informatie nodig?

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Als er een kindje op komst is, komt er veel af op de kersverse ouders. De lijst van onmisbare spullen lijkt soms wel eindeloos. Eén item dat echt niet kan ontbreken, is een passend autostoeltje van goede kwaliteit. Je wil er immers alles aan doen om jouw kind veilig in de auto te vervoeren.


Maar de markt van autostoeltjes is overweldigend, evenals de regels, richtlijnen en aanbevelingen. Waar moet je op letten als je een geschikte autostoel wil kopen? Dat zetten wij voor je op een rijtje

Tip 1: kies een gecertificeerd autostoeltje

Mooie beloften van een fabrikant betekenen niets zolang het autostoeltje niet gecertificeerd is volgens Europese richtlijnen. Het is zelfs wettelijk verplicht om een autostoel te gebruiken die één van deze drie labels bevat:

  • ECE R44/03
  • ECE R44/04
  • UN R129 (ook wel bekend als i-Size)

Eén van deze drie codes moet zichtbaar zijn op een oranje label onderop het autostoeltje. Wij raden aan om voor het i-Size label te gaan. Deze richtlijn is opgesteld aan de hand van de nieuwste inzichten en groepeert kinderen niet meer op basis van gewicht, maar op lengte. Het hoofdje van het kind mag immers niet boven de hoofdsteun uitsteken.

Tip 2: kies een autostoeltje dat bij de grootte van jouw kind past

Let bij de aanschaf van het autostoeltje goed op of de afmetingen passen bij jouw kind. Gebruik bij voorkeur het lengtesysteem van de i-Size richtlijn. De meeste autostoelgroepen worden ook als combinaties verkocht, bijvoorbeeld groep 2/3 of zelfs groep 1/2/3. 


Dit is de onderverdeling:

 

Lengte Groep
 Tot 75 centimeter  0
 Tot 83 centimeter  0+
 Tot 105 centimeter  1
 Tot 150 centimeter  2/3

 

Hierbij gelden er ook enkele wettelijke verplichtingen waar je rekening mee dient te houden. Zo moeten baby’s tot 15 maanden altijd tegen de rijrichting in vervoerd worden. Ook is het verplicht om jouw kind in een autostoel te vervoeren totdat hij of zij een lengte van 1,35 meter bereikt heeft. Daarna is het echter nog altijd toegestaan om jouw kind in een autostoel te vervoeren! Bijna alle autostoelen bieden ruimte voor kinderen tot 1,50 meter.

360 graden draaibare autostoelen voor peuters

Hoe zorg je ervoor dat niet alleen jouw kind stevig in de autostoel zit, maar dat de autostoel ook stevig in de auto zit?

Vrijwel alle autostoeltjes hebben op dit moment het Isofix-systeem. Dit zijn twee grijphaken die je vast kunt klikken aan de twee bijpassende haken van je auto. Deze bevinden zich tussen de zitting en rugleuning van de achterbank. Je ziet precies wanneer de stoel correct is vastgeklikt door het groene lampje dat oplicht.

Vanaf 2012 zijn vrijwel alle auto’s gemaakt inclusief dit Isofix-systeem. De haken zitten vast aan de carrosserie, waardoor je de stoel als het ware aan het skelet van je auto vastklikt. Steviger kan niet.

Wat nu als jouw auto geen Isofix-systeem heeft? Dan kun je de autostoel vastmaken met de normale driepuntsgordel van de achterbank. Dit is echter veel onveiliger. Bij sommige oudere auto’s kan het Isofix-systeem ook later nog gemonteerd worden. Dat is zeker het overwegen waard!

 

Vinkjes voor veiligheid

Om de ideale checklist voor je te maken kies je een van de categorieën hiernaast. Daarna maak ik direct je checklist, zodat je kan beginnen met vinken. Zo weet je zeker dat je alle veiligheidsproducten in huis hebt.

Volgende stap

Van welke categorie wil je een checklist hebben?

Gekozen Levenfases

go to top

Thuiswinkel waarborg