• 100% Gekeurde & Gecertificeerde producten*
  • Probleemloos retourneren
  • Achteraf betalen binnen 14 dagen
  • Thuiswinkel waarborg

Autostoel groep 3

Hoewel je kind misschien gevoelsmatig gisteren geboren is, zit er tegenwoordig toch echt een heuse kleuter op de achterbank. Daarom maakt de vorige autostoel nu ruimte voor een autostoel voor een kind van 4 jaar. Bekijk hier alle autostoelen van Veilig.nl, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Nog meer informatie nodig?

Producten 1-12 van 23

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-12 van 23

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Een nieuwe fase: de groep 3-autostoel

Vindt jouw kleuter het groep 1-autostoeltje maar krap? Dan is een nieuwe mijlpaal aangebroken: tijd voor een grotere autostoel! De groep 3-autostoel is de laatste, grootste autostoel die je waarschijnlijk zal aanschaffen. Daarmee kunnen jullie weer jaren vooruit.

De wereld van autostoeltjes kan overweldigend zijn. Waar begin je met zoeken? Er is een wirwar van regels en aanbevelingen te vinden. Maar hoe weet je zeker dat jij jouw kostbaarste bezit nu echt veilig in de auto vervoert? En wat is de beste autostoel kijkend naar de lengte en de leeftijd van jouw kind? Hieronder zetten wij alle belangrijke informatie op een rijtje.

Ben jij juist op zoek naar een geschikt autostoeltje voor baby of peuter? Dan heb je respectievelijk een groep 0-autostoeltje en groep 1-autostoeltje nodig.

Groep 3... of toch groep 2/3?

Sinds kort is er de nieuwe i-Size norm, de Europese veiligheidsnorm voor autostoelen. Deze bracht een belangrijke verandering teweeg. De i-Size norm stelt namelijk dat lengte - en niet gewicht - bepalend is voor de groep die geschikt is voor jouw kind. 

De meest passende autostoel voor een kind van 4 jaar is de gecombineerde groep 2/3. Deze groep is bedoeld voor kinderen tussen de 67 en 150 centimeter lang. In de praktijk worden groep 2-autostoeltjes bijna altijd gecombineerd met groep 3. Deze stoelen komen met een verstelbare hoofdsteun en rugleuning, waardoor de stoel nog jaren mee kan. Net zo lang totdat jouw kind helemaal zelfstandig in de auto kan zitten.

Wellicht vraag je je af: hoe kan het dat de lengtemaat van groep 2/3 (67 tot 150 centimeter) zo’n forse overlap met de autostoelen uit groep 1 (60 tot 105 centimeter)? Dit komt omdat de groep 2/3-stoelen door hun verstelbaarheid geschikt zijn voor een grote variëteit aan lengtes. Welk type stoel het beste bij jouw kind past, kan je het beste zelf inschatten. De autostoelen uit groep 2/3 hebben namelijk enkele belangrijke verschillen, waardoor het toch een verstandige aankoop kan zijn:

  • De groep 2/3-autostoel hoeft niet meer achterwaarts gedraaid te kunnen worden
  • De groep 2/3-autostoel bevat minder ingebouwde ondersteuning en dus meer bewegingsvrijheid
  • De groep 2/3-autostoel heeft geen ingebouwde gordels meer, maar maakt gebruik van de driepuntsgordel van de auto, in de meeste gevallen in combinatie met Isofix

Is jouw kind dus wel uitgekeken op de groep 1-autostoel en langer dan 67 centimeter? Dan is het hoog tijd voor een upgrade!

Autostoeltjes voor kinderen vanaf 4 jaar

Hoe kun je controleren of jouw kind nog goed in het autostoeltje past? 

  • Het hoofd steekt niet uit boven de hoofdsteun
  • De driepuntsgordel loopt over het sleutelbeen
  • De hoofdsteun en rugleuning zijn verstelbaar tot de lengte van jouw kind

De meeste kinderen maken op hun vierde levensjaar de overstap naar een groep 2/3-autostoeltje, wanneer ze gemiddeld 1,05 meter zijn. Vervolgens kunnen ze er jaren mee doen - mits de rugleuning en hoofdsteun tijdig versteld worden na een groeispurt!

Wanneer is jouw kind de groep 2/3-autostoel ontgroeid? Wettelijk gezien hoeft je kind vanaf 1,35 meter niet meer in een autostoel te zitten. Deze regels verschillen trouwens per land, dus controleer dit altijd voordat je met je kind op autovakantie gaat! De meeste kinderen bereiken deze lengte wanneer ze 8 of 9 jaar oud zijn. 

Dit betekent echter niet dat vervoer in het autostoeltje vanaf dan verboden is. Integendeel, veel ouders kiezen ervoor om hun kinderen te vervoeren in een autostoeltje totdat ze 1,50 meter zijn. Dit is het moment dat ze toch echt uit het stoeltje gegroeid zijn en zelfstandig in de auto kunnen zitten. Weer een bijzondere mijlpaal!

Hoe zorg ik dat mijn groep 3-autostoeltje stevig vast zit?

Vrijwel alle autostoeltjes worden momenteel verkocht inclusief Isofix-systeem. Dit zijn twee grijphaken die je vast kunt klikken aan de twee Isofix-haken van je auto. Deze bevinden zich tussen de zitting en rugleuning van de achterbank. Vanaf 2012 zijn auto’s gemaakt inclusief zo’n Isofix-systeem. De haken zitten vast aan de carrosserie, waardoor je de stoel aan het skelet van de auto kunt bevestigen. Die zit dus muurvast. 

Heeft jouw auto geen Isofix-systeem? Dan kun je de autostoel vastmaken met de normale driepuntsgordel in de auto, maar dit is een stuk onveiliger. Bij sommige oudere auto’s kan het Isofix-systeem ook later nog gemonteerd worden. Dit is een verstandig alternatief!

 

Vinkjes voor veiligheid

Om de ideale checklist voor je te maken kies je een van de categorieën hiernaast. Daarna maak ik direct je checklist, zodat je kan beginnen met vinken. Zo weet je zeker dat je alle veiligheidsproducten in huis hebt.

Volgende stap

Van welke categorie wil je een checklist hebben?

Gekozen Levenfases

go to top

Thuiswinkel waarborg